Skip to main content

13η αξιολόγηση: Η «επιχείρηση» εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία με διπλή δόση

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία στο τέλος του καλοκαιριού επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο. Επιτυγχάνοντας αυτό το στόχο, πέφτουν οι «τίτλοι τέλους» στην εποπτεία των μνημονιακών χρόνων με τη σύμφωνη γνώμη και των θεσμών. Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να βοηθήσει την Ελλάδα όχι μόνο στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και στη χάραξη ενός καθαρού διαδρόμου για περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων σε συνδυασμό με τη μονιμοποίηση φοροελαφρύνσεων ανάλογα με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα τεθούν από το 2023 και μετά.

Προς το παρόν, την Τρίτη και Τετάρτη 25 και 26 Ιανουαρίου, κορυφώνεται η διαδικασία της 13ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, με τις επαφές των αρμόδιων υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, μέσω τηλεδιασκέψεων. Έχουν προηγηθεί οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Συζητήσεις οι οποίες, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν ομαλά.  

Βασικά θέματα συζήτησης αποτελούν αυτή τη φορά κυρίως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες με ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος των εκκρεμών συντάξεων αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των θεσμών γύρω από το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων με το υπουργείο Εργασίας να έχει αυξήσει σημαντικά τους ρυθμούς  απονομής με στόχο όλες οι περιπτώσεις να έχουν διεκπεραιωθεί  το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το επόμενο ζήτημα αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έμφαση φαίνεται να δίνεται από την πλευρά των θεσμών στην επιτάχυνση των πλειστηριασμών. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί η ελληνική πρόταση για ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων όπως προβλέπει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, η λειτουργία του συγκεκριμένου φορέα τοποθετείται για το 2023. Γι΄ αυτό το σκοπό έχει προταθεί ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα το οποίο θα καλύπτει τα ευάλωτα νοικοκυριά υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν να χάσουν την κυριότητα της πρώτης κατοικίας τους, όταν ο φορέας ενεργοποιηθεί.

Αν και η 13η αξιολόγηση δεν συνδέεται με την εκταμίευση δόσης  αποτελεί τον προπομπό για την 14η αξιολόγηση του Ιουνίου η οποία συνδέεται με την απόφαση εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία και της εκταμίευσης ακόμα και δύο δόσεων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ (η προγραμματισμένη δόση του Ιουνίου και μία που εκκρεμεί από το 2019).

Σημειώνεται ότι ήδη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει στείλει επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών κ. Πάολο Τζεντιλόνι, ζητώντας την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας για 6 μήνες, αρχής γενομένης από το Φεβρουάριο. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία καθώς η Κομισιόν κάθε 6 μήνες ανακοινώνει την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα για ακόμα ένα εξάμηνο. Έτσι ο χρόνος εξόδου τοποθετείται για τον Αύγουστο του 2022.

Βασικό μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί πλέον το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, στο σκέλος των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, ώστε η χώρα να περάσει στη λεγόμενη μετα-μνημονιακή εποπτεία. Στο συγκεκριμένο καθεστώς υπάγονται όλες οι χώρες που είχαν «περάσει» από μνημόνια δηλαδή η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος.