Από την έντυπη έκδοση
Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]
Αλλαγή σκηνικού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2014 ο Γενικός Δείκτης κινείται σε επίπεδα υψηλότερα από τις 950 μονάδες -επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα-, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 70,5 δισ. ευρώ. Η ανοδική αλλαγή του σκηνικού αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως με το ξεκίνημα του 2022. Η άνοδος των μετοχών συνοδεύεται από νέες εισροές στον τραπεζικό κλάδο, σταθερό διαχρονικό σημείο αναφοράς για την κατεύθυνση της τάσης της εγχώριας Αγοράς.
Στην κορυφή των αποδόσεων βρέθηκαν οι 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που οδήγησαν το Χρηματιστήριο 85 μήνες πίσω, με συνολική χρηματιστηριακή αξία στα 57,545 δισ. ευρώ, που αποτελούν το 81,54% της συνολικής του κεφαλαιοποίησης.
Αν και η επικρατούσα προσδοκία περί αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας δεν επιβεβαιώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής από τη Fitch, υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι επαναπροσδιορισμού της αξίας των μετοχών. Με το ξεκίνημα της χρονιάς φαίνεται ότι ξεκινάει άμεσα η εκταμίευση του πρώτου πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης (3,6 δισ. ευρώ), ενώ μέσα στον Ιανουάριο ξεκινούν οι διαγωνισμοί έργων υποδομών, που, εκτός από την ενίσχυση των εργασιών των κατασκευαστικών εταιρειών, αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος στην αύξηση της ζήτησης και σε άλλους κομβικούς κλάδους της οικονομίας.
Όσο για τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου οι πρώτες ενδείξεις από το λιανεμπόριο ήταν ενθαρρυντικές, καθησυχάζοντας τις αρχικές επιφυλάξεις. Σε ό,τι αφορά το ράλι των τραπεζών, οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν στα νέα που σχετίζονται με την ικανοποιητική πορεία των τιτλοποιήσεων, στην αύξηση της αξίας των ακινήτων και στην ανοδική τάση που παρατηρείται σε μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών από την αρχή του έτους.
Οι πρώτες συμφωνίες του 2022
Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας και το πιο σύγχρονο διυλιστήριο της Ευρώπης ανακοίνωσαν μία σπουδαία συμφωνία. Ο λόγος για τη συμφωνία της ΔΕΗ με τον όμιλο Motor Oil που ιδρύουν κοινοπρακτικό σχήμα (Joint Venture) με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα, με στόχο μεγάλο projects στον τομέα του πράσινου υδρογόνου.
Η κοινοπραξία φιλοδοξεί να ηγηθεί της ανάπτυξης της οικονομίας του υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τη δυναμικότητα και τεχνογνωσία της Motor Oil, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις δύο εταιρείες.
Η συγκεκριμένη κοινοπραξία έχει στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου στη χώρα.
Ο όμιλος Fourlis ύστερα από συμφωνία με τη βρετανική Holland & Barrett φέρνει την αλυσίδα ευεξίας στην Ελλάδα, έχοντας μεγάλα σχέδια και πλάνο για άνοιγμα 120 καταστημάτων.
Ο γαλλικός όμιλος λιανικού εμπορίου Carrefour επιστρέφει στην Ελλάδα μέσω συνεργασίας με τη Retail & More S.A., θυγατρική του Ομίλου Teleunicom (συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη), με στόχο το άνοιγμα οκτώ μεγάλων καταστημάτων σε πρώτη φάση.
Ο μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος Marriott συμφώνησε με την ελληνική TEMES (Hilton, Costa Navarino) της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου για τη δημιουργία μεγάλου ξενοδοχείου W Costa Navarino στο Navarino Waterfront, τη νέα περιοχή ανάπτυξης στη Μεσσηνία, σε μία παραθαλάσσια έκταση 130 στρεμμάτων.
Η εισηγμένη Epsilon Net προχώρησε στην εξαγορά της CSA έναντι 2,73 εκατ. ευρώ, αποκτώντας πρόσβαση στο software για φαρμακεία.
Το ελληνικό fund EOS Capital Partners, υπό τον Απόστολο Ταμβακάκη, ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε επένδυση 6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Αρχειοθήκη Α.Ε., η οποία αναπτύσσει in-house λύσεις στον τομέα της διαχείρισης της πληροφορίας, με εσωτερικό τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, το οποίο αποτελείται από μηχανικούς εξειδικευμένους σε Τεχνητή Νοημοσύνη και σε τεχνολογία Blockchain.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το Sunlight Group (όμιλος Olympia) εξαγόρασε το 70% της εταιρείας τεχνολογίας Technoform που εδρεύει στο Κιλκίς η οποία έχει ισχυρό πελατολόγιο μεγάλες ελληνικές εταιρείες, ενώ είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2015.
Η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής Entersoft ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας Logon ΑΕ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας νέο Κέντρο Υλοποίησης Λογισμικού στη Λάρισα. Η είδηση για το άπλωμα της εταιρείας στην ελληνική περιφέρεια έρχεται μετά την προ δεκαημέρου ανακοίνωση για το νέο κέντρο καινοτομίας στην Πάτρα σε συνεργασία με το τοπικό πανεπιστήμιο.
Τέλος, την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, η Trade Estates, βραχίονας του ομίλου Fourlis στον χώρο του real estate ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της Bersenco, ιδιοκτήτριας του νέου Εμπορικού Πάρκου στην οδό Πειραιώς έναντι 18,3 εκατ. ευρώ.