Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Με τον φιλόδοξο στόχο να επιλεγούν οι ανάδοχοι έως το καλοκαίρι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για 4 έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που αφορούν κτηριακές εγκαταστάσεις του Δημοσίου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο από τα προαναφερόμενα ΣΔΙΤ αφορά το νέο κτήριο που θα στεγάσει τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (προϋπολογισμός, 113 εκατ. και 140 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα ολοκληρώνεται η Α’ Φάση του διαγωνισμού (Προεπιλογής Συμμετεχόντων). Στη συνέχεια θα υποβληθούν οι προσφορές με τον προσωρινό ανάδοχο να αναμένεται εντός του β’ τριμήνου 2022.
Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Άβαξ, ΓΕΚ Τέρνα, οι κοινοπραξίες Μυτιληναίου – Dimand, Intrakat – Redex (του ομίλου Κοπελούζου), ΤΕΚΑΛ – JCC SAL (λιβανέζικων συμφερόντων) και η Μηχανική (η τελευταία σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί εκτός της διαδικασίας). Στο νέο κτήριο επί της οδού Πειραιώς 166 θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που σήμερα στεγάζονται σε 13 διάσπαρτα, μισθωμένα κτήρια, εξοικονομώντας για το Δημόσιο ποσό της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ ετησίως.
13 ΠΕΚΕΠΠ
Το δεύτερο ΣΔΙΤ αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση για 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας – ΠΕΚΕΠΠ (προϋπολογισμού 131,5 εκατ. και με ΦΠΑ 163 εκατ. ευρώ), ένα για κάθε περιφέρεια της χώρας, τα οποία χωρίζονται σε δύο ομάδες (δύο διαγωνισμοί). Έχει ολοκληρωθεί η Β.Ι Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται 7 ΠΕΚΕΠΠ (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων) κόστους 70,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και η δεύτερη 6 κτήρια (για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου), κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
Το έργο που έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης διεκδικούν οι ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ και Intrakat. Αναθέτουσα αρχή είναι η Κτηριακές Υποδομές εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Βάσει του χρονοδιαγράμματος τα κτήρια θα πρέπει να αποπερατωθούν το 2024.
17 σχολεία
Δεκαεπτά σχολεία σε Θεσσαλονίκη και ευρύτερα σε Κεντρική Μακεδονία (προϋπολογισμού περίπου 160 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) είναι το αντικείμενο του τρίτου ΣΔΙΤ με τη διαδικασία να βρίσκεται στην ολοκλήρωση της Α’ Φάσης (Προεπιλογής Συμμετεχόντων). Τα σχολεία βρίσκονται στους Δήμους Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Πυλαίας, Χορτιάτη και Κατερίνης.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει, πέραν της κατασκευής, τη λειτουργία-συντήρηση και φύλαξη των σχολείων.
Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 324 μήνες, δηλαδή 27 έτη.
Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ, ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ, ΓΕΚ Τέρνα, Redex – Intrakat, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, TEKΑΛ και Μηχανική.
Δικαστικά μέγαρα
Το τέταρτο από τα εν λόγω ΣΔΙΤ αφορά τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Μακεδονίας (προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ). Η διαδικασία βρίσκεται στην ολοκλήρωση της Α’ Φάσης, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη έως το τέλος του χρόνου θα έχουν αρχίσει οι εργασίες. Πρόκειται ειδικότερα για την ανέγερση δικαστικών μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία, δηλαδή σε Έδεσσα, Σέρρες, Κιλκίς και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος -ΑΤΕΣΕ, Intrakat – Redex, Μηχανική και ΤΕΚΑΛ – JCC.
Έχει ανακοινωθεί και άλλη ομάδα προς ανέγερση δικαστικών μεγάρων, χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.