Skip to main content

Market Beat: Δοκιμάζεται η αντοχή του ανοδικού momentum

  • Η εντύπωση των αρνητικών μεταβολών στα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street καθώς  το ΣΜΕ του Dow Jones υποχωρεί κατά -0,18% στις 8:20 ώρα Ελλάδας, αλλά τα ΣΜΕ του S&P500 υποχωρούν κατά -0,43% επηρεάζει και τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών που ειδοποιούν για πτωτική έναρξη.
  • Ο MSCI Asia εκτός Ιαπωνίας για τα ίδια αίτια υποχωρεί -0,49% στις 7:45.
  • Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει στις 25-26 Ιανουαρίου και οι επενδυτές αναμένουν ότι ένας κύκλος αυξήσεων επιτοκίων θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Οι αυξήσεις επιτοκίων τείνουν να βλάπτουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλό κίνδυνο, όπως οι μετοχές.
  • Οι επενδυτές επικεντρώνονται στα κέρδη των εισηγμένων, τα οποία θα πρέπει να είναι ισχυρά για να αποτρέψουν περαιτέρω ζημίες. Οι Goldman Sachs BofA Morgan Stanley και Netflix αναφέρουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.
  • Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν από τις απώλειες της Παρασκευής τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα εταιρικά κέρδη αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εισήλθαν σε περίοδο χωρίς δηλώσεις πριν από τη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα.
  • Οι επενδυτές με χαμηλό ύψος τζίρου, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 956,28 μονάδες, με μεταβολή +0,73%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 52,130 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,161 εκατ. ευρώ.

Η αγορά χθες χωρίς τη συμμετοχή των θεσμικών του δολαρίου και χωρίς την καθοδήγηση από τις συναλλαγές στη Wall Street, δεν συνέχισε τη διόρθωση που αποφάσισαν οι συναλλασσόμενοι την Παρασκευή. Σήμερα με τα ΣΜΕ επί των δεικτών των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ στις 06:40 δική μας ώρα να ειδοποιούν για πτωτική έναρξη, θα αποδειχθεί κρίσιμη για τη συνέχεια η αποτύπωση στο ταμπλό της διάθεσης για ρίσκο στην Αθήνα. Την απάντηση στο ερώτημα για τη διάρκεια της ζήτησης θα περιμένουν οι περισσότεροι από τη δυναμική των Τραπεζικών μετοχών. Ο κλάδος υπεραποδίδει στο τρέχον έτος και σταδιακά το ενδιαφέρον για τραπεζικά blue chip διαχέεται και στις μετοχές της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης αλλά για την ώρα η διάχυση γίνεται με το σταγονόμετρο.

Η άνοδος χθες έγινε στον απόηχο της ετυμηγορίας της Fitch, η οποία ικανοποίησε τις προσδοκίες των αγοραίων εν μέρει, καθώς διατήρησε την αξιολόγηση “ΒΒ” για το Ελληνικό αξιόχρεο, αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της Χώρας σε θετικές, από σταθερές. Το θετικό για τη διατήρηση της ζήτησης ήταν η αναφορά ότι “αναμένει συνέχεια της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας το 2022 με ρυθμό 4,1%, ενώ αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται και το 2023”. Κάθε επιτυχία στην προσπάθεια να ξεπεράσει η πραγματική οικονομία αυτή την εκτίμηση θα τύχει αντίστοιχης αντίδρασης από τους θεσμικούς φέτος.

Τονίσαμε επανειλημμένα μετά την σύνοδο της Παρασκευής: “Δεν είναι η αισιοδοξία των εγχώριων αναλυτών και της στήλης, αλλά η στατιστική, που ειδοποιεί πως η άνοδος το 2022, έχει χαρακτηριστικά τα οποία δίνουν μετά από σύντομη διόρθωση συνέχεια στο σκαρφάλωμα. Ο στόχος για τον μέσο όρο είναι οι 1040 μονάδες με πιθανούς ενδιάμεσους σταθμούς στις 970 και τις 1000”. Μόλις διαπιστώθηκε η διάθεση των θεσμικών για αγορές και ανάληψη ρίσκου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, από την προσυνεδρίαση συντονίστηκαν και οι επενδυτές εδώ, με αποτέλεσμα να ανοίξει η αγορά με ανοδικό χάσμα πάνω από 2 μονάδες. Επίσης από τα πρώτα λεπτά και το πλήθος των ανοδικών blue chip κατοχυρώθηκε το δεδομένο να είναι η τιμή ανοίγματος κατώτερο μέρας.

Φθάσαμε στις 14:20 για να ξεπεράσει ο τζίρος τα 25 εκατ. ευρώ, συνεπώς η διάθεση για συμμετοχή ήταν εξαιρετικά χαμηλή, σε σχέση με όσα ίσχυαν τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα. Είχαν φροντίσει ωστόσο οι ισχυροί ξένοι θεσμικοί να οδηγήσουν τον ΓΔ λίγο κάτω από τις 960 μονάδες, όταν τα κέρδη του ξεπέρασαν το +1% με τη συμπλήρωση δύο ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Η απουσία σχετικά υψηλών όγκων είχε χθες δικαιολογία λόγω της αργίας στις ΗΠΑ για την Μέρα του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ αλλά οι εγχώριοι παράγοντες υπογράμμισαν πως αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των όγκων δεν θα συνεχιστή η άνοδος.

Από την πλευρά των αριθμών η χθεσινή άνοδος αναίρεσε το καθοδικό αποτέλεσμα της Παρασκευής και έτσι η αγορά επέστρεψε στα επίπεδα άνω των 955 μονάδων και μάλιστα υπήρξε αποκατάσταση των απωλειών επιμέρους τίτλων. Το βασικό μήνυμα από το ταμπλό είναι πως η ζήτηση για Τραπεζικές μετοχές έχει ακόμα δυναμισμό, αν και γίνεται αρκετά επιλεκτική. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως τώρα επιχειρείται το κλείσιμο της ψαλίδας που υπάρχει ανάμεσα στα επίπεδα των βασικών δεικτών και του ΔΤΡ.

Οι παρατηρήσεις των εγχώριων παραγόντων μετά τη χθεσινή άνοδο συγκλίνουν σε μια κατεύθυνση ως προς τη βάση της εμφάνισης του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Το απέδωσαν στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής ανάπτυξης σύμφωνα με την έκθεση για την αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την Fitch. Ενώ και για την υποχώρηση των όγκων συμφώνησαν όσοι αναφέρθηκαν σε αυτό πως ήταν αισθητή η απουσία των διαχειριστών του δολαρίου.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Την άντληση €100 εκατ., με έκδοση ομολόγου, θα επιδιώξει μέσω δημόσιας προσφοράς η Premia Properties μεταξύ 19 – 21/1. Την Τρίτη η γ.σ. της Jumbo εγκρίνει έκτακτο μέρισμα €0,385/ μετχ., ενώ την Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων του Ιανουαρίου. Στον απόηχο της ετυμηγορίας της Fitch, η σημερινή συνεδρίαση επηρεάστηκε συναλλακτικά και από την αργία των Αγορών στην Αμερική”. 

Αλλά και η θέση της Optima Bank είναι σύμφωνη: “Η κίνηση της Fitch να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας από σταθερές, σε θετικές την Παρασκευή το βράδυ έδωσε τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου”. Στον ίδιο τόνο και η παρέμβαση της Beta Sec. : “Οι επενδυτές καλωσόρισαν τις νέες εκτιμήσεις της Fitch και έδωσαν θετικό τόνο στη σημερινή συνεδρίαση”.

Με προσδιορισμό των προσδοκιών της η Merit Sec. στο πρωινό σχόλιο σημείωνε: “Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 876 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 940 και 920 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 970 και 1.000 μονάδες”. Ενώ από τα νέα που κυκλοφόρησαν το τμήμα ανάλυσης της Merit, ξεχώρισε την πληροφορία ότι η τράπεζα Eurobank θα ενεργοποιήσει μέσα στην εβδομάδα την διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις ώστε να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με βάση την διαδικασία, το ποσοστό δανεισμού θα ορίζεται ως εξής: 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης, 30% τραπεζικός δανεισμός και 20% ίδια συμμετοχή εταιριών και επενδυτών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

 Αργία Εθνική εορτή για τη Μέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

ΕΥΡΩΠΗ

Τα καλύτερα των αναμενόμενων δεδομένα για την  ανάπτυξη στην Κίνα το 2021 έφεραν κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, ασκήθηκαν πιέσεις στην μετοχή της Credit Suisse (-2,2%) μετά την παραίτηση του Προέδρου της Antonio Horta-Osorio. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Lloyds Banking Group Plc είχε ενταχθεί στην τράπεζα για να αποκαταστήσει τη ζημιά, από τα δύο σκάνδαλα της Greensill Capital και της Archegos Capital Management που κόστισαν στην τράπεζα περισσότερα από 5 δις δολάρια και μείωσαν την αξία της μετοχής κατά 20%.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,70% στις 484.51 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε +0,91% στις 7.611,23 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,32% στις 15.933,72 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,82% στις 7.201,64 μονάδες. Ενώ στις αγορές της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,52% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,36%.

ΧΑ

Με αντίκτυπο της αργίας στις ΗΠΑ στον τζίρο η άνοδος επέστρεψε μέσω των Τραπεζών

Επιστροφή στην ανοδική πορεία στο ξεκίνημα της εβδομάδας εκπνοής της πρώτης για το 2022 σειράς στα παράγωγα και τα κέρδη του ΓΔ συντελούν στην πειστική κατοχύρωση των επιπέδων άνω των 950 μονάδων στην τρέχουσα εβδομάδα. Αυτό ήταν βασικό ζητούμενο μετά την πτώση στην τελευταία σύνοδο της περασμένης εβδομάδας, η δε συνολική κεφαλαιοποίηση έμεινε πάνω από 70 δις ευρώ για τέταρτη μέρα στη σειρά.

Σήμερα υπάρχει εθνική αργία στις ΗΠΑ και αυτό έχει επηρεάσει τις κινήσεις των επενδυτών στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη και στην Αθήνα ακόμα περισσότερο, καθώς η παρουσία των αμερικανικών funds είναι έντονη.

Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με χαμηλότερους σχετικά όγκους εκδήλωσαν αμέσως μετά από το άνοιγμα, πρόθεση να μην επιτρέψουν  την πτωτική δυναμική που εγκαταστάθηκε στο φινάλε της δεύτερης εβδομάδας  του 2021 στην Αθήνα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  είχαν επίσης σήμερα ανοδικές μεταβολές. Εμφάνισαν ενιαία εικόνα  με κέρδη ασυντόνιστα από +0,4% (Ιταλικός ΜΙΒ)  ενώ άνοδο ως +0,78% (Γαλλικός CAC) που εμφάνισαν τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Άρα υπήρξε ομοιόμορφη επίδραση των κερδών των δεικτών στο ξεκίνημα και την συνέχεια αφού δεν υπήρχαν συναλλαγές για τους S&P500 Dow και Nasdaq της Wall Street.

Εδώ, η διάθεση που εκφράστηκε από τα θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια για περισσότερα από τα μισά blue chip και επιλεκτικά για τα Τραπεζικά, προκάλεσε αμέσως μετά από το άνοιγμα “σταθερότητα στην υπεροχή της ζήτησης” αποκλείοντας από το άνοιγμα, εναλλαγές του πρόσημου μεταβολής των βασικών δεικτών, με μονιμότητα στο θετικό πρόσημο. Το σημαντικότερο ήταν πως η δυναμική της μέρας αν και αρχικά έμοιαζε με συσσώρευση σε στενό εύρος κάτω από τις 955 μονάδες, μετά την πρώτη ώρα, παρέσυρε σε άνοδο  τις περισσότερες μετοχές του ταμπλό.  Η ζήτηση κυριάρχησε απόλυτα σχεδόν στη διάρκεια του πρώτου δίωρου των ελευθέρων συναλλαγών. Αλλά στις 16:35 άρχισε η δραστική μείωση της ζήτησης  και μειώθηκε το πλήθος των ανοδικών κλεισιμάτων στο ταμπλό.

Συνεπώς υπήρξε μια συντονισμένη ανοδική κίνηση, οι πιέσεις ως 25 λεπτά πριν το τέλος της διαπραγμάτευσης τον έφεραν από τις 958,5 στις 958,15 μονάδες στις 17:00 ενώ το κλείσιμο ορίστηκε στις 956,28.

Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με κέρδη (16) ενώ (9) εμφάνισαν απώλειες. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από σχετικά ισχυρές πιέσεις οι  ΟΛΠ -1,70%, ΑΔΜΗΕ -1,16%, TITC -0,94%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,60%, και ΕΛΠΕ -0,59%, τα υπόλοιπα 4 είχαν μεταβολές από -0,20% ως -0,45%. Στα πλέον ανοδικά  ανάμεσα στα 16 κερδισμένα ήταν ΑΛΦΑ +3,20%, ΠΕΙΡ +3,00%, ΒΙΟ +2,58%, ΕΥΔΑΠ +2,31%, και ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε +1,91% τα υπόλοιπα είχαν άνοδο από +0,05% ως +1,4%.

Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν ξεκάθαρα ανοδική δυναμική, με αρκετή νευρικότητα και μέτριες μεταβολές, εκτός από  την τελευταία  ώρα. Η εμφάνιση  χαμηλότερων ρυθμών συναλλαγών από την αρχή δεν ελήφθη καν υπόψη από τους αποφασισμένους από την προσυνεδρίαση συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά ξεκίνησε από το +0,24% και τις 951,66 μονάδες. Το κατώτερο ήρθε στο πρώτο λεπτό της πρώτης ώρας στο άνοιγμα δηλαδή (10:30) και ήταν 2,27 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ το ανώτερο εμφανίστηκε στις 12:29. Τότε ο ΓΔ χτύπησε στις 959,44 μονάδες με μεταβολή +1,06%. Στα  τελευταία 25 λεπτά ο ΓΔ ξεκίνησε από τις 958,5, για να οδηγηθεί στις 957,3  μονάδες αλλά στις 17:00 τον άφησαν στις 958,15. Με ανατροπή στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς στις δημοπρασίες κατέληξε σε κλείσιμο με μεταβολή +0,73% και τις 956,28 μονάδες, σε συμφωνία με τις  ανοδικές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ. Ο ΓΔ παρέμεινε σε επίπεδα που είχε να δει από το Δεκέμβριο του 2014.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα ύψος τζίρου, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 956,28 από 949,39 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,73% ή 6,89 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 52,130 από 84,322 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 1,161 από 17,462 εκατ. ευρώ, και την ΠΕΙΡ αφορούσαν 768.571 ευρώ, την ΑΛΦΑ 382.800 ευρώ, και την TITC τα 7.818 ευρώ

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 61 από 42 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 48 από 60 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 23 από 25. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,649 από 70,156 δις ευρώ την Παρασκευή 13/1/22.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 32,2 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,73% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,66%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 654,41 από 643,03 μονάδες με άνοδο +1,77 %. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 22,482 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+3,20%) απασχόλησε 12,077 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,40%) 3,959 εκατ., η ΠΕΙΡ (+3,00%) απασχόλησε 3,100 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,05%) απασχόλησε 2,195 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,90% στις 2312,59 από 2291,99 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  20,60 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,76%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Με ενίσχυση στις ευοίωνες προσδοκίες η έναρξη της εβδομάδας εκπνοής

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας που  την Παρασκευή θα έχουμε τη λήξη των πρώτων σειρών στα παράγωγα προϊόντα για τον FTSE25, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 8,11 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 20,60 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:43 και ήταν οι 2299,23 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2318,31 μονάδες, ήρθε στις 12:20. Το κλείσιμο στις 2312,59 από 2291,99 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,90% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε σε 8,537 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 17/1/22. Υπήρξε μια διάθεση για μετακύληση θέσεων διακριτικά.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 365 συμβόλαια με ανώτερο στις 2316,75 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2300,00 με τελευταίες πράξεις στις 2314,00 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2310,00 από 2287,25 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 2450 από 2512 ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 269 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2315,00 μονάδες, κατώτερο στις 2292,00 και τελευταίες πράξεις στις 2313,00 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2310,25 από 2286,75 μονάδες και ανήλθαν σε 474 από 318 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Όταν η άνοδος παίρνει διαστάσεις οι αναλυτές ορίζουν το μέγεθος των προσδοκιών για την πιθανή ισχύ της βραχυπρόθεσμης τάσης με βάση την στατιστική προϊστορία.

Από τον Ηλία Ζαχαράκη πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance με βάση το εβδομαδιαίο διάγραμμα  του FTSE25 οι παρατηρήσεις του είναι: Όταν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο ΓΔ χαρίζουν ένα εβδομαδιαίο 5% με τον τραπεζικό δείκτη να τρέχει με 8% στην εβδομάδα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως είχαμε ένα ωραίο πρώτο 15νθημερο χρόνου. Για τον FTSE25 τόνισε πως έχει αφήσει και ένα μικρό εβδομαδιαίο χάσμα στο 2188 σπάνιο για εβδομάδα. Από την άλλη και λόγω του τραπεζικού κλάδου που κλείνει την ψαλίδα από τα αντίστοιχα των βασικών δεικτών επίπεδα του παρελθόντος, ο 25άρης ψάχνει να βρει τα υψηλά προ πανδημίας επίπεδα στο 2373 και να δοκιμάσει πιθανότατα κίνηση στο 2480.

Ο Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή 14/1 στις 2291,99 μονάδες έχοντας ανώτερο εβδομάδας τις 2325,84 και χθες δεν πέρασε σε αρνητικό πεδίο ούτε δευτερόλεπτο άρα η στήριξη που εντόπισε ο κ. Ζαχαράκης στις 2226 μονάδες είναι αρκετά μακρινή. Αντίθετα με ανώτερο μέρας στις 2318, με βάση τα κέρδη του ΔΤΡ τη Δευτέρα που ήταν σχεδόν μόνιμα πάνω από +1%, είναι πιθανή η προσέγγιση των 2370 μονάδων.

Η αγοραία συναίνεση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2240 μονάδων, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρό τους τις 2366 – 2371 και 2390 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2231, 2150, και 2101 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών)

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε χαμηλό ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Ιανουαρίου υπήρξε όγκος ενός συμβολαίου με τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Ενώ δεν άλλαξε χέρια συμβόλαιο της σειράς Φεβρουαρίου. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 15 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2350 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 658,00 από 646,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 6.

Μελετήσαμε το ημερήσιο διάγραμμα της ΑΛΦΑ και διαπιστώσαμε πως η κίνησή της είναι οξεία ανοδική με κατεύθυνση αρχικά τα επίπεδα του 1,32 ευρώ. Τιμή που εμφάνισε τελευταία στις 18 Μαΐου του 2021 έχοντας ανώτερο μήνα στα 1,38 ευρώ ενώ τα κλεισίματα στις δυο κορυφώσεις εκείνου του μήνα ήταν στις 06/5 τα 1,347 ευρώ και τα 1,348 την επόμενη. Από τα 1,34 ευρώ βούλιαξε στα 1,24 στις 13/5 και τα επίπεδα του 1,32 ήταν η κορύφωση της αντίδρασης. Συνεπώς τώρα η τιμή της μετοχής έχει να αντιπαρατεθεί με την αντίσταση γύρω από τα 1,32 ευρώ και από τα 1,34 αργότερα. Τα προ πανδημίας επίπεδα της ΑΛΦΑ ήταν στα 1,8 ευρώ.

Μια μετοχή με διαφορετική στατιστική εικόνα είναι η ΕΤΕ και η παράλληλη παράθεση στοιχείων είναι αποκαλυπτική των διαφορών που υπάρχουν με βάση την τεχνική ανάλυση. Η ΕΤΕ με άνοιγμα χθες στα 3,20 ευρώ και διαπραγμάτευση γύρω από αυτά τα επίπεδα έδωσε την εντύπωση πως με βάση τη στατιστική προϊστορία βαδίζει προς τις κορυφές που όρισε η διαπραγμάτευσή της στις συναλλαγές του 2018. Το ανώτερο εκείνης της χρονιάς ήταν τα επίπεδα γύρω από τα 3,77 ευρώ και ενώ είχαν επιχειρήσει και το 2017 και το 2018 να ξεπεράσει τα 3,8 αποδείχθηκε σκληρή αντίσταση. Πριν από αυτή όμως υπάρχει επίσης μια  σκληρή οροφή μεταξύ των 3,48 και 3,54 ευρώ καθιστώντας τα 3,4 ευρώ επίπεδο κοντινό και άκρως ενδιαφέρον.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης αποκλειστικά για ορισμένες μετοχές των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο10.900 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 85.124 από 85.378 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,28 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με 155 ανοικτά ΣΜΕ.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3278 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.468 από 27.305 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,20 ευρώ.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 2439 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 27.960 από 25.708 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,01 ευρώ.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3808 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 38.282 από 37.903 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,44 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 621 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου, και τα 429 ΣΜΕ της ΔΕΗ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 186.000 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, και στα 1.000 συμβόλαια για ΤΙΤC.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων  σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

“Ο Τραπεζικός έχει πάρει τα ‘ηνία’ στην Αγορά, μετά από μεγάλο διάστημα. Η περίοδος υπεραπόδοσης της Ελληνικής Αγοράς, σε σχέση με τις Ξένες συνεχίζεται, έχοντας τελείως διαφορετικά γραφήματα. Πλέον, με τις Τράπεζες αρωγούς έχουμε Γενικό Δείκτη, κάτι που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια.

Η Fitch, την Παρασκευή, ήλθε να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας σε θετικές, από σταθερές συντηρώντας την βαθμολόγηση του “BB”, επισημαίνοντας ότι η δυναμική της ανάπτυξης είναι ικανή να συρρικνώσει το δημοσιονομικό έλλειμα, μειώνοντας παράλληλα το χρέος. Διαπίστωσε την πρόοδο του Τραπεζικού κλάδου, ενώ παραδέχτηκε πως ήταν σαφώς συντηρητική, σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ που πέτυχε η Οικονομία.

Η πρόβλεψή της για το 2022 είναι στο 4,1% και μένει η Χώρα να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει σημαντικά υψηλότερο στόχο. Εκτός από την ισχυρή ανάπτυξη, σημείωσε ότι σημαντικός παράγοντας είναι τα δημοσιονομικά, μιας και όσο πιο γρήγορα πετύχει τους στόχους της, τόσο πιο γρήγορα θα μπει σε επενδυτική βαθμίδα. Θυμίζουμε ότι επόμενη αξιολόγηση Οίκου έχουμε από Moody΄s και DBRS στις 18 Μαρτίου.

Επόμενη σοβαρή ανακοίνωση της εβδομάδα που πέρασε ήταν το MOU μεταξύ της ΔΕΗ και της Motor Oil, μιας και η γρήγορη στροφή στην πράσινη Ενέργεια, μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα μεγέθη της. Έτσι λοιπόν το πράσινο Υδρογόνο είναι οι επόμενοι στόχοι των δύο Εταιριών, με σκοπό την σταδιακή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Χώρας σε εύλογο, χρονικά, διάστημα. Μην ξεχνάμε τον στόχο της ΔΕΗ μέχρι το 2025 στα 9,5 MW, αισθητά αισιόδοξο για το μέγεθος, θυμίζοντας ότι το σύνολο των αναγκών της Χώρας είναι κοντά στα 16 MW.

Από την άλλη βλέπουμε, μέρα με την μέρα, όλο και περισσότεροι Οίκοι να αναβαθμίζουν τους Τραπεζικούς στόχους, με τον κλάδο να “ζεσταίνει μηχανές”, στοχεύοντας υψηλότερους στόχους.

Αρκετοί τίτλοι καταγράφουν νέα πολυετή υψηλά, με πολλά γραφήματα να είναι πολλά υποσχόμενα. Μπροστά μας έχουμε το 980 και 1000+ σαν στόχους του ΓΔ, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος στοχεύει σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα. Η Αγορά, σε ημερήσιο, είναι υπέρ αγορασμένη, όμως όσο αυτό συντηρείται, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αλλαγή τάσης. Κάθε εβδομάδα που περνάει, η Ελληνική Αγορά πιστοποιεί ότι μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής για το 2022. Ακόμα δεν έχουμε δει διάχυση στην καλή ψυχολογία. Το θέμα είναι ότι πλέον η Αγορά έχει πολύ δυνατά θεμέλια, που θα υποστηρίξουν την όποια ανοδική κίνηση των επόμενων ετών, κάτι που σαφώς έλειπε τα προηγούμενα χρόνια”.

Σήμερα

Υπό το βάρος των αρνητικών μεταβολών στα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street καθώς  το ΣΜΕ του Dow Jones υποχωρεί κατά -0,18% αλλά τα ΣΜΕ του S&P500 υποχωρούν κατά -0,43% τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά με εξαίρεση την αγορά μετοχών της Σαγκάης όπου ο δείκτης εμφανίζει κέρδη +0,57% στις 8:15 δική μας ώρα. Ο δείκτης της αγοράς του Χονγκ Κονγκ χάνει -0,57% ο ΝΙΚΚΕΙ στην Ιαπωνία έχει πτώση -0,27% όσο και ο δείκτης Senex της Ινδίας ενώ ο ευαίσθητος στις μετοχές τεχνολογίας  KOSPI χάνει -0,97% με το χρηματιστήριο στην Αυστραλία να υποχωρεί οριακά κατά -0,11%.