Skip to main content

Το «πείραμα» της τετραήμερης εργασίας έρχεται στη Βρετανία

Το «πείραμα» της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδχών έχει δοκιμαστεί σε μια σειρά χωρών με εντυπωσιακά αποτελέσματα στον απόδοση των εργαζομένων που συμμετείχαν. Το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνεται η τελευταία από τις χώρες φιλοδοξεί να εξετάσει το εγχείρημα. 

Το πιλοτικό πρόγραμμα της χώρας θα ξεκινήσει τον Ιούνιο με περίπου 30 εταιρείες να έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής για τη δοκιμή με την τετραήμερη εργασία. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια έξι μήνες και θα επιτρέψει στο προσωπικό των εταιρειών που συμμετέχουν να εργάζεται 32 ώρες την εβδομάδα, αφήνοντας αμετάβλητες τις αποδοχές και τα οφέλη τους. Οι εταιρείες μπορούν να ζητήσουν από το προσωπικό να κατανείμει τις 32 ώρες που πρέπει να εργαστούν την εβδομάδα σε πέντε ημέρες.

«Η μετάβαση στην εβδομάδα τετραήμερης εργασίας θα ήταν επωφελής για τις εταιρείες», σχολίασε ο διευθυντής της εκστρατείας Four Day Week- η οποία υποστηρίζει τη μικρότερη εβδομάδα εργασίας- στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζο Ράιλ, σε τηλεφωνική του συνέντευξη. «Μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγικότητα βελτιώνεται μαζί με αντίστοιχα κέρδη στην ευημερία των εργαζομένων», εξήγησε. 

Παρόμοια πολιτικά προγράμματα πρόκειται να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, με περισσότερα να προγραμματίζονται στον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, γνωστοποίησε επίσης ο Ράιλ.

Εκτός από την εστίαση στην παραγωγικότητα, οι ερευνητές θα μετρήσουν τον αντίκτυπο στην ευημερία των εργαζομένων και θα αξιολογήσουν την επίδραση του προγράμματος στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων, ανέφερε σε δήλωσή της η 4 Day Week Global.

naftemporiki.gr