Skip to main content

Market Beat: Η δυναμική για τις τράπεζες καθορίζει την τάση

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq υποχωρούσαν στις συναλλαγές στην Ασία, προτού διαπραγματευτούν -0,10% χαμηλότερα, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών S&P 500 e-mini σημείωναν απώλειες -0,13% στις 8:40 δική μας ώρα.
  • Η Fed θα συνεχίσει την διαδικασία για σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής και στο κύριο ερώτημα των αγοραίων η Goldman Sachs περιμένει τέσσερις αυξήσεις στο 2022
  • Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν σήμερα ελαφρά πτωτικά με τον δείκτη των ασιατικών μετοχών εκτός Ιαπωνίας σχεδόν επίπεδο στις 8:45
  • Στην Αθήνα οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 918,41 μονάδες, με μεταβολή +1,32%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 99,755 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων ήταν 9,868 εκατ. ευρώ.

Όσοι ψάχνονται για να δικαιολογήσουν την στροφή του ενδιαφέροντος πιθανά να αναφέρουν για τη χθεσινή διαπραγμάτευση πως προεξοφλείται μια θετική αξιολόγηση από την FITCH την Παρασκευή. Ενώ η εικόνα στο κλείσιμο που έγινε αρκετά χαμηλότερα από το μέγιστο δικαιολογείται. Γιατί χρειάζεται μερικές φορές η επιβράβευση εντός της ίδιας ημέρας, όσων τόλμησαν να ακολουθήσουν το κάλεσμα του ταμπλό της Αθήνας από την πρώτη ώρα.

Με βοηθό την τεχνική ανάλυση προσεγγίζουν οι εγχώριοι επενδυτές την αγορά αυτές τις μέρες και διαρκώς ενισχύεται η αισιοδοξία τους. Ωστόσο σπάνια η Αθήνα μένει ανεξάρτητη από την επίδραση της δυναμικής που κυριαρχεί στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά περισσότερο από τρεις συνεδριάσεις στη σειρά. Υπάρχει δε στα διεθνή χρηματιστήρια μια ύφεση στις ρευστοποιήσεις χωρίς όμως να πάψει η πλειονότητα των βασικών δεικτών του κόσμου να γράφει απώλειες, αλλά έχουν μικρές διαστάσεις.

Μπορεί να φαίνεται παράξενη η ανεξάρτητη ανοδική δυναμική στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά πιθανά να την προκαλεί μια βαθύτερη στροφή των επενδυτικών προτιμήσεων με βάση τις προβλέψεις για τους νικητές των αποδόσεων στο 2022. Οι αμερικανικές μετοχές ξεπέρασαν πέρυσι, τις μετοχές σε άλλα μέρη του κόσμου με τη μεγαλύτερη διαφορά σε βάθος 25 ετών. Τροφοδοτήθηκαν από την άνοδο για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Η Ευρώπη τα πήγε καλύτερα, αλλά, για τους επενδυτές που εδρεύουν στις ΗΠΑ, συγκρατήθηκε από την αποδυνάμωση του ευρώ. Η συνολική απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών ήταν σχεδόν ίδια με εκείνη των αμερικανικών μετοχών σε τοπικό νόμισμα. Μετά τη μετατροπή σε δολάρια, έπεσε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα αυξανόμενα επιτόκια επηρεάζουν τις τιμές των μετοχών των εταιρειών με κέρδη στο μακρινό μέλλον, καθιστώντας τα ομόλογα σχετικά πιο ελκυστικά για τοποθέτηση από ότι πιο κερδοσκοπικές επενδύσεις. Η Fed έχει σχεδόν δεσμευθεί να αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα από τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες του πλούσιου κόσμου, κάτι που ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποδόσεις ομολόγων στις ΗΠΑ και να εξατμίσει τις αποτιμήσεις στις μετοχικές τεχνολογίας. Ο Andrew Sheets, της Morgan Stanley, βλέπει την Ευρώπη και την Ιαπωνία να έχουν καλύτερη απόδοση φέτος. «Όταν οι επενδυτές κοιτάζουν αυτές τις αγορές δεν τις βλέπουν ως αγορές που θα έπρεπε να τιμωρούνται εάν τα επιτόκια ήταν υψηλότερα». Είπε, σύμφωνα με τον Joe Wallace της WSJ.

Δεν πέρασε απαρατήρητη η δυναμική που απόκτησαν οι τραπεζικές μετοχές της Αθηναϊκής αγοράς και η άνοδος των ημερών έχει φέρει πολύ κοντά στις οροφές που ορίζει η στατιστική προϊστορία τις αποτιμήσεις τους. Για παράδειγμα η ΑΛΦΑ που έκλεισε χθες στα 1,157 ευρώ έχει πια μπροστά της την αντίσταση στα 1,200 ευρώ. Η ΕΥΡΩΒ που έκλεισε στα 0,9868 ευρώ έχοντας ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά τα 0,990 ευρώ θα αναμετρηθεί με αυτό το επίπεδο και αν το ξεπεράσει η σκληρή οροφή την περιμένει στα 1,040 ευρώ. Έτσι για τον FTSE25 αξίζει να αναφέρουμε την ύπαρξη αντίστασης στο επίπεδο των 2260 μονάδων με κλείσιμο χθες στις 2214,90 ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε μια αντίσταση που υπήρχε στις 2221 μονάδες αφού είχε ανώτερο στις 2230 μονάδες χονδρικά.

Η αγορά χθες, είχε ξεπεράσει τις 920 μονάδες, μετά από ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα που της έδωσε μεταβολή +0,35% στις 10:30, και ήταν στο +1,7% περίπου στις 12:19 όταν ο τζίρος συμπλήρωσε τα 30 εκατομμύρια ευρώ με αξία πακέτων 2,345 εκατ. Η ΕΕΕ με άνοδο άνω του +3% όπως και ο ΔΤΡ αποτελούσαν τους πυλώνες μιας αντίδρασης στην επί σειρά μηνών συσσώρευση. Το δε πλήθος των ανοδικών μετοχών ανήρχετο στις 85 με 17 πτωτικές και 14 σταθερές. Συνεπώς το είχανε πάρει μυρωδιά άπαντες οι εμπλεκόμενοι στις συναλλαγές, πως κάτι άλλαξε προς το καλύτερο, επειδή το κλίμα στα διεθνή… χειροτέρευε από τη βεβαιότητα πως τα επιτόκια δανεισμού θα ανέβουν.

Από τη στάση των traders στα παράγωγα, οι εγχώριοι δεν περίμεναν τέτοιου μεγέθους αφύπνιση του ενδιαφέροντος για συναλλαγές. Αλλά από το πρώτο ημίωρο η πορεία των βασικών δεικτών ήταν  σαφές αποτύπωμα διαρκώς ανανεωνόμενου αγοραστικού ενδιαφέροντος. Με τον ΓΔ να ξεπερνά τις 915 στο πρώτο τέταρτο, τις 918,7 στις 11:22 ενώ στις 12:00 ξεπέρασε και τις 921,5 μονάδες. Είχαμε μια διαρκή αναζήτηση του ανώτερου μέρας ή ορθότερα μια διογκούμενη απληστία από την πλευρά των πωλητών.  Καθώς όριζαν όλο και υψηλότερα τις αποτιμήσεις των μετοχών προς πώληση για να καλυφθεί μια ακόρεστη στο πρώτο δίωρο ζήτηση. Η αγορά είχε επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν τον Φεβρουάριο του 2020 και ο ΔΤΡ είχε ξεπεράσει την αντίσταση των 600 μονάδων με άνεση. Ξεπερνώντας τις 620 μονάδες στις 12:40. Έτσι το στοίχημα έγινε το αν στο κλείσιμο θα έπιανε “οπτική επαφή” με τις 630 περίπου επίπεδο που αποτελεί οροφή υπολογίσιμης ισχύος. Βέβαια μετά την κορύφωση στις 12:41 στις 923,93 μονάδες, ακολούθησε μια γλυκιά υποχώρηση, με αποτέλεσμα την επιστροφή του μέσου όρου στις 917 μονάδες στις 15:20.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στα κρίσιμα στοιχεία πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη και στην κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ στο Κογκρέσο. Ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για την υποδοχή των εταιρικών αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, οι τράπεζες JP Morgan Chase, Citigroup και Wells Fargo γνωστοποιούν τα τριμηνιαία αποτελέσματα την Παρασκευή.

Έτσι χθες είχαμε τη συνέχεια της αρνητικής εκκίνησης την πρώτη εβδομάδα του 2022 που προκάλεσε η πρόθεση της Fed να επιταχύνει τη διαδικασία σύσφιξης, με έμφαση στην ολοκλήρωση νωρίτερα του μηνιαίου πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η Goldman αναμένει από τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2022 και να προχωρήσει σε συρρίκνωση του ισολογισμού τον Ιούλιο ή ακόμα και νωρίτερα.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,45% ή 162 μονάδες στις 36.068,87, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις -0,14% στις 4.670,29 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,05% στις 14.942,83 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Intel (+2,8%) και Merck & Co (+2,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-4,4%) και Boeing (-2,8%).

Σε ανοδική τροχιά διατηρήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα του 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,77%. Το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1329 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Με απώλειες τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη χθες, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Ωστόσο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η ανεργία στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο μειώθηκε ελαφρώς στο 7,2%, από 7,3% τον Οκτώβριο ενώ τον περσινό Νοέμβριο ήταν στο 8,1%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ανεργία κινήθηκε επίσης χαμηλότερα, στο 6,5% από 6,7% τον Οκτώβριο και ήταν 7,4% τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, 13,984 εκατ. στην ΕΕ, εκ των οποίων 11,829 στην ευρωζώνη, ήταν άνεργοι τον φετινό Νοέμβριο. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο αριθμός των ανθρώπων εκτός εργασίας μειώθηκε κατά 247.000 στην ΕΕ και κατά 222.000 στην ευρωζώνη. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, υποχώρησαν κατά 1,659 εκατ. στην ΕΕ και κατά 1,411 στην ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 υποχώρησε -1,48% στις 479.04 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε χαμηλότερα -0,53% στις 7.445,25 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -1,13% στις 15.768,27 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,44% στις 7.115,77 μονάδες. Τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έπεσε -0,96% ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έχασε -0,51%.

ΧΑ

Επιστροφή με τζίρο στα προ Covid επίπεδα, με βάση τις Τράπεζες παρά την πτώση στα διεθνή

Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με σημαντικούς όγκους εκδήλωσαν αμέσως μετά από το άνοιγμα, πρόθεση να μην παρακολουθήσουν τη δυναμική που εγκαταστάθηκε από το πρωί στα διεθνή. Πολλά εκ των οποίων είχαν σήμερα αρχικά και για λίγο ανοδικές μεταβολές αλλά κατέληξαν με απώλειες συντονισμένα, κάτω από την επίδραση των απωλειών στα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street. Εδώ, η σταθερή ζήτηση που εκφράστηκε από τα θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια για περισσότερα από τα μισά blue chip και κύρια για τα Τραπεζικά, προκάλεσε αμέσως μετά από το άνοιγμα “σταθερότητα στην υπεροχή της ζήτησης” αποκλείοντας από το άνοιγμα εναλλαγές του πρόσημου μεταβολής των βασικών δεικτών, με μονιμότητα στο θετικό πρόσημο μεταβολής. Το σημαντικότερο ήταν πως η δυναμική της μέρας παρέσυρε σε άνοδο  τις περισσότερες μετοχές του ταμπλό με μέτριες πιέσεις κατά την εξέλιξη του δεύτερου μέρους των ελευθέρων συναλλαγών.

Με αποφασιστικές κινήσεις από το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα όρισαν το κατώτερο μέρας στις 909,67 μονάδες. Η ανοδική πορεία που προκλήθηκε αμέσως μετά τις 10:30 όπου εμφανίστηκε ο πυθμένας, ήταν σημαντικής διάρκειας και μεγάλης ανοδικής κλίσης, κατάφερε να ορίσει μετά από πέντε ενδιάμεσες κορυφώσεις το ανώτερο μέρας στις 923,93 μονάδες, στις 12:41, δηλαδή 14,26 μονάδες πάνω από το άνοιγμα και κατώτερο μέρας.

Από τις 12:42 ως τις 16:55  οι συναλλασσόμενοι αναγνώρισαν το δικαίωμα της ενθυλάκωσης κερδών μέσα στη μέρα, λόγω του μεγέθους των ημερήσιων κερδών με μια υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης. Ήτοι πτωτική κίνηση, μεταξύ των 924 και  916,4 μονάδων χονδρικά, ενώ μια άνοδος στις τράπεζες στο τέλος της διαπραγμάτευσης τον έφερε από τις 916,91 στις 918,41 ενώ το προηγούμενο κλείσιμο ήταν στις 906,48.

Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με κέρδη (18) και μόνο (5) εμφάνισαν απώλειες. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από επίμονες πιέσεις οι ΔΕΗ -1,66%, ΟΠΑΠ -0,94%, ΕΛΠΕ -0,79%, ΚΟΥΕΣ -0,52%, και ΛΑΜΔΑ -0,21%, ενώ οι υπόλοιπες δυο αμετάβλητες ήταν οι ΟΛΠ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Στα πλέον ανοδικά  ανάμεσα στα 18 κερδισμένα ήταν ΑΛΦΑ +5,18%, ΜΠΕΛΑ +3,46%, ΕΤΕ +3,41%, ΕΥΡΩΒ +3,33%, ΠΕΙΡ +3,03%, και ΕΕΕ +2,48% και τα υπόλοιπα με κέρδη ενισχύθηκαν από +0,20% ως +1,50%.

Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν ξεκάθαρα ανοδική δυναμική χωρίς μεγάλη νευρικότητα ή ακραίες μεταβολές. Η εμφάνιση  υψηλών ρυθμών συναλλαγών από την πρώτη ώρα ελήφθη θετικά υπόψη από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά ξεκίνησε από το +0,35% και τις 909,67 μονάδες. Το κατώτερο ήρθε στο άνοιγμα (10:30) και ήταν 3,19 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ το ανώτερο εμφανίστηκε στις 12:41. Τότε ο ΓΔ χτύπησε στις 923,93 μονάδες με μεταβολή +1,93%. Στα  τελευταία 10 λεπτά ο ΓΔ ξεκίνησε από τις 916,45, για να οδηγηθεί στις 916,91  μονάδες (+1,15%) στις 17:00. Με σταθερότητα στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς στις δημοπρασίες κατέληξε σε κλείσιμο με μεταβολή +1,32% και τις 918,41 μονάδες, σε πλήρη ασυμφωνία με τις  πτωτικές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ. Αλλά σε συμφωνία με όσα έγκαιρα ειδοποιήσαμε ως προς τον ρόλο των Τραπεζών.        

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με υψηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 918,41 από 906,48 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,32% ή 11,93 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 99,755 από 71,846 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση σπάζοντας την “παράδοση” της διατήρησης του κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 9,868 από 13,681 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 5,030 εκατ. ευρώ,  ΕΥΡΩΒ 1,380 εκατ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ 1,276 εκατ. ευρώ, ΑΔΜΗΕ 675.908 ευρώ, ΜΠΕΛΑ 605.751 ευρώ, ΟΤΕ 566.502 ευρώ, και την ΕΝΤΕΡ τα 332.955 ευρώ.

Τη διακύμανση (14,26 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 909,67 (+0,35%) από 901,86 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 12:41 και ήταν οι 923,93 (+1,93%) από 908,4 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 81 από 63 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 36 από 45 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 16. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 68,120 από 67,253 δις ευρώ την Παρασκευή  7/1/22.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 27,91 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +1,32% με τον EUROSTOXX 600 στο -1,22%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ έκλεισε την προηγούμενη συνεδρίαση στις 596,08 μονάδες με άνοδο +2,45%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 598,63 μονάδων (+0,43%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 598,63 (+0,43%), και ανώτερο τις 621,74 (+4,30 %) έκλεισε στις 619,34 μονάδες με άνοδο +3,90%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 56,635 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+5,18%) απασχόλησε 22,275 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+3,41%) 13,756 εκατ., η ΠΕΙΡ (+3,03%) απασχόλησε 5,123 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+3,33%) απασχόλησε 9,071 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,55% στις 2214,90 από 2181,19 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  33,71 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,20%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η άνοδος βελτίωσε τις προσδοκίες στα παράγωγα

Χρειάστηκαν σειρά ανοδικών κλεισιμάτων για να αποφασίσουν οι συναλλασμένοι στα ΣΜΕ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να μειώσουν στις δυο μονάδες την απόσταση του ΣΜΕ από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη. Αλλά χθες το έπραξαν. Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 9,37 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 33,71 μονάδες υψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2229,79 μονάδες, ήρθε στις 12:41. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2190,56 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2214,90 από 2181,19 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,55% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 13,442 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 10/1/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 942 συμβόλαια με ανώτερο στις 2228,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2181,00 με τελευταίες πράξεις στις 2212,00 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2211,00 από 2177,25 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 2513 από 2470 ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 32 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2222,00 μονάδες, κατώτερο στις 2201,00 και τελευταίες πράξεις στις 2213,75 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2210,25 από 2175,75 μονάδες και ανήλθαν σε 147 από 145 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε μέτριο ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Ιανουαρίου υπήρξε όγκος 46 συμβολαίων με τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Ενώ άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο της σειράς Φεβρουαρίου με τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 25 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2150 και τις 2250 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 4 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2250 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 2 από 1 συμβόλαιο, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 622,75 από 599,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 8 από 10.

Ο ΔΤΡ κινούμενος μεταξύ 598,63 μονάδων (+0,43%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 598,63 (+0,43%), και ανώτερο τις 621,74 (+4,30 %) έκλεισε στις 619,34 μονάδες με άνοδο +3,90%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 56,635 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+5,18%) απασχόλησε 22,275 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+3,41%) 13,756 εκατ., η ΠΕΙΡ (+3,03%) απασχόλησε 5,123 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+3,33%) απασχόλησε 9,071 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 24.651 από 8556 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 104.734 από 104.855 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,15 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με 101 ανοικτά ΣΜΕ.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6.900 από 2201 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 25.708 από 27.219 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,09 ευρώ.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 4286 από 4622 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 25.962 από 26.906 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,982 ευρώ.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3022 από 552 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 38.564 από 37.511 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,34 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1466 από 374 ΣΜΕ της ΔΕΗ, τα 536 από 170 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου, και τα 236 από 230 ΣΜΕ της ΦΡΛΚ λήξης Μαρτίου.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

“Τα τελευταία χρόνια ο Τραπεζικός κλάδος ήταν ‘εκτός χάρτη’, παρόλα αυτά τα σημάδια του 2021 και το ξεκίνημα του 2022 μας δείχνουν ότι θέλει και πάλι να πάρει την θέση του οδηγού στην Αγορά.H FED έδωσε την αφορμή στις Αγορές να διορθώσουν από τα υψηλά τους, μιας και φαίνεται ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να κάνει την εμφάνισή της στις αρχές του β΄ τριμήνου.

Από την άλλη όμως, η Ελληνική Αγορά που μας έχει συνηθίσει σε αυτόνομες κινήσεις, συνεχίζει την καλή εικόνα της. Την Τετάρτη θα έχουμε ανακοίνωση πληθωρισμού στις ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να δώσει τόνο στις Αγορές. Ήδη οι Αγορές ομολόγων αρχίζουν να αποτιμούν το μέλλον, οπότε θέλει προσοχή στις καινούργιες εκδόσεις και στις τιμολογήσεις τους. Αν παρουσιαστεί κρίση, θα έρθει από αναγκαστικές πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων. Αυτό από την άλλη, αυτό θα εξαρτηθεί από την κίνηση του πληθωρισμού.

Οι πρώτες συνεδριάσεις του έτους έδειξαν και πάλι την Πληροφορική σαν νικητή. Μοναδικό νέο στον κλάδο μία εξαγορά της Entersoft, που συνεχίζει στο ίδιο επεκτατικό μοτίβο, έχοντας ακόμα χρηματικά πολεμοφόδια, πριν προχωρήσει σε δανεισμό. Ήδη οι αποτιμήσεις είναι αρκετά απαιτητικές, παρόλα αυτά ο κλάδος έχει μπροστά του να αναλάβει σημαντικά έργα, γεγονός που κάνει την Αγορά να προεξοφλεί την μεγάλη αύξηση μεγεθών του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπροστά μας έχουμε να δούμε σημαντικές επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα και κλάδους στην Χώρα, που σίγουρα θα επηρεάσουν αργά, ή γρήγορα και την Χρηματιστηριακή Αγορά. Μέχρι τώρα τα κέρδη είναι επιλεκτικά και μεγάλα, χωρίς να έχει φανεί στον ΓΔ, άρα και στο ευρύ Επενδυτικό Κοινό.

Τεχνικά, είχαμε αγοραστικά σήματα σε ημερήσια, αλλά και σε εβδομαδιαία γραφήματα. Παρόλα αυτά, το πάνω εύρος που μας έχει συνηθίσει να σταματάει η Αγορά είναι η ζώνη του 930, οπότε είναι και σημαντική κοντινή αντίσταση. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αργά, ή γρήγορα θα κερδίσει και πάλι την χαμένη του αίγλη, μιας και η Οικονομία μας έχει ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, μία μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση και απλά θέλουμε να παρακολουθήσουμε το μέγεθος της ανάπτυξης. Η πανδημία, παρ’ όλη την εκτόξευση των κρουσμάτων, αρχίζει και δεν επηρεάζει την Αγορά. Το μόνο που μένει είναι τα αποτελέσματα και τα επιχειρηματικά νέα, να αποδείξουν την πορεία που φαίνεται να έχουμε ξεκινήσει”.

Σήμερα

Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση περίπου 1% σήμερα Τρίτη, παρακολουθώντας το πτωτικό τελείωμα της Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, εν μέσω επιφυλάξεων για την πιθανή αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ακόμα και τον Μάρτιο, ενώ οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ οδήγησαν σε ξεπούλημα των μετοχών τεχνολογίας.

Ο Nikkei υποχώρησε 0,9% για να κλείσει στις 28.222,48 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix διολίσθησε 0,44% στις 1.986,82 μονάδες. Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν, καθώς τα στοιχήματα ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια από τον Μάρτιο οδήγησε τους επενδυτές στο να μειώσουν τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και ανέβασαν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε υψηλό δύο ετών.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα καθώς οι προσδοκίες για ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και οι εγχώριες τοπικές επιδημίες COVID-19 επιβάρυναν το κλίμα, με τις μετοχές της άμυνας και της τεχνολογίας να οδηγούν στην πτώση. Ο δείκτης Hang Seng αν και ενισχύθηκε +0,4% στις 23.833,57 μονάδες στις 8:50 έχανε -0,54%.

Ο δείκτης CSI300 υποχώρησε 0,3% στις 4.830,14 μονάδες μέχρι το τέλος της πρωινής συνεδρίασης, αλλά στο δεύτερο μέρος στις 8:55 έχανε -0,96% ενώ ο δείκτης Shanghai Composite έχασε -0,74% και ήταν στις 8:55  στις 3.567,05 μονάδες.