Skip to main content

Ευρωζώνη: Γιατί «νόσησε» ελαφριά από τη μετάλλαξη Όμικρον;

Όταν εντοπίστηκε τον Νοέμβριο, η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού προκάλεσε την ανησυχία όχι μόνο για τον αντίκτυπό της στην πορεία της πανδημίας αλλά και στην εξέλιξη της ανάκαμψης της οικονομίας που είχε αρχίσει να «ξεμουδιάζει» από την υγειονομική κρίση και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε. 

Μετά από δύο μήνες, οι ανησυχίες έχουν περιοριστεί, τόσο για την υγεία όσο για την οικονομία. Και όπως η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί πιο ήπια νόσηση- με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ωστόσο, να προειδοποιεί ότι είναι παραπλανητικό το αφήγημα, φαίνεται επίσης να προκαλεί μικρότερη ζημιά στην οικονομία.

Οι λόγοι για την «ελαφριά νόσηση» της οικονομίας

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ανάλυση των Financial Times, ότι δηλαδή το κύμα που πυροδοτησε η Όμικρον προκαλεί λιγότερη ζημιά από τα προηγούμενα κύματα της πανδημία στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και τη βελτιωμένη ικανότητα της κοινωνίας να ζει με τον ιό.

Οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε αυτό το κύμα στόχευσαν κυρίως τους ανεμβολίαστους, καθώς δεν ήταν ιδιαίτερα συχνοί οι οριζόντιοι περιορισμοί. Καθώς πλέον οι ανεμβολίαστοι αποτελούν μειοψηφία, η υπόλοιπη οικονομία μπορεί να παραμείνει ανοιχτή.

Επιπλέον, ένας άλλος λόγος για το μικρότερο πλήγμα της Όμικρον στην οικονομική δραστηριότητα φέτος είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων αυξήθηκαν πολύ λιγότερο από τις λοιμώξεις. 

Γι αυτούς τους λόγους αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το κύμα της Όμικρον θα «ξεθυμάνει» πολύ γρήγορα, με τον Τζακ Άλεν-Ρέινολντς της Capital Economics να αναμένει ότι «το τρέχον κύμα λοιμώξεων που προκαλείται θα εξασθενίσει πιο γρήγορα από τα προηγούμενα κύματα, επιτρέποντας την χαλάρωση των περιορισμών τον Φεβρουάριο».

Τα δεδομένα κινητικοτητας

Παρόλο που τα ποσοστά κρουσμάτων σημείωσαν τρομερή αύξηση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, οι πωλήσεις εισιτηρίων κινηματογράφου, οι κρατήσεις ξενοδοχείων, οι αγγελίες για θέσεις εργασίας και τα δεδομένα κινητικότητας των Ευρωπαίων έχουν μειωθεί πολύ λιγότερο από ό,τι σε προηγούμενες εξάρσεις του κορωνοϊού.

Για παράδειγμα, την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο οι επισκέψεις σε καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια είχαν πέσει περισσότερο από 40% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Φέτος, αντίθετα, οι επισκέψεις έχουν μειωθεί λιγότερο από το μισό αυτού του ποσού, σύμφωνα με τα δεδομένα κινητικότητας της Google.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

Αυτά τα στοιχεία και η αισιοδοξία που προοιωνίζουν, αντανακλώνται στις προβλέψεις των οικονομολόγων για την οικονομική ανάπτυξη. Η Σίλβια Αρντάνια της Barclays, προβλέπει ότι παρά την Όμικρον, η οικονομία της Ευρωζώνης θα εξακολουθήσει να επεκτείνεται γύρω στο 0,2% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και ξανά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αναμένει επίσης «στερεή ανάπτυξη το 2022-2023 με γνώμονα την εγχώρια ζήτηση».

Πώς επηρέασε την αγορά εργασίας

Παράλληλα, τα στοιχεία συνηγορούν δειλά στο συμπέρασμα ότι η Όμικρον είχε μικρή επίδραση στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία από την Indeed. Η ανεργία στην Ευρωζώνη είχε ήδη μειωθεί τον Νοέμβριο, κάτω από τον μέσο όρο του 2019 πριν από την πανδημία. Η ανεργία «θα πέσει σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί» στην Ευρωζώνη, εκτίμησε ο οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, Κλάους Βίστεσεν, ο οποίος παράλληλα αναμένει ότι οι ΄΄στενές΄΄ αγορές εργασίας σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη μπορεί να τονώσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε σε υψηλό επίπεδο- ρεκόρ στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο.

Παρόλα αυτά, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δεν άφησε χωρίς «πληγές» την οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι περιορισμοί ανάγκασαν σε απομόνωση τον κόσμο και περιόρισαν τις δημόσιες συγκεντρώσεις. Ο κλάδος που έχει επηρεαστεί περισσότερο είναι των υπηρεσιών. 

naftemporiki.gr