Skip to main content

Φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων: Εκπνέει η προθεσμία-Πιέσεις για νέα παράταση

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

«Κόκκινο» χτυπά πλέον η αγωνία χιλιάδων φορολογουμένων που τρέχουν σε συμβολαιογραφεία και εφορίες για να προλάβουν να «κλείσουν» τις μεταβιβάσεις ακίνητων τους με τις «φθηνές» περσινές αντικειμενικές αξίες, ώστε να γλιτώσουν από το «τσουνάμι» αυξήσεων που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές που ισχύουν από τις αρχές του 2022.

Η προθεσμία εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου και ουσιαστικά έχουν απομείνει μόνο 6 εργάσιμες ημέρες για να «πέσουν» οι υπογραφές στα σχετικά συμβόλαια και υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι υπόχρεοι είχαν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οι ουρές στα συμβολαιογραφεία, αλλά και τις εφορίες, είναι μεγάλες αφού όσοι δεν προλάβουν θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο με τις νέες αυξημένες τιμές, όπως άλλωστε και «φουσκωμένα» συμβολαιογραφικά έξοδα.

Για ένα δίμηνο

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κτηματαγορά και συμβολαιογράφοι ζητούν μετ’ επιτάσεως την παράταση της ανωτέρω προθεσμίας για ένα δίμηνο, πρόταση την οποία πάντως εξετάζει σοβαρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά τα τεκταινόμενα στην αγορά ακινήτων, αλλά και στις εφορίες όπου ο όγκος δουλειάς πολλαπλασιάστηκε ειδικά μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στις 800.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ότι στην πλατφόρμα myproperty μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων, οι οποίες, σε συνδυασμό και με το πλήθος χειρόγραφων δηλώσεων που κατατέθηκαν, «μπλόκαραν» τα συστήματα των ΔΟΥ.

Για τον λόγο άλλωστε αυτό και οι παράγοντες του υπουργείου αφήνουν την «πόρτα ανοιχτή» για μια μικρή παράταση, αν όχι δίμηνη σίγουρα ενός μήνα, προκειμένου να επανέλθει η εύρυθμη λειτουργία στην αγορά ακινήτων, στα συμβολαιογραφεία και στις εφορίες.

Μια παράταση που θα ανακοινωθεί, αν αποφασιστεί, ως είθισται την τελευταία στιγμή, αν και η κατάσταση δεν ήταν άγνωστη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού από τις 8 Δεκεμβρίου 2021 είχε υποβληθεί κοινό αίτημα της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΟΜΚΟΕ, της ΟΜΑΣΕ και της ΠΟΜΙΔΑ, δηλαδή όλων των φορέων που σχετίζονται με τις συναλλαγές και δικαιοπραξίες επί ακινήτων, που εγκαίρως είχαν επισημάνει την αδυναμία του συστήματος να ανταποκριθεί στην τεράστια ζήτηση, που προκλήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από το 2022, για την πραγματοποίηση δικαιοπραξιών επί ακινήτων μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους. Προκειμένου δε να μπορέσει το σύστημα να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση μεταβίβασης ακινήτων εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, είχαν προτείνει τότε την εξάμηνη παράταση του ισχύοντος μέχρι τις 31.12.2021 πλαισίου μεταβιβάσεων ακινήτων, επισημαίνοντας ότι το Δημόσιο έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από την παράταση αυτή, καθώς θα εισπράξει έσοδα από τις συναλλαγές που θα ολοκληρωθούν, ενώ αντίθετα, πολλές ανολοκλήρωτες συμβολαιογραφικές πράξεις θα παραπεμφθούν στις «Ελληνικές Καλένδες» καθώς θα κριθούν ασύμφορες πια για τους συναλλασσόμενους.

Νέο αίτημα των φορέων

Στο πλαίσιο αυτό οι φορείς της αγοράς επανήλθαν και με νέο αίτημά τους προς το υπουργείο Οικονομικών, τόσο η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ) όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητούν από το οικονομικό επιτελείο να ανταποκριθεί άμεσα αυτή τη φορά στο αίτημά τους και έτσι να προστατεύσει την ομαλή λειτουργία ενός κλάδου και μιας δραστηριότητας κρίσιμης για την οικονομία και την κοινωνία, που «φέρνει» έσοδα και στα κρατικά ταμεία, όπως η συναλλαγή επί των ακινήτων.

Γι’ αυτό και οι εν λόγω φορείς ζητούν από την κυβέρνηση μια ακόμη δίμηνη παράταση, δηλαδή συνολικά μέχρι την 31η Μαρτίου 2022 του ισχύοντος μέχρι τις 31/12/2021 πλαισίου μεταβιβάσεων ακινήτων, που ουσιαστικά σημαίνει παράταση τόσο της ισχύος των περσινών αντικειμενικών αξιών όσο και της ισχύος όλων των σχετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, ώστε να μη χρειάζεται επανέκδοσή τους.

Ανεξάρτητα πάντως από το εάν και μέχρι πότε τελικά θα δοθεί νέα παράταση, οι υπάλληλοι των εφοριών τρέχουν για να προλάβουν να ολοκληρώσουν εγκαίρως όσες περισσότερες αιτήσεις μπορούν, ώστε χιλιάδες φορολογούμενοι να μπορέσουν να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα τη σχετική διαδικασία με βάση τις «φθηνές» μεταβιβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους για όλες τις άλλες μεταβιβάσεις ακινήτων ισχύουν οι τιμές των ακινήτων όπως προκύπτουν με βάση τις ισχύουσες πλέον αντικειμενικές αξίες.

Οι αλλαγές στις ζώνες

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εικόνα με τις νέες τιμές ακινήτων στο σύνολο της επικράτειας, η οποία από 1ης Ιανουαρίου 2022 διαιρείται σε 13.808 ζώνες, διαμορφώνεται ως εξής:

* σε 2.860 ζώνες (δηλαδή στο 21% του συνόλου) παρατηρείται μείωση, με το μέσο ποσοστό της μείωσης να διαμορφώνεται στο 19,5%.

* σε 3.314 ζώνες, δηλαδή στο 24% του συνόλου, οι τιμές ζώνης έχουν παραμείνει αμετάβλητες.

* σε 7.634 ζώνες, δηλαδή στο 55% του συνόλου, έχει καταγραφεί μέση αύξηση της τάξεως του 19,5%.

* στις υφιστάμενες ζώνες, αυτές δηλαδή που προϋπήρχαν της 1ης Ιανουαρίου 2022, επέρχεται αύξηση σε περίπου 6.105 εκ των συνολικά 10.165 ζωνών.