- Η Fed αναμένεται να φανεί επιθετική σε σχέση με την αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο και οι αγορές ανήσυχες τιμολογούν τώρα, ακόμη και με μια μικρή πιθανότητα, να αυξήσει τα επιτόκια η Fed αυτή την εβδομάδα, αν και η συντριπτική προσδοκία είναι για μια πρώτη κίνηση στο 0,25% τον Μάρτιο και τρεις ακόμη ως το 1,0% μέχρι το τέλος του έτους.
- Οι επενδυτές συμμετέχουν στις αγορές με επιφυλάξεις για πιθανή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να αποσύρει μέλη της οικογένειας του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο.
- Το δολάριο γενικά είναι σταθερό, το πετρέλαιο κινείται ξανά ανοδικά.
- Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 08:15 δική μας ώρα υποχωρούσε -2,02% και ο ιαπωνικός Nikkei κερδίζει +0,24%. Τα κινεζικά blue chip προσέθεσαν +0,86%, με τη βοήθεια της πρόσφατης χαλάρωσης της πολιτικής από το Πεκίνο.
- Στην Ευρώπη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 υποχώρησαν -0,4%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των DAX και FTSE υποχώρησαν -0,2%.
- Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street ανέκαμψαν μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 να αυξάνονται κατά +0,75% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq +0,8%.
- Η τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -0,73%, η απόδοσή του στο μήνα ήταν +5,50%, στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -0,63% ενώ τον Ιανουάριο απέδωσε +5,99% και έδωσε στον FTSEΜ απώλειες -1,32% όταν στον μήνα κέρδισε 4,27%. Η κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 69,888 από 70,156 δις ευρώ την Παρασκευή 14/1/22.Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,11 εκατ. ευρώ από 108,65 τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου και των πακέτων στα 7,44 από 15,47 εκατ. ευρώ.
Οι αγορές έχουν αποσύρει την προσοχή τους από τα δεδομένα της πανδημίας και ενδιαφέρονται πλέον για την πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και τα εταιρικά αποτελέσματα. Βέβαια η απόφαση της Fed μετά την πρώτη συνάντηση της FOMC θα δώσει κατεύθυνση στις επενδυτικές προσδοκίες αλλά ως την Τετάρτη η νευρικότητα αφήνει υποσχέσεις για το χειρότερο και το καλύτερο αναφορικά με τη διάθεση για μετοχικό ρίσκο. Η προσέγγιση της βραχυπρόθεσμης τάσης θα γίνεται από μέρα σε μέρα. Ενώ στην Αθήνα οι εγχώριοι επενδυτές εκφράζουν επιφυλάξεις λόγω του κλίματος στα διεθνή ενώ αναγνωρίζουν την αμυντική στάση των θεσμικών στις εισαγόμενες πιέσεις αισιοδοξώντας συγκρατημένα.
Δεν μπορούσαν να περάσουν “απαρατήρητα” από το επενδυτικό κοινό της Αθήνας όσα συγκλόνισαν την παγκόσμια κεφαλαιαγορά την περασμένη εβδομάδα. Αλλά και η σύγκριση της πτώσης στα μεγάλα χρηματιστήρια των ΗΠΑ (Dow Jones -4,6% Nasdaq -7,55% S&P500 -5,68%) και σε όλα τας ευρωπαϊκά (άνω του -1%), σε σχέση με το -0,7% της Αθηναϊκής δεν εξαφάνισε τις αισιόδοξες προσδοκίες. Απλά δεν είναι δυνατό να μην ληφθεί υπόψη η κατάσταση στα διεθνή. Η Eurobank Eq. ειδοποιεί για τον πυρήνα της επενδυτικής ανασφάλειας: “Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, θα δώσει τον τόνο και θα οδηγήσει σε ανατιμολόγηση του ρίσκου για τα Περιουσιακά Στοιχεία, προκαλώντας υποχώρηση στις Παγκόσμιες Αγορές”. Αυτή με τη σειρά της σύμφωνα με την ανάλυση της Leon Depolas Sec. περιορίζει τις πιθανότητες ανόδου στην Ευρώπη καθώς ανέφεραν την Παρασκευή: “Πιέσεις δέχονται χθες οι μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ, κυρίως ο Nasdaq, με την πτωτική βραχυπρόθεσμη τάση να συνεχίζεται, κινδυνεύοντας να πυροδοτήσει μαζικές πωλήσεις το επόμενο διάστημα, καθώς παραβιάζονται σημαντικά επίπεδα στήριξης. Σε αυτό το πλαίσιο, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας ανοδικής κίνησης στην Ευρώπη και τον ΓΔΧΑ, παρόλο που δεν αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων στην Γηραιά Ήπειρο, τουλάχιστον εντός του έτους”.
Η ανθεκτικότητα έναντι της διεθνούς τάσης που χαρακτηρίζει τις τραπεζικές μετοχές του ΧΑ αποτελεί τη βάση των αναλυτών που κρατούν αισιόδοξο τόνο και προσδοκίες για την εξέλιξη των συναλλαγών. “Συνεχίζεται το θετικό momentum του ΓΔ, με πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό κλάδο, λόγω των θετικών εκθέσεων. Ωστόσο, μας προβληματίζει ότι η Αγορά προεξοφλεί πολύ γρήγορα τα Τραπεζικά κέρδη των επόμενων χρόνων, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς και η αυξημένη μεταβλητότητα στις Διεθνείς Αγορές, με τον δείκτη VIX να βρίσκεται, πλέον, πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών”. Επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης υπεύθυνος του τμήματος έρευνας και ανάλυσης της Merit Sec.
Στο αισιόδοξο μοτίβο με αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των Τραπεζών ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. υπογράμμισε ότι: “ Οι Τράπεζες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην μεταστροφή της τάσης, φαίνεται να έχουν αποτινάξει από πάνω τους τον χαρακτηρισμό του “αδύναμου κρίκου” και οι διορθώσεις τους είναι εντός κάποιων λογικών ορίων. Αυτό δεν είναι μόνο μια τεχνική παρατήρηση, έχει και θεμελιώδες υπόβαθρο: το περιβάλλον αύξησης επιτοκίων τις ευνοεί, η πιστωτική επέκταση θα υποστηρίξει τα επαναλαμβανόμενα έσοδα, η αύξηση των τιμών των Ακινήτων αυξάνει τις αξίες των εμπράγματων καλύψεων, οι αναστολές πληρωμών πήγαν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Επομένως σε ένα ήπιο χρηματιστηριακό περιβάλλον, ο κλάδος έχει τις προϋποθέσεις να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Την ίδια στιγμή οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν τις πιθανότητες αύξησης επιτοκίων μέσα στην χρονιά, αναθεωρώντας ανοδικά το στόχο των αυξήσεων που θα μπορούσαν να φθάσουν οι Κεντρικές Τράπεζες”.
Αν συνεχιστεί η κάθοδος στα διεθνή δεν γλυτώνει τη δοκιμασία μιας διόρθωσης η Αθήνα. Ειδικά την τρέχουσα εβδομάδα, που όλοι περιμένουν εναγωνίως τον χρησμό της Fed. Αν και η αντίδραση μετά την Τετάρτη, μπορεί να είναι προς κάθε κατεύθυνση. Αγοράζοντας μετοχές, αν αποδειχθεί πως προεξόφλησαν μεγαλύτερη σύσφιξη από αυτή που θα δείξει η απόφαση και την συνέντευξη τύπου του, με ανανέωση θητείας, Προέδρου Πάουελ. Στην αντίθετη περίπτωση οι πιέσεις θα συνεχιστούν. Αλλά κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι θεσμικοί στα κριτήρια που τους ώθησαν να αυξήσουν θέσεις από το Νοέμβρη και μετά. Σε τέτοιου είδους χρηματιστηριακή συγκυρία πολλοί επαγγελματίες επιλέγουν την κλασική λύση ασφαλείας και ψυχικής ηρεμίας. Εφαρμόζουν το αξίωμα: Στην υψηλή μεταβλητότητα είναι καλύτερα να βρίσκεσαι με μετοχές και με ρευστό.
Οι ιδιώτες συνήθως αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο να κρατήσουν τη θέση τους σε μια εταιρία ή να την ξεφορτωθούν ολοσχερώς. Μια περισσότερο ανακουφιστική τακτική είναι να ρευστοποιούν ένα ποσοστό από τις μετοχές κρατώντας το υπόλοιπο. Το ποσοστό εξαρτάται από το βάθος της εκτιμώμενης διόρθωσης. Ώστε να μην χάνουν την επαφή με τη μετοχή και παράλληλα να αισθάνονται ότι μπορούν να κερδίσουν αγοράζοντας χαμηλότερα όταν η τιμή βρει πυθμένα και αντιδρά.
Υπενθυμίζεται ότι, την εβδομάδα που πέρασε ο ΟΔΔΗΧ άντλησε €3 δις μέσω της έκδοσης 10ετους ομολόγου με ετήσιο κουπόνι 1,75%. Η Μυτιληναίος θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα την Πέμπτη 27/1/2022. Η μετοχή της Jumbo θα διαπραγματεύεται, σήμερα 24/1/22, χωρίς το δικαίωμα στην έκτακτη καταβολή μικτού ποσού €0,385/μετοχή, ενώ η καταβολή του θα πραγματοποιηθεί στις 31/1/22.
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Τα ομόλογα διαμορφώνουν το κλίμα και οι μετοχές υποφέρουν
Οι αγορές ομολόγων είναι το μεγαλύτερο και η σημαντικότερο επενδυτικό πεδίο της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Ενδιαφέρουν κύρια τα πολύ μεγάλα προς επένδυση διαθέσιμα κεφάλαια και οι αλλαγές σε αυτές είναι αργές και βασανιστικές, όταν αφορούν κρατικά ομόλογα αναπτυγμένων χωρών. Αντί της αναφοράς της αξίας των ομολόγων έχει προτιμηθεί να εμφανίζεται η τιμή της απόδοσής τους. Όταν αυτή ανεβαίνει τότε η αξία των ομολόγων υποχωρεί, ενώ η πτώση συνεπάγεται κέρδη για την τιμή τους. Το 2022 ξεκίνησε με αναταράξεις στις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ που είχαν μέγεθος και ορμή ικανή να προβληματίσει έντονα τους διαχειριστές μετοχικών χαρτοφυλακίων. Οι εξελίξεις που διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στην αγορά ομολόγων είχαν σαν αποτέλεσμα να εμφανίσουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, που επηρεάζουν όλες τις αγορές μετοχών του πλανήτη, τη μεγαλύτερη πτώση τους από το Μάρτιο του 2020!
Τι τρόμαξε τους επενδυτές
Οι αλλαγές στην αγορά ομολόγων αποκάλυψαν πως οι επενδυτές θεώρησαν ότι αφαιρείται ένας βασικός πυλώνας υποστήριξης των ανοδικών στοιχημάτων της Wall Street, παρασύροντας τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες. Αφού έδειξαν να αποσύρονται από τα πάντα, από τις μετοχές τεχνολογίας έως τα κρυπτονομίσματα.
Τρόμαξαν σε μεγάλο βαθμό από τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων, επεκτείνοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους οι οποίες έχουν αιφνιδιάσει πολλούς με την ταχύτητα και τη σοβαρότητά τους. Για άλλη μια φορά, οι μετοχές της τεχνολογίας ήταν στο επίκεντρο των πιέσεων. Αλλά οι ρευστοποιήσεις διευρύνθηκαν για να συμπεριλάβουν τομείς όπως ο τραπεζικός και η ενέργεια, οδηγώντας τον S&P 500 στη χειρότερη πτώση από την έναρξη της πανδημίας Covid-19.
Η βάση πολλών από αυτές τις κινήσεις, σύμφωνα με αναλυτές δεν ήταν μόνο η αύξηση των αποδόσεων των συνηθισμένων κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, αλλά εκείνων των κρατικών ομολόγων που προστατεύονται από τον πληθωρισμό, γνωστών ως TIPS. Οι επενδυτές δίνουν μεγάλη προσοχή στις αποδόσεις των TIPS, επειδή προσφέρουν ένα σημαντικό δείκτη των οικονομικών συνθηκών, υποδεικνύοντας εάν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές αυξάνεται ή μειώνεται όταν απομακρύνουν τις επιπτώσεις του αναμενόμενου πληθωρισμού. Συχνά αναφέρονται ως πραγματικές αποδόσεις.
Οι αποδόσεις των TIPS ήταν βαθιά αρνητικές από τις πρώτες μέρες της πανδημίας του Covid-19, ωθώντας τους επενδυτές σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων. Ακόμη και σήμερα παραμένουν κάτω από το μηδέν, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοχοι είναι βέβαιοι ότι θα χάσουν χρήματα σε βάση προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, εάν διατηρούν τα ομόλογα μέχρι τη λήξη. Ωστόσο, έχουν ανέβει φέτος περισσότερο ακόμη και από τις αποδόσεις των κοινών ομολόγων. Ειδοποιώντας για καλύτερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων και επιστροφή σε πιο φυσιολογική ανάπτυξη και πληθωρισμό καθώς η Federal Reserve αρχίζει να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική.
Η ταραγμένη Παρασκευή
Από την ώρα που η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα δήλωσε πως θα εφαρμόσει διαδικασία για να τερματίσει το ρόλο της σαν μόνιμου ανά μήνα αγοραστή ομολόγων ΗΠΑ, είναι αναμενόμενη η άνοδος των αποδόσεων. Γιατί ρευστοποιούν ομολόγα οι θεσμικοί διαχειριστές, σκοπεύοντας να ανακτήσουν τις θέσεις τους αργότερα. Όταν η μειωμένη ζήτηση θα οδηγήσει τις τιμές τους ακόμα χαμηλότερα ή τις αποδόσεις τους πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα. Την Παρασκευή όμως, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης μειώθηκαν. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησε 7,2 μονάδες βάσης στο 1,762%, μια απότομη πτώση από το υψηλό δύο ετών του 1,902% που άγγιξε την Τετάρτη. Προκλήθηκε από τις ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση στην Ουκρανία που συνέβαλλαν στην ενίσχυση της τάσης φυγής από τους κινδύνους της χρηματιστηριακής αγοράς, με ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης για το κρατικό χρέος.
Η φυγή από το μετοχικό ρίσκο που κυριάρχησε στις αγορές την Παρασκευή, ξεκίνησε από την τελευταία ώρα της συνόδου την Πέμπτη. Όταν η Netflix Inc ανέφερε μη ικανοποιητική αύξηση συνδρομητών, που οδήγησε τις μετοχές της σε πτώση -21,8%. Γκρεμίζοντας την αγορά που ήδη κλονιζόταν από τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα σφίξει τη νομισματική πολιτική πολύ επιθετικά, για να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό. Έτσι οι μετοχές υποχώρησαν στη Wall Street και στην Ευρώπη, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τα υψηλά επτά ετών που σημείωσαν νωρίτερα στην εβδομάδα και οι τιμές των ομολόγων εκτινάχθηκαν.
Οι επενδυτές περιμένουν λεπτομέρειες από τη συνεδρίαση της Fed την τρέχουσα εβδομάδα για το πώς θα προχωρήσει τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι τόσο καυτό πολιτικό ζήτημα που θα μπορούσε να επιβάλει μια πιο επιθετική στάση. Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία θα αργήσουν να δείξουν έναν βραδύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών καταναλωτή για τουλάχιστον μερικούς μήνες, καθιστώντας τη δουλειά του προέδρου της Fed Jerome Powell πιο δύσκολη, καθώς θα προσπαθήσει να ηρεμήσει τις αγορές.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην τρίτη εβδομάδα του 2022 οι 15 εκ των 18 δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν απώλειες. Ο S&P500 μειώθηκε -5,68%, στο 2022 έχασε -7,73%. Ο Dow υποχώρησε κατά -4,58%, με επίδοση -5,70% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -6,76%, με απώλειες στο 2022 -8,71%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε πτώση -8,07%, στο 2022 χάνει -11,46%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -7,55%, στο 2022 απέδωσε -11,99%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου μειώθηκε κατά -0,65% στη βδομάδα και στο μήνα ενισχύεται +1,48%. Ο DAX έπεσε -1,76%, και στο 2022 υποχωρεί -1,77%, ο CAC με μεταβολή -1,04%, στο 2022 χάνει -1,18%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -1,27%, ενώ στο 2022 είχε επίδοση -0,22%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε κατά -1,75%, με ετήσια επίδοση -1,04%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαίες απώλειες -1,40%, ενώ τον Ιανουάριο χάνει -2,74%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,88%, με επίδοση στο 2022 +3,93%. Ο IPC του Μεξικού έπεσε κατά -3,99%, και στο 2022 κέρδισε -3,14%. Ο χρυσός με άνοδο +1,03%, βρέθηκε στα 1817,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 +0,31%. Ανέβηκε κατά +0,66%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 84,83 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ήδη ενισχύεται κατά +12,43%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,14%, είχε απόδοση -4,41% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε κατά -3,00%, και στο 2022 -4,81%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -3,57% στο έτος κερδίζει +1,34%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +2,39%, στο 2022 κερδίζει +6,70%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,04% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -3,22%.
Εβδομάδα εταιρικών αποτελεσμάτων
Για τους επενδυτές, η μεγάλη ανησυχία είναι πού πηγαίνουν οι αποδόσεις από εδώ και πέρα, με τους φόβους να αυξάνονται πως μια περαιτέρω αύξησή τους πιθανότατα θα τροφοδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Βέβαια, θα αποκτήσουν φρέσκια εικόνα για τον τρόπο σκέψης της Fed αυτή την εβδομάδα, όταν η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει την πρώτη στο έτος της συνεδρίαση επί της νομισματικής πολιτικής. Θα δώσουν επίσης μεγάλη προσοχή στα εταιρικά κέρδη. Τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Microsoft, η Apple και η Tesla είναι μεταξύ των εταιρειών που θα πρωτοστατήσουν σε μια εβδομάδα ανακοίνωσης εταιρικών κερδών που περίπου το ένα πέμπτο του S&P 500 και σχεδόν το μισό του Dow Jones Industrial Average αναμένεται να δηλώσουν αποτελέσματα τριμήνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά τη Δευτέρα, σύμφωνα με το FactSet. Αναμένεται επίσης να αναφέρουν τριμηνιαίες ενημερώσεις βιομηχανικοί όμιλοι όπως η General Electric και η 3M αλλά και εταιρίες τροφίμων βαρέων βαρών Mondelez International και McDonald’s και άλλα μεγάλα ονόματα στη μεταποίηση, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τις τηλεπικοινωνίες.
Οι γίγαντες στην τεχνολογία έχουν ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, καθώς η κοινωνικά αποστασιοποιημένη ζωή ώθησε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να βασίζονται περισσότερο στα gadget τους για να παραμείνουν συνδεδεμένοι. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της Microsoft, της Apple και άλλων εταιρειών τεχνολογίας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, αυτές ακριβώς οι μετοχές έχουν χτυπηθεί μέχρι στιγμής φέτος λόγω προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερες από μία φορές το 2022. Αυτό πίστευαν το φθινόπωρο του 2021 ενώ τώρα πολλοί θεωρούν βέβαιες τις τρεις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και ορισμένοι πιθανολογούν τέσσερις φέτος. Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει σχεδόν 12% μέχρι στιγμής, ενώ οι μετοχές της Microsoft και της Apple υποχωρούν κατά 12% και 8%, αντίστοιχα.
Περίπου το 13% των εταιρειών του S&P 500 έχουν αναφέρει αποτελέσματα κερδών για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της J.P. Morgan Asset Management. Τα κέρδη πιθανά να αυξηθούν κατά 34% από έτος σε έτος για το τρίμηνο, με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις για τις εταιρείες που δεν τα έχουν ακόμη ανακοινώσει, ενώ τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% από έτος σε έτος. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα από το FactSet έχουν μεγάλες ελπίδες για τα αποτελέσματα του εορταστικού τριμήνου των Microsoft, Apple και Tesla. Η Microsoft, η οποία αναφέρει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο την Τρίτη, αναμένεται να αναφέρει τριμηνιαία έσοδα άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πρώτη φορά, σύμφωνα με το FactSet.
ΧΑ
Εβδομάδα διατήρησης κεκτημένων στην Αθηναϊκή αγορά
Τη διάθεση των επενδυτών από το εσωτερικό διαμόρφωσαν στοιχεία από το μακροοικονομικό πεδίο και κύρια αυτά για τον πληθωρισμό. Παρά το γεγονός ότι η Fitch περιορίστηκε στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, η θετική ψυχολογία δεν διαταράχθηκε. Μετά τις παρατηρήσεις της Fitch ήρθαν τα προσωρινά στοιχεία από το ΥΠΟΙΚ και σύμφωνα με αυτά το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους €10.9 δις έναντι στόχου €12.9 δις και πρωτογενούς ελλείμματος €18.2δις για την ίδια περίοδο το 2020. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς από το 1,525% στις 14/1, έχοντας φθάσει ως το 1,762%, κατέληξε στο 1,680%, με τον ΟΔΔΗΧ να σπεύδει να αντλήσει νέα διαθέσιμα με 10ετή έκδοση, επωφελούμενος από τις χαμηλές ακόμη αποδόσεις. Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια διαμόρφωσαν τα εταιρικά αποτελέσματα Τραπεζικών ομίλων κύρια, αλλά τον άξονα των κινήσεων παγκόσμια διαμόρφωνε η διαρκώς αυξανόμενη πεποίθηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα ανάγκαζαν την Fed να επιταχύνει έτι περαιτέρω τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης. Οι πιέσεις ασκήθηκαν κεντρικά στις μετοχές Τεχνολογίας αλλά σταδιακά απλώθηκαν και προκάλεσαν ασυνήθιστα μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια της Wall Street.
Τη Δευτέρα 17/1 η αγορά, με χαμηλούς όγκους λόγω της Εθνικής Αργίας στις ΗΠΑ, έκανε ένα ξεκάθαρα ανοδικό βήμα. Οι επενδυτές, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 956,28 από 949,39 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,73%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 654,41 με άνοδο +1,77 %. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,90% στις 2312,59 από 2291,99 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,76%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 52,130 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,161 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,649 δις ευρώ. Ακολούθησε την Τρίτη μια επίσης ξεκάθαρα καθοδική σύνοδος από τάση φυγής εισαγόμενη από τα μεγάλα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Ο ΓΔ έκλεισε στις 944,64 μονάδες, με μεταβολή -1,22%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 64,988 εκατ. με αξία πακέτων 2,774 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 644,93 μονάδες με απώλειες -1,45%. Ενώ ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -1,38% στις 2280,73 μονάδες, όταν ο FTSEΜ έπεσε κατά -1,52%. Την Τετάρτη μόλις το διεθνές κλίμα ξεσυννέφιασε παροδικά, οι θεσμικοί αποκατάστησαν τη ζημία της προηγούμενης με άνοδο +0,74% για τον μέσο όρο και επιστροφή στις 951,65 μονάδες. Ο ΔΤΡ έκλεισε με άνοδο 0,93%. Ο δε FTSE25 πρόσθεσε +0,68% κλείνοντας στις 2296,20 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +1,33%. Ο τζίρος ανήλθε στα 63,573 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,675 εκατ. Την Πέμπτη με άνοδο +0,63% ήρθε το υψηλότερο κλείσιμο του ΓΔ στο έτος και σε βάθος χρόνου ως τον Φεβρουάριο του 2014, στις 957,6 μονάδες, μαζί με το ανώτερο εβδομάδας στις 959,59, έτσι οι 960,88 μονάδες από τις 13/1 είναι ακόμα το μέγιστο του 2022. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 663,25 με άνοδο +1,89% και ο FTSE25 στις 2313,88, έχοντας κέρδη +0,77%, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,28%. Ο τζίρος ανήλθε στα 82,373 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 9,045 εκατ. Την Παρασκευή η αλυσίδα των πτωτικών κλεισιμάτων στη Wall Street επηρέασε τους επενδυτές παγκόσμια και έντονα. Στην Αθήνα σε συνεδρίαση με τους ψηλότερους όγκους από κάθε συνεδρίαση της εβδομάδας, εκδήλωσαν πρόθεση, αμέσως μετά από το άνοιγμα με πτωτικό χάσμα, για ρευστοποίηση θέσεων. Ο Γενικός Δείκτης κατέληξε στις 942,46 μονάδες, με μεταβολή -1,58%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 102,488 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 19,533 εκατ. Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε στις 653,63 με απώλειες -1,45%. Ο FTSE25 με πτώση -1,57% βρέθηκε στις 2277,47 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -1,58%. Η κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 69,888 από 70,156 δις ευρώ την Παρασκευή 14/1/22.Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,11 εκατ. ευρώ από 108,65 και των πακέτων στα 7,44 από 15,47 εκατ. ευρώ.
Η τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -0,73%, η απόδοσή του στο μήνα ήταν +5,50%, στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -0,63% ενώ τον Ιανουάριο απέδωσε +5,99% και έδωσε στον FTSEΜ απώλειες -1,32% όταν στον μήνα κέρδισε 4,27%.
Η εικόνα των blue chip
Απώλειες από -1,2% ως -4,73% εμφάνισαν 13 blue chip ήτοι: ΤΕΝΕΡΓ -4,73% και στο μήνα (-5,01%), ΛΑΜΔΑ -3,55% και (+4,20%), ΔΕΗ -2,65% και (-6,38%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,61% και (+2,00%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,58% και (+1,54%), ΚΟΥΕΣ -2,44% και (+2,56%), ΕΕΕ -2,33% και (+2,31%), ΜΥΤΙΛ -2,29% και (+1,59%), ΟΠΑΠ -2,06% και (+3,05%), TITC -1,88% και (+9,27%), ΟΛΠ -1,70% και (+0,81%), ΣΑΡ -1,58% και (-2,25%), ΟΤΕ -1,23% και (+3,97%). Ακολουθούν 3 με μεταβολή κοντά στων δεικτών είναι οι ΕΥΡΩΒ -0,60% και (+11,51%), ΕΛΠΕ -0,59% και (+7,72%), ΑΔΜΗΕ -0,39% και (+6,83%). Νικητές της εβδομάδας ήταν οι : ΒΙΟ +4,40% και (+5,88%), ΑΡΑΙΓ +4,19% και (+13,84%), ΠΕΙΡ +3,65% και (+12,33%), ΕΤΕ +2,64% και (+10,23%), ΑΛΦΑ +2,40% και (+18,85%), ΜΠΕΛΑ +1,33% και (+14,60%), ΕΛΧΑ +0,62% και (+5,95%), ΜΟΗ +0,60% και (+9,09%), ΕΥΔΑΠ +0,51% και (+0,13%).
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η πτώση δεν άλλαξε τα μετριοπαθώς αισιόδοξα στοιχήματα
Με τη συμπλήρωση τριών εβδομάδων, θα λέγαμε πως ο Ιανουάριος του 2022 χρηματιστηριακά είναι ένας “τίμιος” μήνας. Γιατί στην πρώτη εβδομάδα το ταμπλό υποσχέθηκε πως θα δώσει μια υπολογίσιμη άνοδο. Στη δεύτερη έκανε όντως ένα σημαντικό ανοδικό βήμα και την τρίτη, μέσα σε μια παγκόσμιας κλίμακας διόρθωση, εμφάνισε μικρή υποχώρηση. Διατηρώντας σε μεγάλο ποσοστό τα επίπεδα που κατακτήθηκαν στη δεύτερη. Η στήριξη για όλα αυτά από την πλευρά του τραπεζικού κλάδου ήταν σημαντική. Αφού και στην περασμένη εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου, παρά την πτώση κατά -0,7% του μέσου όρου ο ΔΤΡ εμφάνισε άνοδο +1,65% και στον μήνα κερδίζει 13,69% έναντι ανόδου +5,5% του ΓΔ.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 20,18 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 36,41 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2300,92 μονάδες, ήρθε στις 12:16. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 15:07 και ήταν οι 2268,40 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2277,47 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,57% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε σε 18,314 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 21/1/22.
Για έναν τρίτο, που παρατηρεί το ελληνικό χρηματιστήριο ψυχρά, η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου ήταν πτωτική μεν, αλλά με απώλειες μικρότερες από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του ευρώ. Σε κανένα από αυτά δεν υπήρξε κλείσιμο σε νέα υψηλά σε βάθος πολλών ετών. Εδώ, η αγορά περνώντας στη ζώνη των 940 – 960 μονάδων πρόσφατα, έδωσε την Πέμπτη καλύτερο κλείσιμο, στις 957,6, σε βάθος ως τον Φλεβάρη του 2014! Την Παρασκευή έκλεισε πάνω από τις 942 μονάδες.
Για πολλούς κεντρικό ζητούμενο ήταν να διατηρηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 950 μονάδες, κάτι που συνέβη τρεις φορές και δυο δεν ίσχυσε. Οι ισχυροί θεσμικοί εν μέσω δικαιολογημένης τάσης φυγής από το ρίσκο, σε μετοχές που είχαν οδηγηθεί σε αστρικά ύψη στις διεθνείς αγορές που καθοδηγούν την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, διαχειρίστηκαν τις προκλήσεις ψύχραιμα. Επισφραγίζοντας την αυθεντικότητα του πρόσφατου αγοραστικού ενδιαφέροντος στη βδομάδα όπου οι δείκτες των ΗΠΑ εμφάνισαν πτώση.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 940 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης με ανώτερο τις 2301,00 μονάδες, κατώτερο στις 2268,00 και τελευταίες πράξεις στις 2270,75 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2278,25 από 2314,75 μονάδες και ανήλθαν σε 2542 από 2172 τα ανοικτά ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 36 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου άλλαξαν χέρια 37 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 5 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 9 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 657,25 από 667,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3 από 9.
Η τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -0,73%, η απόδοσή του στο μήνα ήταν +5,50%, στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -0,63% ενώ τον Ιανουάριο απέδωσε +5,99% και έδωσε στον FTSEΜ απώλειες -1,32% όταν στον μήνα κέρδισε 4,27%.
Η εικόνα των blue chip
Απώλειες από -1,2% ως -4,73% εμφάνισαν 13 blue chip ήτοι: ΤΕΝΕΡΓ -4,73% και στο μήνα (-5,01%), ΛΑΜΔΑ -3,55% και (+4,20%), ΔΕΗ -2,65% και (-6,38%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,61% και (+2,00%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,58% και (+1,54%), ΚΟΥΕΣ -2,44% και (+2,56%), ΕΕΕ -2,33% και (+2,31%), ΜΥΤΙΛ -2,29% και (+1,59%), ΟΠΑΠ -2,06% και (+3,05%), TITC -1,88% και (+9,27%), ΟΛΠ -1,70% και (+0,81%), ΣΑΡ -1,58% και (-2,25%), ΟΤΕ -1,23% και (+3,97%). Ακολουθούν 3 με μεταβολή κοντά στων δεικτών είναι οι ΕΥΡΩΒ -0,60% και (+11,51%), ΕΛΠΕ -0,59% και (+7,72%), ΑΔΜΗΕ -0,39% και (+6,83%). Νικητές της εβδομάδας ήταν οι : ΒΙΟ +4,40% και (+5,88%), ΑΡΑΙΓ +4,19% και (+13,84%), ΠΕΙΡ +3,65% και (+12,33%), ΕΤΕ +2,64% και (+10,23%), ΑΛΦΑ +2,40% και (+18,85%), ΜΠΕΛΑ +1,33% και (+14,60%), ΕΛΧΑ +0,62% και (+5,95%), ΜΟΗ +0,60% και (+9,09%), ΕΥΔΑΠ +0,51% και (+0,13%).
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης αποκλειστικά για ορισμένες μετοχές των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 25.800 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 77.084 από 83.599 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,27 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 17 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με 182 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 5124 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 29.654 από 30.370 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,23 ευρώ.
Της ΕΥΡΩΒ με 1280 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 29.576 από 29.661 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,984 ευρώ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 4587 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 39.245 από 38.178 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,46 ευρώ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 3482 ΣΜΕ της ΜΙΓ, τα 1849 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 778 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Μαρτίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 1.000 συμβόλαια για ΕΛΧΑ, στα 700 συμβόλαια για την ΒΙΟ και στα 500 για ΑΡΑΙΓ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης
“Κόντρα στην διεθνή τάση, την μιζέρια και την κακοδαιμονία των τελευταίων 11 ετών, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έδειξε χαρακτήρα και την εβδομάδα που πέρασε κάνοντας την διαφορά, παραμένοντας η πρώτη Αγορά σε απόδοση στην Ευρώπη. Η άνοδος δεν είναι το απαραίτητο ζητούμενο, ωστόσο μετά από καιρό η συμπεριφορά των επενδυτών δεν παρουσιάζει σημεία πανικού, ή διάλυσης στις πτωτικές τάσεις που παρατηρούνται στα κυριότερα Διεθνή Χρηματιστήρια.
Παράλληλα, η ασυνήθιστη ανθεκτικότητα της Λ. Αθηνών, έχει αυξήσει το βαθμό αποτελεσματικότητας σε νέα και ειδήσεις, δίνοντας την αίσθηση μιας Ώριμης Αγοράς. Κερδοφορία (Jumbo, Παπουτσάνης, Profile), επιχειρηματικές συμφωνίες (Fourlis, Cenergy), αλλά και εκθέσεις αναλύσεων με αναθεωρημένες τιμές – στόχους, έτυχαν θετικής υποδοχής σε γενικές γραμμές, από μια Αγορά που φαίνεται διατεθειμένη να πάρει “στοιχήματα”, σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων.Το Χ.Α. δεν δίνει την δυνατότητα μεγάλων υποχωρήσεων, παρά τα συσσωρεμένα γρήγορα κέρδη, χτίζει ανοδική ψυχολογία και πάντα έχει ένα μικρό μέρος της να διαφοροποιείται, σε συνεδριάσεις με αυξημένη προσφορά.
Οι Τράπεζες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην μεταστροφή της τάσης, φαίνεται να έχουν αποτινάξει από πάνω τους τον χαρακτηρισμό του “αδύναμου κρίκου” και οι διορθώσεις τους είναι εντός κάποιων λογικών ορίων. Αυτό δεν είναι μόνο μια τεχνική παρατήρηση, έχει και θεμελιώδες υπόβαθρο: το περιβάλλον αύξησης επιτοκίων τις ευνοεί, η πιστωτική επέκταση θα υποστηρίξει τα επαναλαμβανόμενα έσοδα, η αύξηση των τιμών των Ακινήτων αυξάνει τις αξίες των εμπράγματων καλύψεων, οι αναστολές πληρωμών πήγαν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Επομένως σε ένα ήπιο χρηματιστηριακό περιβάλλον, ο κλάδος έχει τις προϋποθέσεις να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Την ίδια στιγμή οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν τις πιθανότητες αύξησης επιτοκίων μέσα στην χρονιά, αναθεωρώντας ανοδικά το στόχο των αυξήσεων που θα μπορούσαν να φθάσουν οι Κεντρικές Τράπεζες.Η γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία, έχει μπει πλέον υπό παρακολούθηση σε καθημερινή βάση, αφού η επίδραση στα ενεργειακά κόστη είναι έντονη, ενώ η υποδοχή των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου στις ΗΠΑ, δείχνει ότι υπάρχει δυσκολία να επαναληφθούν οι επιδόσεις του γ’ τριμήνου, το οποίο ήταν το καλύτερο όλων των εποχών.
Όλες αυτές οι αβεβαιότητες έχουν τον “ήχο” τους στο εξωτερικό, λόγω και των υψηλών αποτιμήσεων και ενδεχόμενη έντασή τους θα επηρεάσει και την Εγχώρια Αγορά. Προς το παρόν πάντως το Χ.Α. έχει δείξει αντοχή, θυμίζοντας άλλες εποχές.
Τεχνικά, η συσσώρευση στην ζώνη των 950 μονάδων αποφόρτισε τους ταλαντωτές, οι οποίοι πλέον κινούνται κάτω από τις υπεραγορασμένες περιοχές. Η διόρθωση αυτή δεν στοίχησε στο Γενικό Δείκτη, αντιθέτως η Αγορά έδειξε περισσότερο διάθεση κατοχύρωσης επιπέδων, κρατώντας μεγάλη απόσταση από τα επίπεδα στα οποία κινούνται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών. Αν και δεν σημειώθηκε νεότερο υψηλό αυτή την εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης είδε υψηλότερο σε κλείσιμο την Πέμπτη.
Ακόμα και στην συνεδρίαση της Παρασκευής δεν πληρώθηκαν τιμές αισθητά χαμηλότερα των 940 μονάδων, παρόλα αυτά η διόρθωση έβγαλε τζίρο, ένδειξη της αύξησης της προσφοράς. Όσο η Αγορά κρατιέται σε απόσταση από τις 905 μονάδες, το ανοδικό σενάριο είναι σε ισχύ.Η διαφυγή πάντως πάνω από τις 960 μονάδες, ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμα, με την συνέχιση της συσσώρευσης. Η συνέχιση της πλάγιας κίνησης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες την ερχόμενη εβδομάδα, με τον διεθνή παράγοντα να έχει τον πρώτο λόγο στην κατεύθυνσή της Αγοράς.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια συνεδρίαση της Federal Reserve στην οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι σύντομα θα αρχίσει να αποστραγγίζει τη τεράστια λίμνη ρευστότητας η οποία έχει υπερτροφοδοτήσει το ράλι για τις growth stocks (μετοχές ανάπτυξης) τα τελευταία χρόνια. Στην επενδυτική επιφύλαξη προστέθηκαν οι ανησυχίες για μια πιθανή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -2,02% και ο ιαπωνικός Nikkei κερδίζει +0,24%. Τα κινεζικά blue chip προσέθεσαν 0,9%, με τη βοήθεια ίσως της πρόσφατης χαλάρωσης της πολιτικής από το Πεκίνο.
Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία έχασε -051%. Επίσης, ο Kospi της Νότιας Κορέας έχανε -1,46%, και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -0,97%.