- Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν οι θεσμικοί στο ΧΑ μια δεδομένη, λόγω παγκόσμιου συντονισμού, φυγή από το ρίσκο, θα ειδοποιήσει για τη δυναμική της αγοράς στη πορεία για το τέλος του μήνα. Τα futures του EURO STOXX υποχωρούν -1,59% στις 8:45 και του S&P500 -0,45%.
Οι ασιατικές αγορές μετοχών και τα ΣΜΕ των ΗΠΑ υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή, αφού οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν εντυπωσιακή πτώση στη διάρκεια της νύχτας. Χτυπήθηκαν από τις παρατεινόμενες ανησυχίες για τη σύσφιξη της Federal Reserve και τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία και από της ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq μειώθηκαν κατά 1% στις συναλλαγές στην Ασία, πληγωμένα από την πρόβλεψη της Netflix Inc για ασθενή ανάπτυξη συνδρομητών για το πρώτο τρίμηνο μετά το κλείσιμο
Το πετρέλαιο υποχώρησε καθώς ο ΟΠΕΚ+ αγωνιζόταν να επιτύχει τις προγραμματισμένες αυξήσεις στους στόχους παραγωγής και το φάντασμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.
Στην διάρκεια αυτής της εβδομάδας δεν σημειώθηκε τίποτε που να αποτελούσε παραβίαση κλασικών κανόνων στις συναλλαγές. Η συσσώρευση ήταν η αμυντική επιλογή τις μέρες των ισχυρών στα διεθνή πιέσεων. Ενώ στην άνοδό τους, η Αθήνα σκαρφάλωνε σκαλοπάτι – σκαλοπάτι. Όπως και χθες που την κορύφωση (στις 957,2) στο πρώτο ημίωρο διαδέχθηκε κάθοδος ως τις 949,8 και από τις 13:00 που επανήλθε σε θετικό πεδίο άρχισε το ανέβασμα ως τις 959,59 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στα επίπεδα της κορύφωσης στο πρώτο μέρος. Σήμερα ωστόσο το διεθνές κλίμα είναι τόσο βαρύ που δεν είναι εύκολο να αυτονομηθεί τα χρηματιστήριο της Αθήνας. Σημαντική για τη συνέχεια η τάση μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα. Άρα το δεύτερο μέρος της συνόδου θα διαφέρει από το πρώτο σε μια φορτισμένη από τις ρευστοποιήσεις διεθνώς στις μετοχές εταιριών τεχνολογίας.
Η Αθηναϊκή αγορά έχει δώσει ενθαρρυντικά στοιχεία κατά την πορεία της το τρέχον έτος. Ακόμα και στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου οι θεσμικοί με χαμηλότερο της προηγούμενης εβδομάδας μέσο τζίρο ωθούν τον μέσο όρο ψηλότερα. Ο τρόπος της ανόδου καθιστά την διάθεση για ρίσκο γενικού ενδιαφέροντος κυρίαρχη. Ωστόσο υπήρξε μεγαλύτερη επιμονή στα Τραπεζικά blue chip. Οι επενδυτές αυτή τη βδομάδα δεν κινήθηκαν κόντρα στην παγκόσμια τάση αλλά έδωσαν καλύτερα αποτελέσματα έναντι των απωλειών των διεθνών αγορών. Εκεί πολλοί πλέον αναλυτές, ακόμα και σήμερα το πρωί από της GMO τον συνιδρυτή της Τζέρεμι Γκράνθαμ , υποστηρίζουν πως ετοιμάζονται για πτώση της τάξης του 20% ως και 50% του S&P 500. Χθες από κέρδη στο μεγαλύτερο διάστημα όλοι οι δείκτες στην τελευταία ώρα κινήθηκαν σχεδόν κατακόρυφα πτωτικά με τον Nasdaq να κλείνει με απώλειες -1,30% έχοντας μια πτώση ενδοσυνεδριακά της τάξης του -3% και είναι ο πρώτος στη Νέα Υόρκη που απόκτησε πτώση -12% από τα υψηλά του. Οι υπόλοιποι δείκτες ακολούθησαν με τον S&P 500 στο -1,10% και σήμερα τα futures των ευρωπαϊκών δεικτών στις ασιατικές συναλλαγές εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά απωλειών. Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχωρούν συντονισμένα μετά την εξέλιξη της συνεδρίασης της Πέμπτης στις ΗΠΑ.
Το χθεσινό κλείσιμο αντιστοιχεί σε νέα υψηλά 85 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/12/2014 και ήταν οι 1035,08 μονάδες. Ωστόσο πάλη, με διάρκεια περίπου μιας ώρας εξελίχθηκε στο ξεκίνημα των συναλλαγών και αφορούσε στη δυνατότητα των κερδισμένων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, να αντισταθμίσουν την πίεση που ασκήθηκε από το άνοιγμα σε Τραπεζικά blue chip. Το σαφές αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές εκτός τραπεζών, που αφορούσε περίπου 15 blue chip με μόλις 6-7 πτωτικά με τρία να είναι τράπεζες, επέτρεπε την κίνηση άνω των 957 μονάδων. Όταν όμως τα αρχικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έγιναν οριακές απώλειες, ζώσανε τα φίδια τους αισιόδοξους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών στο ταμπλό έγινε ελαφρά μικρότερο των πτωτικών και κάτι ανάλογο αποτύπωναν οι μεταβολές των μετοχών που προτιμούν οι θεσμικοί με 9, στην καλύτερη περίπτωση, ανοδικά blue chip. Θεωρούμε ότι υπήρξε ανίχνευση προθέσεων από τους ισχυρούς, καθοδικό διάστημα ικανό να προκαλέσει τάση για ξεφόρτωμα στους αμφιταλαντευόμενους και ανοδική αντίδραση διαρκείας από τα χαμηλά ημέρας. Για να μην δοθεί η ευκαιρία να σχηματίσουν θέσεις, όσοι είναι κυνηγοί κέρδους μέσω βραχυπρόθεσμων κινήσεων, πάνω στις ταλαντώσεις που ορίζουν τα “θηρία”. Αυτό είναι ακόμα μια ένδειξη για την ποιότητα του εμφανιζόμενου στο 2022 αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Για την ώρα φαίνεται εύκολο να διατηρηθεί ο μέσος όρος πάνω από τις 950 μονάδες, αλλά δύσκολο να ξεπεράσει σε κλείσιμο τις 960. Η στροφή προς τις τραπεζικές μετοχές χθες προέκυψε από αγοραστικό ενδιαφέρον θεσμικό και μεγάλο, με τον τζίρο των τραπεζών στα 36,2 από τα 82,4 του συνολικού. Από τις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών ξεχώρισαν: Η αναφορά της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: Η πρώτη φετινή έξοδος της Χώρας στις Αγορές ήταν ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη τις υπό διαμόρφωση νέες επιτοκιακές συνθήκες. Σαν αποτέλεσμα, ο ΓΔ πέτυχε την άμεση ανακατάληψη των 950 μονάδων, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η φετινή πορεία μπορεί να προσδιορίζεται λιγότερο από τη διεθνή και περισσότερο από την εγχώρια συγκυρία.
Σύμφωνα με την άποψη της Leon Depolas Sec. δεν υπάρχει βελτίωση του κλίματος: “Η συνολική εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί και καλούμαστε να είμαστε προσεκτικοί, καθώς η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει αυξημένη. Η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα αποτελεί το θετικό σενάριο στην παρούσα φάση, ενώ δυσκολεύει η άμεση ανοδική συνέχεια για τον ΓΔΧΑ. Το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τις επόμενες συνεδριάσεις, εντοπίζεται μεταξύ των 970-920 μονάδων. Παραμένουν στο επίκεντρο της Επενδυτικής Κοινότητας τα προς ανακοίνωση εταιρικά αποτελέσματα Δ’ τριμήνου στο εξωτερικό”
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Την πέμπτη στη σειρά πτωτική συνεδρίαση εμφάνισε ο Dow Jones ενώ σκαρφάλωσε στο 1,83% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ο Dow Jones υποχώρησε -0,89% ή 313,26 μονάδες στις 34.715,39, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,10% στις 4.482,73 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,3% στις 14.154,02 μονάδες.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Dow Jones είχε φτάσει να κερδίζει έως και 460 μονάδες και ο Nasdaq να ανακάμπτει από τα επίπεδα διόρθωσης με ενδοσυνεδριακά κέρδη ως +2,1%. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Travelers (+3,5%) και Goldman Sachs (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-2,9%) και American Express (-2,7%).
Μεγάλη άνοδο κατέγραψε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας εκτινάχτηκαν στις 286.000 από 232.000 προηγουμένως. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τα μέσα Οκτωβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 225.000.
Οι μεταπωλήσεις κατοικιών, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά 7,1% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο.
ΕΥΡΩΠΗ
Αν και οι επενδυτές παρέμειναν με την προσοχή στραμμένη στα δεδομένα του πληθωρισμού τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με την ώθηση του φρονήματος των επενδυτών από τη δυναμική των αγορών των ΗΠΑ που σκαρφάλωναν όσο ήταν ανοικτά, κινήθηκαν ανοδικά.
Ωστόσο, ιστορικό ρεκόρ αύξησης, κατά 5%, σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, όπως επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανήλθε στο 5,3% τον ίδιο μήνα, από 5,2% τον Νοέμβριο. Έναν χρόνο πριν ήταν 0,3%.
Στη Γερμανία, ο δείκτης τιμών παραγωγού για βιομηχανικά προϊόντα σημείωσε εκτίναξη 24,2% τον Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τον Νοέμβριο ήταν 19,2%.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,51% στις 483,35 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή πτώση -0,06% στις 7.585,01 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,65% στις 15.912,33 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,30% στις 7.194,16 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,73% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,45%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημείωσε πτώση -0,1% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,1338 δολάρια.
ΧΑ
Με καλοχτισμένη άνοδο στο τελευταίο τετράωρο ήρθε το ρεκόρ υψηλών στο 2022
Επιστροφή της αγοράς σε επίπεδα πάνω από της 955 μονάδες, τιμές που κατακτήθηκαν πρόσφατα και αμφισβητήθηκαν από εισαγόμενες πιέσεις. Η αγορά απόκτησε πορεία που αν και εξαρτάται από τις Τράπεζες υποστηρίζεται από αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί. Από το ξεκίνημα της εβδομάδας εκπνοής της πρώτης για το 2022 σειράς στα παράγωγα φάνηκε, πως θα ισχύσει ο εμπειρικός κανόνας πως δεν αλλάζει, στις συνεδριάσεις λίγο πριν την εκπνοή, η τάση που ίσχυε στην προηγούμενή της. Η άνοδος του ΓΔ εκτός από την πειστική κατοχύρωση των επιπέδων άνω των 950 μονάδων στην τρέχουσα εβδομάδα παρείχε και άλλη βελτίωση, αφού η συνολική κεφαλαιοποίηση πέρασε επίσης πάνω από 70,6 δις ευρώ. Το μόνο που άλλαξε από τον πρόλογο του χθεσινού σχολίου ήταν οι αριθμοί που εμφάνισαν όλοι αύξηση.
Σήμερα, από το πρωί τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street ειδοποιούσαν για άνοδο εκεί και αυτό, επηρέασε αρχικά τις κινήσεις των επενδυτών στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη. Αλλά τα ευρωπαϊκά από την πρώτη ώρα (11:00 δική μας ώρα) είχαν περάσει σε απώλειες για μιάμιση ώρα και στην Αθήνα επίσης αλλά ήταν αρκετά λιγότερες.
Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με ψηλότερους έναντι της περασμένης συνεδρίασης όγκους, εκδήλωσαν σχεδόν αμέσως μετά από το άνοιγμα, πρόθεση να επιβάλλουν την ανοδική δυναμική που εμφανίστηκε τη Δευτέρα, και την Τετάρτη στην Αθήνα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν ωστόσο για αρκετή ώρα πτωτικές μεταβολές. Εμφάνισαν ενιαία εικόνα με συντονισμένες απώλειες και συντονισμένη ανοδική αντίδραση, μετά το πρώτο δίωρο, που έφερε κέρδη μικρά αρχικά που μεγάλωναν σταθερά. Άρα υπήρξε ομοιόμορφη επίδραση των κινήσεων των ξένων δεικτών στο ξεκίνημα αλλά και την συνέχεια στην δυναμική που επικράτησε στην Αθήνα. Τελικά η άνοδος των ευρωπαϊκών δικαιώθηκε αφού υπήρξαν ανοδικές τάσεις για τους S&P500 Dow και Nasdaq της Wall Street τουλάχιστο όσο ήταν ανοικτή η Αθήνα.
Η πορεία του μέσου όρου
Εδώ, η διάθεση που εκφράστηκε από τα θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια για τα μισά περίπου blue chip και επιλεκτικά για τα Τραπεζικά, προκάλεσε αμέσως μετά από το άνοιγμα μια εκτίναξη στις 957,2 μονάδες στις 10:42. Αμέσως μετά ξέσπασαν πιέσεις κύρια σε τραπεζικά blue chip και οι απώλειες απλώθηκαν στα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να περάσει κάτω από τις 950 μονάδες στις 12:10. Από τις 11:10 ως τις 13:00 υπήρξε ισορροπία προσφοράς και ζήτησης με σταθερότητα στην πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 950 και 951,8 μονάδες. Τρία λεπτά πριν από τις 13:00 ξεκίνησε η άνοδος χωρίς εμπόδια, φέρνοντας μονιμότητα στο θετικό πρόσημο, σταματώντας τις εναλλαγές του πρόσημου μεταβολής των βασικών δεικτών στο πρώτο μέρος. Το σημαντικότερο ήταν πως η δυναμική της μέρας μετά τις 13:50 ακολούθησε οξεία ανοδική κίνηση από τις 953 προς τις 959 που εμφανίστηκαν δύο φορές. Αλλά στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος, κλαδεύτηκε μέρος των κερδών σε ορισμένα blue chip εκτός των τραπεζικών και το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στα επίπεδα της πρώτης κορύφωσης του ΓΔ.
Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με απώλειες (6) ενώ (17) εμφάνισαν κέρδη με αμετάβλητες τις ΑΡΑΙΓ ΕΥΡΩΒ. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από σχετικά ισχυρές πιέσεις οι ΕΛΧΑ -1,93%, ΕΥΔΑΠ -1,61%, και ΣΑΡ -0,56%, τα υπόλοιπα 3 είχαν μεταβολές από -0,22% ως -0,30%. Στα πλέον ανοδικά ανάμεσα στα 17 κερδισμένα ήταν ΠΕΙΡ +3,22%, ΑΛΦΑ +3,19%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,20%, ΕΤΕ +1,92% και ΛΑΜΔΑ +1,72% τα υπόλοιπα είχαν άνοδο από +0,10% ως +1,18%.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με ικανοποιητικό για την εποχή και καλό για τη βδομάδα ύψος τζίρου, και υψηλής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 957,60 από 951,65 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,63% ή 5,95 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 82,373 από 63,573 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 9,045 από 4,675 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 4,850 εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ 3,308 εκατ. ευρώ, την ΜΟΗ 454.800 ευρώ, την ΔΕΗ 274.725 ευρώ, την ΙΝΚΑΤ 158.099 ευρώ και την ΜΠΕΛΑ τα 100 ευρώ.
. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 54 από 60 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 50 από 49 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 19 από 17. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,636 από 70,314 δις ευρώ την Τετάρτη 19/1/22.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 18,8 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,63% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,28%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,77% στις 2313,88 από 2296,20 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 17,68 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,28%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η εκπνοή απελευθερώνει τα στοιχήματα για την επόμενη σειρά
Με βαρύ το διεθνές κλίμα καθώς πλησιάζει η μέρα στο μέσο της ερχόμενης εβδομάδας για τον χρησμό της Fed και την κυκλικότητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα blue chip τις τελευταίες μέρες δεν θα είναι εύκολο να στοιχηματίσουν για τη βραχυπρόθεσμη τάση οι traders. Αλλά μετά τις 14:00 στην υποκείμενη αγορά πιθανά θα αποτυπωθεί η εικόνα των πραγματικών προσδοκιών για το φινάλε του ανοδικού ως σήμερα Ιανουαρίου.
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ για τρεις τουλάχιστον φορές. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 6,13 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 17,68 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 12:11 και ήταν οι 2290,48 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2317,14 μονάδες, ήρθε στις 15:18. Το κλείσιμο στις 2313,88 από 2296,20 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,77% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 19,237 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 20/1/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1275 συμβόλαια με ανώτερο στις 2316,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2291,00 με τελευταίες πράξεις στις 2315,00 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2315,00 από 2294,25 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις περιορίστηκαν στα 869 από 1504 ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 1044 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2317,00 μονάδες, κατώτερο στις 2290,00 και τελευταίες πράξεις στις 2315,00 από 2300,00 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2314,75 από 2294,25 μονάδες και ανήλθαν σε 2172 από 1450 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Ιανουαρίου υπήρξε όγκος 7 συμβολαίων με τιμή εξάσκησης τις 2300 και τις 2350 μονάδες. Ενώ άλλαξαν χέρια 24 συμβόλαια της σειράς Φεβρουαρίου με τιμή εξάσκησης τις 2200 και τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 3 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2250 και 2300 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκε ένα συμβόλαιο με τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες.
Ο ΔΤΡ την προηγούμενη συνεδρίαση κινούμενος μεταξύ 643,48 μονάδων (-1,17%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 649,02 (-0,29%), και ανώτερο τις 644,80 (+2,13%) έκλεισε στις 663,25 με άνοδο +1,89%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 36,245 από 14,211 εκατ. ευρώ την προηγούμενη και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+3,19%) απασχόλησε 12,325 από 7,930 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,92%) 9,337 από 4,830 εκατ., η ΠΕΙΡ (+3,22%) απασχόλησε 8,118 από 2,788 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (0,00%) απασχόλησε 3,157 από 3,814 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 667,00 από 654,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 9 από 8.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης αποκλειστικά για ορισμένες μετοχές των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 15.504 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 83.599 από 86.817 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,29 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 20 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με 175 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 5582 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 30.370 από 29.905 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,31 ευρώ.
Της ΕΥΡΩΒ με 3239 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 29.661 από 29.288 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,00 ευρώ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 4815 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 38.178 από 38.372 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,49 ευρώ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1383 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ λήξης Μαρτίου, τα 751 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 590 ΣΜΕ της ΜΙΓ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 45.000 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, και για την ΕΤΕ 25.000 συμβόλαια.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης
Απαιτητική η τρέχουσα επενδυτική συγκυρία για το Χ.Α., το οποίο αποπειράται να διασπάσει πειστικά την αντίσταση – κλειδί των 950 μονάδων και ενώ οι Ξένες Αγορές (Μετοχές, Ομόλογα, Πετρέλαιο) κάθε άλλο παρά ‘χείρα βοηθείας’ τείνουν προς τη Λεωφόρο Αθηνών.
Συγκεκριμένα, οι μετοχικές Αγορές φαίνονται “αποκαμωμένες” (δεν είναι και λίγο πράγμα οι κεφαλαιοποιήσεις τους να έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα σε λίγα χρόνια), τα Ομόλογα “κλαίνε” υπό τη δαμόκλειο σπάθη του ισχυρού πληθωρισμού και των “γερακιών” της νομισματικής πολιτικής, ενώ ο “Μαύρος Χρυσός” έχει πάρει φόρα, όντας σε υψηλά 8 ετών.
Εκτιμούμε ότι όλο και περισσότεροι επενδυτές επιλέγουν να τοποθετηθούν σε τίτλους με λίαν υποσχόμενα θεμελιώδη, αγνοώντας την ανασφάλεια που προκαλεί η πανδημία στην οικονομική δραστηριότητα. “Καλή τύχη” στο Χρηματιστήριό μας, που τελικά αποφάσισε να κλείσει την ψαλίδα υποαπόδοσης από τα Ξένα, εν μέσω πιθανού… κλεισίματος του διεθνούς πολυετούς μετοχικού ράλι. Από την άλλη, τα Ξένα ίσως φανούν και πάλι “γαλαντόμα” στην άνοδο, για να σηκώσουν παράπλευρα και τον αντιπροσωπευτικό μας Δείκτη προς τετραψήφιο νούμερο το οποίο ξεκινά από το 1.
Προσοχή, λοιπόν, στις πιθανές αναταράξεις που συμβαίνουν σε Αγορές, οι οποίες μέχρι πρόσφατα ταλαντώθηκαν εντός σχετικά μικρού εύρους διακύμανσης και για ιστορικώς μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 21/1, αφού οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν πτώση στη διάρκεια της νύχτας. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -1,10% και ήταν στις 8:50 στις 630,40 μονάδες.
Ο Ιαπωνικός Nikkei αν και υποχώρησε ως -1,66% στις 8:55 χάνει -1,36%. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα και ήταν σε καλό δρόμο για την πρώτη εβδομαδιαία απώλειά τους φέτος.
Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία έχασε -2,26%.
Κατά τα άλλα, ο Kospi της Νότιας Κορέας στις 8:55 έχανε -1,50%, ενώ ο δείκτης blue-chip της Κίνας CSI300 έχανε -0,92% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτωτική μεταβολή -0,59%.