Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια μικρή δημοκρατία στην κεντρική Αμερική. Είναι επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε ένα κρυπτονόμισμα ως νόμιμο νόμισμα. Το αμερικανικό δολάριο ήταν το επίσημο νόμισμα της χώρας από το 2001, όταν εγκατέλειψε το νόμισμά της, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2021, το Ελ Σαλβαδόρ πρόσθεσε το bitcoin στη λίστα των επίσημων νομισμάτων του. Αυτό σημαίνει ότι το bitcoin αναγνωρίζεται ως «νόμιμο χρήμα» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά αγαθών, την αποστολή εμβασμάτων, ακόμη και την πληρωμή φόρων στη χώρα.
Το ΔΝΤ, όμως, από το οποίο το Ελ Σαλβαδόρ ζητά περισσότερα από 1 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση, εξέφρασαν ανησυχίες για τη χρήση του bitcoin, καλώντας το Ελ Σαλβαδόρ να σταματήσει να το αναγνωρίζει ως νόμιμο νόμισμα στη χώρα. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιό της χώρας να εκδώσει ομόλογα που συνδέονται με το κρυπτονόμισμα, καθώς οι τιμές για τα ψηφιακά νομίσματα ακολυθούν «τραχιά» πορεία.
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τόνισα «ότι υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση του bitcoin για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ακεραιότητα και την προστασία των καταναλωτών, καθώς και τις σχετικές φορολογικές ενδεχόμενες υποχρεώσεις», ανέφερε η σχετική δήλωση.
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε είναι μεγάλος υποστηρικτής του κρυπτονομίσματος και έχει ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια του δημοσίου αγοράζοντας bitcoin – και χάνοντας χρήματα. Μάλιστα ενίσχυσε την δεσμεύση του την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που η τιμή του ψηφιακού νομίσματος έχει πέσει σε χαμηλό έξι μηνών.
Οι συνομιλίες της χώρας με το ΔΝΤ εμφανίζουν ελάχιστα σημάδια προόδου και οι ανησυχίες για το σχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης έχουν επιβαρύνει τα ομόλογα του Ελ Σαλβαδόρ, τα οποία είχαν από τις τχειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές πέρυσι. Οι σχέσεις του Ελ Σαλβαδόρ με τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο συνεισφέροντα στο ΔΝΤ, έχουν επίσης επιδεινωθεί υπό τον Μπουκέλε . Η προσωρινή επιτετραμμένη της Ουάσιγκτον έφυγε από τη χώρα επειδή είπε ότι δεν υπήρχε «ενδιαφέρον» από την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ για τη βελτίωση των σχέσεων.
Παρά την προσοχή που τράβηξε το πείραμα του Μπουκέλε με το bitcoin, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για ευρεία χρήση του κρυπτονομίσματος στις καθημερινές συναλλαγές στη χώρα και η εφαρμογή του ήταν μια από τις λιγότερο δημοφιλείς κινήσεις που έκανε ο πρόεδρος. Ο Μπουκέλε έχει πει ότι σχεδιάζει να χτίσει μια χαμηλής φορολογίας «πόλη bitcoin», η οποία θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την έκδοση 1 δισ. δολαρίων σε κρατικά ομόλογα που υποστηρίζονται από το κρυπτονόμισμα. Οι αναλυτές παρακολουθούν την έκδοση των ομολόγων, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times