Το 1797 ο Tόμας Πέιν, Αμερικανός φιλόσοφος επαναστάτης, καταθέτει υπόμνημα προς το Διευθυντήριο της Γαλλικής Επανάστασης, το οποίο αναφέρει: “Η γη ανήκει σε όλους. Κάθε ιδιοκτήτης οφείλει στην κοινότητα μια γαιοπρόσοδο. Τα έσοδά της να κατατίθενται σε ένα ταμείο, και κάθε άτομο που φτάνει στην ηλικία των 21 ετών να λαμβάνει 15 στερλίνες (και άλλες 10 στερλίνες στην ηλικία των 50 ετών). Όλοι να ωφελούνται, πλούσιοι και φτωχοί».
Ήταν η πρώτη φορά που εισήχθη η έννοια του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Τον Δεκέμβριο, εν μέσω της επέλασης της Όμικρον το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών αναβίωσε αυτήν την ιδέα αιώνων για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανισότητας του πλούτου, αναφέρει η Deutche Welle.
Η «Καθολική Βασική Κληρονομιά» ή Grunderbe στα γερμανικά, θα εκχωρεί 20.000 € (22.720 $) σε κάθε πολίτη όταν αυτός συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Το ποσό αυτό θα προορίζεται είτε για εκπαίδευση ή κατάρτιση, ή για προκαταβολή ακινήτου ή για έναρξη επιχείρησης.
Η ιδέα είναι παρόμοια με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το πρόγραμμα πρόνοιας που χρησιμοποοιείται από διάφορες κυβερνήσεις, για να ενισχύσει όσους έχουν μικρά εισοδήματα.
«Αν θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε ευημερία για όλους στο άμεσο μέλλον, τότε θα πρέπει να μειώσουμε το υψηλό επίπεδο ανισότητας πλούτου μέσω της αναδιανομής· δίνοντας στους μη ιδιοκτήτες μια βασική κληρονομιά»,ανέφερε στην πρότασή του, ο Στέφαν Μπαχ, εκ των εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Ινστιντούτου.
Υψηλότερη φορολόγηση στους λίγους πλούσιους
Ο Μπαχ, με βάση το γεγονός ότι 750.000 Γερμανοί ενηλικιώνονται κάθε χρόνο, εκτίμησε ότι η καθολική κληρονομιά θα κόστιζε στη γερμανική κυβέρνηση περίπου 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ποσό που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με τη θέσπιση υψηλότερων φόρων στους πλούσιους , με τη μεταρρύθμιση των φόρων ακίνητης περιουσίας.
Σε σύγκριση με άλλες χώρες με παρόμοια κατανομή εισοδήματος, ο πλούτος στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος , σύμφωνα με το think tank. Το πλουσιότερο 10% κατέχει τα δύο τρίτα του συνολικού ιδιωτικού πλούτου (περίπου 12 τρισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία). το πλουσιότερο 1% κατέχει το ένα τρίτο, ενώ το πλουσιότερο 0,1% κατέχει έως και το ένα πέμπτο.
Στο τέλος του πίνακα, το χαμηλότερο ήμισυ κατέχει λίγα έως καθόλου περιουσιακά στοιχεία -μόλις το 1,3% του συνολικού ιδιωτικού πλούτου.
Ο Μπαχ είπε ότι οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι η χρήση της Καθολικής Βασικής Κληρονομιάς θα περιόριζε τον συντελεστή Gini, που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ανισότητας πλούτου/εισοδήματος, κατά 5-7% και θα ενίσχυε τον πλούτο του φτωχότερου μισού κατά 59% έως 94%.
Εάν η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ήθελε πραγματικά να αντιμετωπίσει την ανισότητα, είπε ο Μπαχ, θα πρέπει «να επικεντρωθεί στην αύξηση του πλούτου της μεσαίας τάξης υποστηρίζοντας την ιδιοκτησία σπιτιού, την παροχή συμπληρωματικών συντάξεων και τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία».
Και στην Βρετανία
Και άλλες χώρες πιέζονται να υιοθετήσουν παρόμοιες προτάσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Campaign For Universal Inheritance ζήτησε την απονομή ενός «αξιοπρεπούς ελάχιστου ποσού κεφαλαίου» για όσους φθάνουν την ηλικία των 25 ετών, «όποια και αν είναι η τύχη, οι ατυχίες, η γενναιοδωρία ή η έλλειψη γενναιοδωρίας των γονιών τους».
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον εξελέγη το 2019 και κέρδισε το δημοψήφισμα για το Brexit με μια υπόσχεση να μειώσει την ανισότητα πλούτου μεταξύ της ευημερούσας νοτιοανατολικής Αγγλίας, που περιλαμβάνει το Λονδίνο, και της υπόλοιπης χώρας.
naftemporiki.gr