Με στόχο να χαράξει τα σενάρια εξόδου από την κρίση, επελέγη νέος επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Γάλλος καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρενσά. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο Πιέρ-Ολιβιέ θα είναι ο επόμενος επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου», δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Περιέγραψε τον Γάλλο οικονομολόγο ως έναν εξαιρετικό μακροοικονομικό επιστήμονα που μελετά ιδιαίτερα «τα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα».
Ο 53χρονος Γάλλος οικονομολόγος, διαδέχεται την ινδο-αμερικανίδα καθηγήτρια στο Χάρβαρντ, Γκιτά Γκοπίνατ- την πρώτη γυναίκα επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, που διορίστηκε πρόσφατα νούμερο 2 του Ταμείου. Σε μία περίοδο κατά την οποία η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, «ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ θα έχει ως πρώτη του αποστολή να χαράξει τα σενάρια εξόδου από την κρίση μετά την πανδημία», γράφει η γαλλική Les Echos.
«Ο Πιέρ –Ολιβιέ Γκουρενσά έχει ένα εκπληκτικό ιστορικό υποτροφιών και πνευματικής ηγεσίας σε μακροοικονομικούς τομείς κρίσιμους για τη δουλειά μας – από τις παγκόσμιες ανισορροπίες και τις ροές κεφαλαίων ως τη σταθερότητα του διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος και πιο πρόσφατα, στις οικονομικές πολιτικές για την εποχή της πανδημίας», τόνισε η Γκεοργκίεβα.
Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ,που διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ από το 2008 έως το 2015 , χαρακτήρισε επίσης τον Γκουρενσά «εξαιρετική επιλογή».
Ο Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρενσά είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά», λέει ο συνάδελφός του, καθηγητής στο Μπέρκλεϊ, Γκαμπριέλ Ζουκμάν. «Είναι ένας από τους καλύτερους ειδικούς στην παγκοσμιοποίηση και τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές ανισορροπίες. Εχει μια πραγματικά παγκόσμια προσέγγιση, με πρωτοποριακή δουλειά που καλύπτει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες»
Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα σημαντικό άρθρο για τον αντίκτυπο που είχαν στις εταιρείες οι δημόσιες πολιτικές ,που εφαρμόστηκαν το 2020 για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές.
Ο Γκουρενσά διδάσκει σχεδόν 20 χρόνια στο Μπέρκλεϊ (από το 2003) και σήμερα είναι διευθυντής του «Clausen Center for International Business & Policy». Διετέλεσε επίσης επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στα Πανεπιστήμιο Πρίνστον και Στάνφορντ.
Την περίοδο 2012 -2013 ήταν μέλος του Γαλλικού Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Πρωθυπουργού. Από το 2009 έως το 2016, διετέλεσε αρχισυντάκτης του «IMF Economic Review», του κορυφαίου ερευνητικού περιοδικού του ΔΝΤ «
Νέα γενιά Γάλλων οικονομολόγων
Ο Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρενσά είναιμέρος μιας μεγάλης ομάδας σημαντικών Γάλλων οικονομολόγων που διέσχισαν τον Ατλαντικό για να κάνουν το διδακτορικό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια έκαναν καριέρα εκεί. Η πιο βραβευμένη είναι η Εστέρ Ντιφλό ,καθηγήτρια στο MIT , που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ στην Οικονομία το 2019 για το έργο της για την αντιμετώπιση της φτώχεια. Στη νέα γενιά των σημαντικών Γάλλων οικονομολόγων ανήκουν επίσης οι καθηγητές στο Μπέρκλεϊ, Εμμανουέλ Σαέζ και Γκαμπριέλ, ειδικοί σε φορολογικά θέματα, η Στεφανί Στάντσεβα, καθηγήτρια στο Χάρβαρντ και ο Τομά Φιλιπόν στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
naftemporiki.gr