Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό μετά την κατάρρευση της λίρας πέρυσι που ώθησε την αύξηση των τιμών καταναλωτή στο υψηλότερο επίπεδο της- διάρκειας 19 ετών- διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η κεντρική τράπεζα αναφέρει στους βασικότερους παράγοντες που οδήγησαν στην ανοδική αναθεώρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή την υποτίμηση της λίρας, τις τιμές των τροφίμων, το κόστος εργασίας και τις διαχειριζόμενες τιμές. Όπως σημείωσε, ο πληθωρισμός επηρεάστηκε από μη υγιείς σχηματισμούς τιμών στις αγορές συναλλάγματος και η φετινή πρόβλεψη επηρεάστηκε από τις τιμές εισαγωγής σε λίρες.
Ειδικότερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας δήλωσε την Πέμπτη ότι τα προβλήματα της παγκόσμιας προσφοράς ανεβάζουν τον πληθωρισμό. Δήλωσε επίσης ότι αναμένει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών φέτος, παρά τη οπισθοδρόμηση από τον χρυσό και την ενέργεια.
Η παγκόσμια ζήτηση και οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων ωθούν τις παγκόσμιες τιμές υψηλότερα, δήλωσε ο Σαχάπ Καβτσιόγλου κατά την παρουσίαση των εκτιμήσεων της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε στο 36% τον περασμένο μήνα και αναμένεται να κλείσει το 2022 στο 23,2%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 11,8%, είπε.
Σύμφωνα με τον Καβτσιόγλου, ο ρυθμός πληθωρισμού θα μειωθεί στο 8,2% έως το τέλος του 2023, ανεβάζοντας προς τα πάνω το 7% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων στο τέλος του 2022 εκτιμάται στο 24,2%, σε σύγκριση με 13,9% που αρχικά αναμενόταν. Επίσης, η κεντρική τράπεζα βλέπει τη μέση τιμή του πετρελαίου το 2022 να διαμορφώνεται στα 80,4 δολάρια το βαρέλι.
Να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση αισιοδοξεί για την πορεία του πληθωρισμού, παρά την ανεξέλεγκτη πορεία του. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νουρεντίν Νεμπάτι, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 40% περίπου τους επόμενους μήνες–χαμηλότερα δηλαδή από τις περισσότερες εκτιμήσεις– και δεν θα ξεπεράσει το 50% φέτος. Ο Νεμπάτι, σημείωσε επίσης, ότι ο πληθωρισμός δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 30% μέχρι το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η κεντρική τράπεζα διέκοψε τον επιθετικό κύκλο μείωσης των επιτοκίων, μετά από μείωση κατά 500 μονάδες βάσης σε τέσσερις διαδοχικούς μήνες. Οι απότομες μειώσεις των επιτοκίων στα τέλη του 2021 πυροδότησαν μια άνευ προηγουμένου υποτίμηση της λίρας, η οποία έχασε έως και το ήμισυ της αξίας της σε τρεις μήνες προτού σταθεροποιηθεί μετά την εισαγωγή έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο.
Η κεντρική τράπεζα παρατηρεί τον αντίκτυπο των πρόσφατων αποφάσεων για τα επιτόκια και επανεξετάζει την πολιτική, ενώ δίνει προτεραιότητα στη λίρα, τόνισε επίσης ο Καβτσιόγλου.
«Η πρόσφατη σταθερότητα της λίρας υποστηρίζει την αισιόδοξη προοπτική μας», είπε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη.
Το πρωί το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε ελαφρά, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 13,63 λίρες ανά δολάριο.
naftemporiki.gr