Skip to main content

IEA: Προειδοποιεί για πολλά χρόνια ενεργειακής κρίσης

Για ενεργειακή κρίση διαρκείας προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναφέροντας πως αναμένονται περισσότερες χρονιές με υψηλές τιμές ενέργειας και εκπομπών, επισημαίνοντας πως διέξοδο στην κρίση αποτελεί το κατά πόσο θα καταφέρει ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας να αλλάξει ταχύτερα μετά τη ζήτηση-ρεκόρ που σημείωσε πέρυσι. 

Η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, προκάλεσαν άλμα στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 6% το 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2010, ανέφερε ο IEA.  Η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι. Η χώρα παρουσίασε διακοπές ρεύματος λόγω ελλείψεων σε άνθρακα, ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε επίσης η Ινδία.

Σε απόλυτες τιμές, η αύξηση άνω των 1.500 τεραβατώρων ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, ανέφερε στην εξαμηνιαία έκθεσή τουγια την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό ώθησε τις τιμές σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, ενώ οι εκπομπές από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 7% το 2021. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό μετά τη μείωση που σημειώθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γνώρισαν «εντυπωσιακή ανάπτυξη», η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, ανέφερε επίσης η έκθεση.

«Ελλείψει ταχύτερων διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα, η αύξηση της ζήτησης τα επόμενα τρία χρόνια θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετη αστάθεια της αγοράς και σε συνεχείς υψηλές εκπομπές», ανέφερε ο IEA, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, να τονίζει ότι εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει τον στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, οι εκπομπές από την ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να μειωθούν κατά 55% έως το 2030. 

«Αλλά χωρίς σημαντική πολιτική δράση από τις κυβερνήσεις, αυτές οι εκπομπές πρόκειται να παραμείνουν περίπου στο ίδιο επίπεδο για τα επόμενα τρία χρόνια», εκτίμησε. «Αυτό όχι μόνο υπογραμμίζει πόσο μακριά βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή από την πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, αλλά υπογραμμίζει επίσης τις τεράστιες αλλαγές που απαιτούνται για να εκπληρώσει ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας τον κρίσιμο ρόλο του στην απελευθέρωση του ευρύτερου ενεργειακού συστήματος», συνέχισε. 

Ο Μπιρόλ προειδοποίησε, τέλος, ότι οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας «προκαλούν δυσκολίες σε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και κινδυνεύουν να γίνουν κινητήρια δύναμη κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP