Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) έχει «κάθε λόγο» να μην αντιδράσει τόσο δυναμικά όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στην άνοδο των τιμών καταναλωτή, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι πληθωριστικές πιέσεις–με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να φτάνει στο 5% τον προηγούμενο μήνα στην Ευρωζώνη– έχουν αυξήσει την πίεση στην ΕΚΤ να «συσφίξει» την πολιτική της, ωστόσο, ενώ οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να καταργήσουν τα μέτρα που έλαβαν λόγω της πανδημίας, διστάζουν να προχωρήσουν στην αύξηση των επιτοκίων η οποία θεωρείται εξαιρετικά απίθανη φέτος. Το σκεπτικό γύρω από την «αδρανή» αυτή στάση είναι ότι η τρέχουσα περίοδος πληθωρισμού οφείλεται σε κλυδωνισμούς στην προσφορά και στην άνοδο του ενεργειακού κόστους και σταδιακά θα χαλαρώσει.
Η Fed, από την άλλη, έχει δείξει ότι θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο, αφού η αύξηση των τιμών καταναλωτή έφτασε στο 7% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τον πιο υψηλό πληθωρισμό των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών και τροφοδοτεί φόβους για συμπίεση του κόστους ζωής.
«Είμαστε όλοι σε πολύ διαφορετικές καταστάσεις», σημείωσε η Λαγκάρντ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter την Πέμπτη. Ο πληθωρισμός είναι «σαφώς πιο αδύναμος» στην Ευρωζώνη, ενώ η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής δεν είναι επίσης τόσο προχωρημένη όσο στις ΗΠΑ, είπε.
«Έχουμε κάθε λόγο να μην αντιδράσουμε τόσο γρήγορα και τόσο απότομα όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μπορεί η Fed», συνέχισε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ άρχισε να αντιδράει και «φυσικά, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με τη νομισματική μας πολιτική, εάν τα στοιχεία, τα δεδομένα, τα γεγονότα το απαιτήσουν».
Στο μεταξύ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να περιμένει την άνοδο των τιμών, ποντάροντας σε μια αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Η απόδοση του γερμανικού κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας επέστρεψε χθες, για πρώτη φορά από το 2019, σε θετικό έδαφος. Η Λαγκάρντ δεν φάνηκε όμως να ανησυχεί όταν ρωτήθηκε σχετικα. Η αύξηση των αποδόσεων σημαίνει ότι «τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας ανακάμπτουν», είπε. «Σημαίνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη και σε τέτοιες συνθήκες τα ποσοστά θα αυξηθούν σταδιακά», πρόσεθεσε.
naftemporiki.gr