Skip to main content

Γαλλία: Στο 7% η ανάπτυξη – Η ισχυρότερη των τελευταίων 52 ετών

Δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, τα καλά νέα για τη Γαλλία πιστώνονται στην κυβέρνηση Μακρόν: ο αριθμός ατόμων που αναζητούν εργασία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο, ενώ η ανάπτυξη το 2021 καλύτερη από την αναμενόμενη. Για το περασμένο έτος το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 7%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το πρωί της Παρασκευής το INSEE.

«Αυτή η θεαματική ανάκαμψη διαγράφει την οικονομική κρίση», υποδέχθηκε αμέσως ο υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λεμέρ, στο France 2.

Στην πραγματικότητα για ολόκληρο το 2021, το ΑΕΠ παραμένει «1,6% κάτω από το μέσο επίπεδό του το 2019», διευκρινίζει το INSEE. Το πρώτο εξάμηνο του έτους διατηρεί το στίγμα των περιορισμών υγείας που συνδέονται με την επιδημία Covid-19.

Το τέταρτο τρίμηνο καλύτερο από το αναμενόμενο

Η γαλλική ανάπτυξη ήταν τελικά 0,3 μονάδες υψηλότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του INSEE και της Banque de France (Τράπεζας της Γαλλίας). Το ινστιτούτο στατιστικών αναθεώρησε επίσης τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη προς τα πάνω κατά 0,1 μονάδες για κάθε ένα από τα τρία πρώτα τρίμηνα.

«Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι τομείς που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία, αλλά οι περισσότεροι ανακάμπτουν πολύ έντονα και αυτό δημιουργεί θέσεις εργασίας», προσέθεσε ο Λεμέρ.

Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πρέπει για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσουν αυστηρότερους περιορισμούς για την υγεία καθώς η Γαλλία αντιμετωπίζει το πέμπτο κύμα COVID-19, το οποίο έχει ωθήσει τις λοιμώξεις σε επίπεδα ρεκόρ.

Ενώ η οικονομία ξεκινά το 2022 σε πιο ήπια βάση, η κεντρική τράπεζα είπε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του τρέχοντος κύματος θα πρέπει να είναι ελάχιστος, καθώς η οικονομία έχει προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στη ζωή με μια πανδημία.

«Σε γενικές γραμμές, το οικονομικό status έχει οριστεί για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι σαφώς ευχαριστημένος με τα νούμερα του ΑΕΠ του 2021», δήλωσε η ανώτερη οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, Τζέσικα Χιντς.

«Αλλά το αν ο Μακρόν μπορεί να πείσει το γαλλικό εκλογικό σώμα να του δώσει άλλα πέντε χρόνια δεν είναι ακόμα μια ολοκληρωμένη υπόθεση», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Les Echos, Reuters