Skip to main content

Ο κορωνοϊός «εχθρός» για τους παραχαράκτες: Πολύ λιγότερα τα πλαστά χαρτονομίσματα

Δύσκολες στιγμές για τους παραχαράκτες: Λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, τα πλαστά χαρτονομίσματα είναι πιο δύσκολο να κυκλοφορήσουν, για παράδειγμα σε χριστουγεννιάτικες αγορές ή λαϊκά φεστιβάλ, όπου συνήθως χρησιμοποιούνται μετρητά για πληρωμή.

«Ο κορωνοϊός δεν βλάπτει μόνο τους έντιμους, αλλά κάνει επίσης τη ζωή πιο δύσκολη για τους παραχαράκτες», λέει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, Γιοχάνες Μπίρμαν.

Η αστυνομία, οι λιανοπωλητές και οι τράπεζες απέσυραν 41.950 πλαστά χαρτονομίσματα από την κυκλοφορία. Αυτά ήταν 28,6% λιγότερα από πέρυσι. Η ζημιά μειώθηκε σημαντικά κατά ένα τρίτο (34,5%) στα 1,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ το 2002, όταν η ζημιά ήταν περίπου 900.000 ευρώ.

Όπως και το προηγούμενο έτος, τα περισσότερα από τα πλαστά ήταν χαρτονομίσματα που προσφέρονται στο Διαδίκτυο ως χρήματα για παιχνίδια. Δεν έχουν χαρακτηριστικά ασφαλείας και είναι στην πραγματικότητα εύκολα αναγνωρίσιμα ως πλαστά χαρτονομίσματα. 

Οι παραχαράκτες εξακολουθούν πάντως να βρίσκουν τρόπους, για παράδειγμα μέσω του λεγόμενου Σκοτεινού Διαδικτύου (Dark Web), στον οποίο σκιώδεις χρήστες έχουν πρόσβαση σε κρυφές υπηρεσίες. Μόλις πρόσφατα, η  γερμανική αστυνομία ερεύνησε 29 διαμερίσματα σε έντεκα ομοσπονδιακά κρατίδια αναζητώντας 27 υπόπτους που λέγεται ότι αγόρασαν πλαστά χρήματα μέσω του «Σκοτεινού Διαδικτύου» ή κρυπτογραφημένων υπηρεσιών μηνυμάτων.

Στην Ευρώπη συνολικά, ο αριθμός πλαστών ευρώ που κατασχέθηκαν μειώθηκε πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 20 ετών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), βρέθηκαν 347.000 πλαστά χαρτονομίσματα, περίπου το ένα τέταρτο (24,6%) λιγότερα από ό,τι το πρώτο έτος του κορωνοϊού. Ο όγκος των ζημιών για ολόκληρη την Ευρώπη μειώθηκε από 21,5 εκατ. ευρώ σε 17,5 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002, όταν χάθηκαν 9,4 εκατ. ευρώ από πλαστά χαρτονομίσματα.

Σύμφωνα με τον Μπίρμαν, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί αξιόπιστα πώς θα εξελιχθεί ο αριθμός των πλαστών τα επόμενα χρόνια. «Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι επιβράδυνε την εξέλιξη τον περασμένο χρόνο: η ακύρωση λαϊκών φεστιβάλ και παρόμοιων εκδηλώσεων όπου καταβάλλονται πολλά χρήματα σε μετρητά ή οι αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα και τα προβλήματα επιμελητείας;».

Πέρυσι, η γερμανική και η ιταλική αστυνομία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Νάπολη διέλυσαν ένα κύκλωμα πλαστογράφησης χαρτονομισμάτων, με διασυνδέσεις με την ιταλική μαφία. Το κύκλωμα είχε πλαστογραφήσει το νέο χαρτονόμισμα των 100 ευρώ  και μάλιστα με υψηλή πιστότητα, μόλις έξι μήνες μετά την έκδοσή του.

 «Η ποιότητα των πλαστογραφήσεων έχει βελτιωθεί κάπως, αφού οι παραχαράκτες μπόρεσαν να πειραματιστούν με τα νέα τραπεζογραμμάτια της σειράς Europa εδώ και αρκετό καιρό», τόνισε ο Μπίρμαν.

Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει διαδικασία επανασχεδιασμού των χαρτονομισμάτων. Ωστόσο, θα περάσουν χρόνια μέχρι να υπάρξουν τα νέα χαρτονομίσματα: το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πρόκειται να αποφασίσει το 2024 σχετικά με την παραγωγή νέων τραπεζογραμματίων και πότε θα μπορούσαν να τεθούν σε κυκλοφορία.

naftemporiki.gr