Οι μετοχές της Electricité de France (EDF) υποχώρησαν σχεδόν 25% την περασμένη Παρασκευή, αφού η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές σε βάρος του προμηθευτή ενέργειας.
Η γαλλική κυβέρνηση ανάγκασε την Electricite de France να διαθέσει περισσότερη ενέργεια με μεγάλη έκπτωση. Η εκτίμηση της EDF είναι πάντως τι με βάση τις τιμές της αγοράς στις 12 Ιανουαρίου 2022, οι απώλειες προ φόρων για το 2022, θα ανέλθουν περίπου στα 7,7 δισ. Ευρώ.
Η εταιρεία είναι ο βασικός προμηθευτής ενέργειας της χώρας για δεκαετίες. Οι πυρηνικές της μονάδες παρέχουν αρκετή φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, ενώ παράλληλα εξάγει σε γειτονικές χώρες.
Το γεγονός ότι η EDF ανήκει κατά πλειοψηφία στο γαλλικό κράτος διευκολύνει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τέτοια μέτρα, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που ασκούνται παγκοσμίως στις τιμές της ενέργειας. Αλλες ευρωπαϊκές χώρες επίσης, προχώρησαν σε άλλες οι μεθόδους, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια ,που εξετάζει το Ηνωμένο Βασίλειο
Η γαλλική κυβέρνηση λέει ότι τα μέτρα αποσκοπούν στον περιορισμό του πληθωρισμού και στην προστασία των καταναλωτών εν μέσω της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, είναι πιθανό οι κινήσεις αυτές να έχουν και πολιτικό στόχο, για την ενίσχυση της υποστήριξης προς τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο.
Με τις μετοχές του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας να έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 30% από τις αρχές Δεκεμβρίου, η EDF ανακοίνωσε ότι οι οικονομικές συνέπειες αυτών των μέτρων δεν μπορούν να “προσδιοριστούν με ακρίβεια” σε αυτό το στάδιο και θα εξαρτηθούν από τις τιμές της αγοράς κατά την περίοδο εφαρμογής αυτών των μέτρων.
Η EDF είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες υβριδικών ομολόγων, με ανεξόφλητο ποσό 17 δισ. ευρώ. Πριν από την ανακοίνωση, τα υβριδικά ομόλογα της EDF περιλαμβάνονταν σε ορισμένους δείκτες Investment Grade. Τη Δευτέρα, ο Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της EDF από A- σε BBB+ και την αξιολόγηση των υβριδικών ομολόγων από BBB σε BBB-
Επιπλέον, οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν πλέον θέσει την EDF σε αρνητική παρακολούθηση και οποιαδήποτε περαιτέρω υποβάθμιση των υβριδικών ομολόγων θα μπορούσε να σημαίνει την έξοδό τους από τον δείκτη Investment Grade, προσθέτοντας πιέσεις που έγιναν αισθητές μετά την παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την απόφαση της EDF να μειώσει τη γαλλική πυρηνική παραγωγή κατά 30 TWh για ολόκληρο το έτος. Αυτή η προσαρμογή προκύπτει από την επέκταση της διακοπής λειτουργίας πέντε πυρηνικών αντιδραστήρων της EDF, για συντήρηση. Το γεγονός αυτό είναι ένας από τους λόγους που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τους τελευταίους μήνες.
Η εταιρεία πρέπει επίσης να χρηματοδοτήσει εν μέρει τους ακριβούς νέους αντιδραστήρες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα βοηθήσουν τη Γαλλία να διατηρήσει έναν αξιόπιστο ρυθμό χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τον ενεργειακό εφοδιασμό τις επόμενες δεκαετίες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η γαλλική κυβέρνηση ασκεί την επιρροή της στην EDF. Το 2015, ο βασικός πυρηνικός προμηθευτής της EDF, η Areva, που αντιμετώπιζε δυσκολίες, ζήτησε ενίσχυση από το κράτος. Η τότε κυβέρνηση διέταξε την εταιρεία να στηρίξει (και τελικά να εξαγοράσει) την Areva.
naftemporiki.gr