Skip to main content

Neuralink: Kοντά στην εμφύτευση τσιπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο η εταιρεία του Έλον Μασκ;

Σε νέα φάση περνάει η Neuralink του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ που θέλει να συνδυάσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης με τις ανθρώπινες ικανότητες.  

Η εταιρεία εμφυτευμάτων εγκεφάλου αναζητάει διευθυντή κλινικών δοκιμών, μια ένδειξη ότι πλησιάζει ο μακροχρόνιος στόχος της για εμφύτευση τσιπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η Neuralink αναζητά επίσης συντονιστή κλινικών δοκιμών, καθώς και άτομα για πολλές άλλες θέσεις.

Σύμφωνα με την καταχώριση, η θέση του διευθυντή δοκιμών θα επιβλέπει τις δοκιμές της ιατρικής συσκευής της Neuralink σε ανθρώπους. Το εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink, το οποίο, σύμφωνα με τον Μασκ, επιτρέπει ήδη στους πιθήκους να παίζουν βιντεοπαιχνίδια μόνο με τις σκέψεις τους, προορίζεται να βοηθήσει στη θεραπεία μιας ποικιλίας νευρολογικών διαταραχών, όπως η παράλυση.

Η περιγραφή της θέσης υπόσχεται ότι ο υποψήφιος θα «συνεργαστεί στενά με μερικούς από τους πιο καινοτόμους γιατρούς και κορυφαίους μηχανικούς» καθώς και με «τους πρώτους συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή της Neuralink». Υποδεικνύει επίσης ότι η δουλειά θα σημαίνει καθοδήγηση και δημιουργία «της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση των κλινικών ερευνητικών δραστηριοτήτων της Neuralink», καθώς και την τήρηση των κανονισμών.

Τον περασμένο μήνα, ο Μασκ δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η Neuralink ήλπιζε να εμφυτεύσει τη συσκευή της στον ανθρώπινο εγκέφαλο μέσα στο 2022. Ωστόσο, έχει κάνει παρόμοιες προβλέψεις στο παρελθόν, οι οποίες αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες. 

Για να προχωρήσει η δοκιμή σε ανθρώπους, οι κατασκευαστές ιατροτεχνολογικών προϊόντων πρέπει να υποβάλουν αίτηση προς την έγκριση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ- FDA (τεστ εφαρμοσιμότητας). Στο επόμενο στάδιο μετά την επανεξέταση και έγκριση, γίνεται μια κεντρική δοκιμή της συσκευής.

Δεν είναι σαφές σε ποιο στάδιο ακριβώς βρίσκεται η Neuralink στη διαδικασία. Ωστόσο, γενικά, οι κατασκευαστές συσκευών προσλαμβάνουν διευθυντές δοκιμών από νωρίς στην αλληλεπίδρασή τους με τον FDA, για να βοηθήσουν στο σχεδιασμό των δοκιμών με τρόπο που θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες έγκρισης του FDA.