Αυτό που τρομάζει τις ξένες αγορές, το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων, ευνοεί την τραπεζοκεντρική Αθηναϊκή αγορά και την Τετάρτη ο ορίζοντας για τις αυξήσεις των επιτοκίων θα ξεκαθαρίσει περισσότερο
- Οι μετοχές στην Κίνα ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση με οριακές μεταβολές, αλλά ανοδικά
- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P ήταν πρακτικά αμετάβλητα με κίνηση ανάμεσα στο -0,10% και το +0,10%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE και του DAX σημείωσαν άνοδο 0,2%.
- Οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν υψηλά ενόψει της έκθεσης για την εξέλιξη του ΔΤΚ των ΗΠΑ ήταν κοντά στα υψηλά που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στις αρχές του 2020 στο 1,765%, έχοντας εκτοξευθεί κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα στη μεγαλύτερη κίνησή τους από τα τέλη του 2019.
- Ο δομικός πληθωρισμός αυξάνεται ξανά, ενισχύοντας την απόφαση της Fed για σύσφιξη
- Η πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +1,47%, όταν η απόδοσή του το 2021 ήταν +10,43%, στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +1,50% ενώ το 2021 απέδωσε 11,07% και ενίσχυσε τον FTSEΜ κατά +1,51% όταν το 2021 κέρδισε 34,72%.
Οι μεγάλες αγορές μετοχών στην Ασία εμφάνισαν μεικτή εικόνα με περισσότερες σε άνοδο σήμερα Δευτέρα 10/1, καθώς οι επενδυτές μετρούν αντίστροφα για άλλη μια μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τετάρτη. Αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να σηματοδοτήσει μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve, αυξάνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων, τιμωρώντας παράλληλα τις μετοχές τεχνολογίας. Στα παράγωγα που σχετίζονται με τις πιθανές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να υποδηλώνουν περισσότερες από 70% πιθανότητες για άνοδο στο 0,25% τον Μάρτιο και τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Οι μετοχές της τεχνολογίας και οι λεγόμενες growth stocks κατρακύλησαν καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες, ενώ τα ομόλογα δέχθηκαν χτύπημα. Θυμίζουμε: Όταν αυξάνονται οι αποδόσεις υποχωρεί η αξία των ομολόγων.
Η πρώτη εβδομάδα του 2022 ήταν γεμάτη γεγονότα, καθώς τα πρακτικά της συνάντησης του Δεκεμβρίου για τη νομισματική πολιτική της Fed και τα δεδομένα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ προκάλεσαν έντονες κινήσεις προσαρμογής στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Η συγκυρία για αγορές εθισμένες στο ατελείωτο φθηνό χρήμα είναι δύσκολη. Η έκρηξη στα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως απειλεί να περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες και την ανάπτυξη, ενώ η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσει τις βαλβίδες παροχής ρευστότητας.
Τους τελευταίους μήνες η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις έγινε βεβαιότητα και το 2022 το στοίχημα δεν είναι αν θα ανέβουν τα επιτόκια, αλλά το πόσο γρήγορα θα αυξηθούν και που θα σταματήσουν. Τα υψηλά επιτόκια είναι βούτυρο στο ψωμί των τραπεζών και αυτό αναγνώρισε η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, αμέσως μόλις σιγουρεύτηκαν πως οι πληθωριστικές πιέσεις αναγνωρίστηκαν από τις Κεντρικές Τράπεζες ως κεντρικός κίνδυνος. Περιμένοντας την ανάλογη δράση την προεξοφλούν και αυτό αποτυπώνεται στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά και στη δυναμική των κρυπτονομισμάτων, ή την τάση που έχουν αποκτήσει οι μετοχές Τεχνολογίας όπου και αν διαπραγματεύονται αυτές. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια υπήρξε, την εβδομάδα (της προεξόφλησης της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού) που πέρασε, άνοδος του μέσου όρου +1,5% και του ΔΤΡ +3,7%. Θέλουμε να δείξουμε πως δεν ήταν οι πραγματικά πολλές προσπάθειες των διοικήσεων των συστημικών Τραπεζών που έφεραν την αύξηση της ζήτησης την Παρασκευή, αλλά η παγκόσμια στροφή των επενδυτών προς τον κλάδο.
Η Αθήνα δεν ευνοήθηκε από την πάμφθηνη ρευστότητα, για ένα απλό λόγο που ισχύει ακόμα. Δεν έχει ανέβει η οικονομία της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα οι ξένοι θεσμικοί που έχουν τοποθετηθεί να είναι λίγοι και τα προς επένδυση κεφάλαια τους είναι πολλαπλάσια εκείνων που δέσμευσαν εδώ. Άρα δεν θα βασανιστεί η αγορά από πιθανή αποστράγγιση που θα υπάρξει σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές. Τεχνικά τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ξεκινά μια ανηφόρα χωρίς διακοπή για τον ΓΔ στο 2022. Αλλά ενώ η αγορά βασανιζόταν να ξεπεράσει τις 900 μονάδες και ο ΔΤΡ χτυπούσε στις 581 – 583 και γύριζε πίσω, στην πρώτη βδομάδα του νέου έτους ο ΓΔ στρογγυλοκάθισε πάνω από τις 900 και ο κλαδικός Δείκτης των Τραπεζών την Παρασκευή έπιασε τις 600 μονάδες ενδοσυνεδριακά. Γιατί τα πρακτικά από την συνάντηση της FOMC τον Δεκέμβρη έδειξαν, ότι στη Fed ετοιμάζονται για αύξηση επιτοκίων πιο γρήγορα από τις προσδοκίες των αγοραίων. Η αντίδραση των οποίων ήταν να εκφράσουν με σαφή τρόπο παγκόσμια την προτίμηση στις τραπεζικές μετοχές και τη δυσμένειά τους στις μετοχές των εταιριών που επηρεάζονται αρνητικά από τα υψηλά επιτόκια.
Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά για το τραπεζοκεντρικό ΧΑ, αλλά απαιτούνται προσπάθειες από όλους για να σκαρφαλώσει η αξιοπιστία της οικονομίας μερικές βαθμίδες ψηλότερα.
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Το 2022 άλλαξε η αξιολόγηση των κινδύνων
Η πανδημία υποβαθμίστηκε, ο πληθωρισμός παρέμεινε ως κεντρικός κίνδυνος, αλλά την πρωτοκαθεδρία απόκτησε η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και κατά συνέπεια οι αποφάσεις της Fed κύρια και των υπολοίπων ισχυρών Κεντρικών Τραπεζών στη συνέχεια.
Η κατάργηση των παροχών και της χαλάρωσης από την εποχή της κρίσης σηματοδοτεί μια αλλαγή που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, που ήταν επίσης περίοδος στην οποία η αστάθεια σημείωσε άνοδο.
Οι αμερικανικές αγορές μετοχών υποχώρησαν σε εβδομαδιαία βάση, με τον S&P 500 να σημειώνει το χειρότερο ξεκίνημα νέου έτους από το 2016, εν μέσω ανησυχίας ότι η Federal Reserve θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ότι περίμεναν οι αγοραίοι. Μετά το κλείσιμο ρεκόρ για τον S&P 500 τη Δευτέρα 3/1, οι μειώσεις την Παρασκευή σε εταιρίες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στην ομάδα της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως η Tesla, η Nvidia και η Alphabet (μητρική της Google), άφησαν τον βαρύτερο μετοχικό δείκτη του κόσμου την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους κατά 1,9% χαμηλότερα. Ο αντιπροσωπευτικός για την τεχνολογία Nasdaq 100 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση άνω του 4%.
Fed και απασχόληση προβλημάτισαν
Την καθοδική δυναμική προκάλεσαν τα πρακτικά της συνάντησης του Δεκεμβρίου για τη νομισματική πολιτική της Fed και τα δεδομένα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ. Μια επιθετική στάση αρκετών αρμοδίων στα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν στα μέσα της εβδομάδας, τροφοδότησε τις ρευστοποιήσεις θέσεων. Καθώς σε αυτό προστέθηκαν τα μεικτά μηνύματα που εξέπεμψαν τα στοιχεία από την απασχόληση στις ΗΠΑ, ισχυροποιώντας τις ανησυχίες σχετικά με μια αύξηση επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο.
Ο Anu Gaggar της Commonwealth Financial Network σχολίασε ενδεικτικά: «Ο συνδυασμός της μείωσης του ποσοστού ανεργίας κάτω από το επίπεδο μακροπρόθεσμης ισορροπίας της Fed και της επιτάχυνσης της αύξησης των μισθών δίνει στη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο πιθανότητες να ορίσει την πρώτη αύξηση αυτού του κύκλου». Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Δεκεμβρίου έδειξαν ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν λιγότερο προσωπικό από το αναμενόμενο, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλεπόμενο και η ανεργία ωστόσο μειώθηκε κάτω από το 4%.
Ο δείκτης αναφοράς για τις μετοχές της Ευρώπης StoxxEurope 600 έκλεισε χαμηλότερα την Παρασκευή, για να ξεκινήσει το έτος με πτωτική εβδομάδα. Οι τιμές καταναλωτή τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκαν 5% στη ζώνη του ευρώ, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, προσθέτοντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενταχθεί σε μια αυξανόμενη ομάδα κεντρικών τραπεζών από τη Fed έως την Τράπεζα της Αγγλίας που επιλέγουν πολιτικές που οδηγούν σε αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες. Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι ενός γενικά ασθενέστερου δολαρίου.
Η εικόνα της πρώτης εβδομάδας του 2022 με αριθμούς
Στην πρώτη εβδομάδα του 2022 οι 11 εκ των 18 δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν απώλειες. Ο S&P500 έχασε -1,87%, όταν στο 2021 κέρδισε +26,79%. Ο Dow υποχώρησε κατά -0,29%, με επίδοση +18,73% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -1,72%, με άνοδο στο 2021 +23,21%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε σημαντικές απώλειες -2,92%, ενώ στο 2021 κέρδισε +13,69%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -4,53%, στο 2021 απέδωσε +21,39%. Ο FTSE100 του Λονδίνου αυξήθηκε κατά +1,36% στη βδομάδα όταν το περασμένο έτος ενισχύθηκε +14,30%. Ο DAX κέρδισε +0,40%, και στο 2021 ανέβηκε +15,79%, ο CAC με μεταβολή +0,93%, ενώ στο 2021 απέδωσε +28,85%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +0,44%, ενώ στο 2021 είχε επίδοση +7,93%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε κατά +0,99%, με ετήσια επίδοση +23,00%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαίες απώλειες -0,32%, ενώ πέρυσι απέδωσε +22,25%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -2,01%, με επίδοση στο 2021 -11,93%. Ο IPC του Μεξικού υποχώρησε κατά -0,13%, στο 2021 κέρδισε +20,89%. Ο χρυσός με υποχώρηση -1,86%, βρέθηκε στα 1796,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2021 -3,74%. Ανέβηκε κατά +4,63%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 78,94 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος 2021 εκτινάχθηκε κατά +55,82%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,09%, είχε απόδοση +4,91% στο 2021. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε κατά -0,76%, όταν στο 2021 κέρδισε +3,63%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +2,56% στο προηγούμενο έτος απέδωσε +21,69%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +0,41%, αλλά στο 2021 βούλιαξε κατά -14,08%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -1,66% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο 2021κατέληξε με κέρδη +4,80%.
Το στέλεχος Όμικρον
Έχουν φθάσει στα τμήματα ανάλυσης των επενδυτικών εταιριών τα πρώτα συμπεράσματα, από την πλευρά των υγειονομικών, με υπολογίσιμο ειδικό βάρος. Το στέλεχος Omicron είναι ικανό να μολύνει άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια κατά του Covid, αλλά αυτά εξακολουθούν να αποτρέπουν σοβαρή ασθένεια, όπως επιβεβαιώθηκε από πρόσφατη μελέτη δύο Ολλανδών ιολόγων που αναφέρονται σε άρθρο της El País. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η νέα παραλλαγή σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή μολυνθεί στο παρελθόν είναι 25% λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Delta, που εντοπίστηκε στην Ινδία πριν από ένα χρόνο. Έξι προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το Omicron είναι σε θέση να εισβάλει στην ανώτερη αναπνευστική οδό πιο εύκολα από το Delta, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη μόλυνση των πνευμόνων. Αυτό θα εξηγούσε την υψηλότερη μεταδοτικότητα και τη χαμηλότερη θνησιμότητα. Μια πολύ μικρή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου, υποδηλώνει ότι η μόλυνση από το Omicron προστατεύει από τη μόλυνση από το Delta.
Οι επενδυτές ελπίζουν ξεκάθαρα ότι η Omicron θα δημιουργήσει τη βάση ώστε η πανδημία να γίνει ενδημική. Σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, μπορεί να οδηγήσει σε αρκετή ανοσία της αγέλης, έτσι ώστε η πανδημία να τερματίσει με τον τρόπο με τον οποίο οι πυρκαγιές σταματούν να εξαπλώνονται. Δηλαδή όταν δεν υπάρχει ύλη για να καεί. Μερικοί δε επιστήμονες αναμένουν ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα θα συνεχίσει να βελτιώνεται στην αναγνώριση και την καταπολέμηση του Covid. Έτσι θα μοιάζει περισσότερο με το κοινό κρυολόγημα ή την εποχική γρίπη. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ υψηλών ξεπερνώντας το ανώτατο όριο του περασμένου έτους. Οι νοσηλείες παραμένουν κάτω από τις κορυφές των δύο προηγούμενων κυμάτων, αλλά αυξάνονται. Στην Ευρώπη, τα κρούσματα ξεπερνούν κατά πολύ τις προηγούμενες κορυφές. Οι νοσηλείες επίσης αυξάνονται αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τις προηγούμενες εξάρσεις. Για όλα αυτά οι επενδυτές ανησυχούν λιγότερο και δευτερευόντως για την πανδημία, αν και υπάρχουν τοπικοί περιορισμοί από κυβερνήσεις που επιλεγούν την αυστηρότητα στην ανάσχεση της μετάδοσης. Ωστόσο δεν υπάρχουν πλέον εξ αυτών διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Τεχνητή νοημοσύνη στην Κίνα
Οι εταιρίες τεχνολογίας στο ξεκίνημα της χρονιάς είναι σαφές πως έχουν πέσει σε επενδυτική δυσμένεια. Ωστόσο έχοντας χρόνια εμπειρίας στο ρεπορτάζ τεχνολογίας μπορούμε να υποστηρίξουμε πως εταιρίες του κλάδου θα γίνουν, μέσα από την είσοδο νέων εφαρμογών στην σύγχρονη καθημερινότητα, πρωταγωνίστριες στις χρηματιστηριακές συναλλαγές αργότερα.
Την τελευταία εβδομάδα του 2021, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης (AI) της Κίνας, η SenseTime, προέβη σε δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ. Ο ιδρυτής της Tang Xiao’ou και οι φοιτητές του στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο το 2014 που αναγνώριζε πρόσωπα με ακρίβεια 98,5%. Ξεπέρασε την ακρίβεια των ανθρώπινων ματιών και όλους τους άλλους αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπου στην αγορά εκείνη την εποχή. Η εταιρεία μαζί με τους ανταγωνιστές Megvii, Cloudwalk Technology και Yitu Technology αποκαλούνται «οι τέσσερις δράκοι» της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης και όρασης υπολογιστών της Κίνας.
Πριν από την τιμολόγηση της δημόσιας εγγραφής, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έθεσε το SenseTime στη μαύρη λίστα των κινεζικών εταιρειών που υποστηρίζουν τον κινεζικό στρατό, πράγμα που σήμαινε ότι οι αμερικανοί επενδυτές δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εγγραφή. Η εταιρεία ήταν ήδη στη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, που απαγορεύει να συναλλάσσεται με αμερικανικές εταιρείες χωρίς άδεια.
Η εταιρεία που αποκαλείται συχνά ως «Google της Κίνας», αξιοποιεί την τεχνολογία της για να κάνει τη ζωή ευκολότερη. Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που διαθέτει συνδέεται με ψηφιακά πορτοφόλια για να επιταχύνει τις αγορές. Το SenseTime παρέχει τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης στην Honda Motor με έδρα την Ιαπωνία. Έχει επεκταθεί σε εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας για κινητά. Αλλά η ίδια αναγνώριση προσώπου που χρησιμοποιείται για πληρωμή στο Wendy’s μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις για να στοχεύσουν εθνικές μειονότητες. Ενώ η κινεζική κυβέρνηση και οι κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης λένε ότι δεν το κάνουν, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχουν καταθέσει υποδεικνύουν το αντίθετο.
ΧΑ
Ανοδικό το ποδαρικό της πρώτης εβδομάδας του 2022
Η πρώτη εβδομάδα του 2022 ήταν γεμάτη γεγονότα, καθώς τα πρακτικά της συνάντησης του Δεκεμβρίου για τη νομισματική πολιτική της Fed και τα δεδομένα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ προκάλεσαν έντονες κινήσεις προσαρμογής στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Έγιναν σε ένα περιβάλλον όπου η παραλλαγή Omicron οδηγεί σε κορυφώσεις του πλήθους των κρουσμάτων, αλλά εντοπίζονται, με τα ως τώρα δεδομένα, λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις από τα προηγούμενα κύματα. Με αυτό το πλαίσιο ήδη σχηματισμένο, όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις μετρήσεις του πληθωρισμού, που θα ακολουθήσουν την τρέχουσα εβδομάδα σε κάθε γωνιά της γης. Στην πρώτη βδομάδα του έτους, η αγορά στην Αθήνα λειτούργησε τέσσερις μέρες, με αργία λόγω των Φώτων την Πέμπτη. Στην πρώτη σύνοδο της χρονιάς η αγορά προσέγγισε τις 900 μονάδες και στις υπόλοιπες τρεις, έκλεισε πάνω από εκεί, ασχέτως πρόσημου μεταβολής. Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον έφερε κέρδη πάνω από +2% σε 12 blue chip και σε άλλα τέσσερα απόδοση περίπου όσο των βασικών δεικτών. Ωστόσο κέρδη πάνω από +3% είχαν μόνο τέσσερα, υπογραμμίζοντας την επιλεκτικότητα στις κινήσεις των ξένων θεσμικών που κυριάρχησαν και ανέβασαν τους όγκους και τις αποτιμήσεις. Συμμετείχαν με εισαγόμενη, από τις εξελίξεις στο διεθνές πεδίο, αισιοδοξία.
Η πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +1,47%, όταν η απόδοσή του το 2021 ήταν +10,43%, στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +1,50% ενώ το 2021 απέδωσε 11,07% και ενίσχυσε τον FTSEΜ κατά +1,51% όταν το 2021 κέρδισε 34,72%.
Αυτό που εντυπωσίασε στην πρώτη συνεδρίαση του έτους ήταν το πόσο χαμηλά στάθηκε ο τζίρος. Ήταν ένα εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τα 27,7 εκατ. ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση του 2021. Ο ΔΤΡ κινήθηκε με σταθερό από πέρυσι βήμα της τάξης του +0,3% και η διακύμανση της αγοράς ήταν στενή. Έτσι ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,56% στις 2160,88 από 2148,86 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,91%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχοντας ανώτερο τις 900,66, οδηγήθηκε στις 898,84 από 893,34 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,62%. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 26,721 εκατ. ευρώ επιμένοντας στην “παράδοση” της διατήρησης του κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 1,593 εκατ.
Την Τρίτη ήρθε η συνεδρίαση που άλλαξε την τεχνική εικόνα της αγοράς, ενώ ο ΔΤΡ εμφάνισε οριακή πτώση. Τονίζοντας, την ώθηση που έδωσαν στην αγορά, τα κέρδη των ΕΕΕ +4,84%, ΛΑΜΔΑ +2,57%, ΜΠΕΛΑ +2,50%, ΑΡΑΙΓ +2,44%, ΟΤΕ +1,75%, και ΚΟΥΕΣ +1,70%. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,93% στις 2180,98 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,50%. Οι θεσμικοί οδήγησαν τον ΓΔ στις 908,08 μονάδες, με μεταβολή +1,03%. Ήταν το ανώτερο μέρας και ήρθε στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,520 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 6,536 εκατ. Την Τετάρτη, λόγω της αργίας την επόμενη, αν και σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά το ανώτερο εβδομάδας στις 910,16, ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 905,70 μονάδες, με μεταβολή -0,26%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 43,215 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 3,770 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με άνοδο +0,88% αμβλύνοντας την πτώση του FTSE25, που έκλεισε με απώλειες -0,20% στις 2176,72 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε οριακά κατά -0,07%. Την Πέμπτη η αργία κράτησε την αγορά εκτός μιας συντονισμένης τάσης φυγής από το ρίσκο παγκόσμια. Προκλήθηκε από τις ενδείξεις πως είναι πιθανό η Fed να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και τον Μάρτιο.
Την Παρασκευή, παρά την επίμονη διόρθωση στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, εδώ κυριάρχησε η ζήτηση για τα τραπεζικά blue chip και απλώθηκε στο 50% των μετοχών του FTSE25. Ο ΔΤΡ έκλεισε με άνοδο +2,45% και ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,21% στις 2181,19 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,15%. Ο μέσος όρος οδηγήθηκε στις 906,48 μονάδες με μεταβολή +0,09%, με τον συνολικό τζίρο στα 71,846 εκατ. ευρώ, και αξία πακέτων 13,681 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 67,253 δις ευρώ από 66,560 την Παρασκευή 31/12/21. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 47,6 εκατ. ευρώ και των προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 6,4 εκατ.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η βελτίωση στους όγκους δεν εμφανίστηκε και στις προσδοκίες των traders
Δεν αποφάσισαν να αλλάξουν το μέγεθος της απόστασης της τιμής κλεισίματος των ΣΜΕ του FTSE25 από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη των blue chip, παρά την εκτίναξη της ραχοκοκαλιάς του που είναι οι Τράπεζες. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 εναλλάξ σε αρνητικό και θετικό πεδίο ως τις 14:38 και κατόπιν σε θετικό μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 3,27 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 4,47 μονάδες υψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2188,90 μονάδες, ήρθε στις 16:45. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:33 και ήταν οι 2167,88 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2181,19 από 2176,72 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,21% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 4,851 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 7/1/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 274 συμβόλαια με ανώτερο στις 2186,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2159,00 με τελευταίες πράξεις στις 2177,00 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2177,25 από 2172,75 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 2470 από 2455 ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια 70 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2182,00 μονάδες, κατώτερο στις 2163,00 και τελευταίες πράξεις στις 2182,00 από 2170,75 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2175,75 από 2170,25 μονάδες και περιορίστηκαν σε 145 από 155 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε το συνηθισμένο εξαιρετικά χαμηλό ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Ιανουαρίου υπήρξε όγκος ενός συμβολαίου με τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Ομοίως άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο της σειράς Φεβρουαρίου με τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 10 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2100 και 2150 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 599,25 από 585,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 10 από 9.
Ο ΔΤΡ κινούμενος την Παρασκευή μεταξύ 576,10 μονάδων (-0,98%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 578,5 (-0,57%), και ανώτερο τις 600,56 (+3,22 %) έκλεισε στις 596,08 μονάδες με άνοδο +2,45%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 29,111 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+2,52%) απασχόλησε 6,796 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+3,43%) 4,393 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,69%) απασχόλησε 1,508 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+2,40%) απασχόλησε 8,647 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Η εικόνα των blue chip στην πρώτη εβδομάδα του νέου έτους είναι ενθαρρυντική. Στα ανοδικά με κέρδη +2% και πάνω, άρα μεγαλύτερα από αυτά των βασικών δεικτών εντοπίζονται 12 και τα αναφέρουμε με την επίδοση της περασμένης χρονιάς σε παρένθεση.
Είναι οι ΕΥΡΩΒ +7,13% (+54,06%), ΑΡΑΙΓ +5,72% (-6,70%), TITC +5,23% (-2,62%), ΛΑΜΔΑ +3,91% (-2,75%), ΚΟΥΕΣ +2,88% (+79,33%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,62% (-24,70%), ΑΔΜΗΕ +2,48% (-8,70%), ΕΕΕ +2,48% (+14,53%), ΠΕΙΡ +2,17% (-93,98%), ΕΛΧΑ +2,16% (+8,82%), ΑΛΦΑ +2,14% (+12,87%), και ΕΛΠΕ +2,09% (+15,19%).
Ακολουθούν με μεταβολές της τάξης αυτών των δεικτών. Είναι οι ΕΤΕ +1,91% (+29,68%), ΟΠΑΠ +1,84% (+13,88%), ΜΟΗ +1,38% (+16,53%), και ΟΛΠ +1,05% (-11,69%).
Υπάρχει και η ομάδα με μικρή θετική εβδομαδιαία μεταβολή σε σύγκριση με των δεικτών. Είναι οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,95% (+20,69%), ΜΠΕΛΑ +0,95% (-11,33%), ΟΤΕ +0,46% (+23,33%), με αποτέλεσμα τα ανοδικά στη βδομάδα να είναι 19!
Τα 6 πτωτικά με βάση τις εβδομαδιαίες απώλειες είναι : ΔΕΗ -3,62% (+26,51%), ΤΕΝΕΡΓ -2,95% (+2,88%), ΣΑΡ -2,13% (-4,81%), ΒΙΟ -1,20% (+22,73%), ΜΥΤΙΛ -0,93% (+27,14%), ΕΥΔΑΠ -0,64% (+13,68%).
Θα χρειαστεί το αποτέλεσμα και της επόμενης εβδομάδας για να φανεί ποιες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης θα ανατρέψουν το πτωτικό momentum που είχαν αποκτήσει πέρυσι και ποιες από τις νικήτριες του 2021 έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των θεσμικών.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 8556 από 4407 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 104.855 από 102.173 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,11 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 8 από 16 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με 101 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2201 από 332 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 27.219 από 26.979 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,98 ευρώ.
Της ΕΥΡΩΒ με 4622 από 805 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.906 από 24.484 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,923 ευρώ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 552 από 189 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 37.511 από 37.014 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,33 ευρώ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 374 από 262 ΣΜΕ της ΔΕΗ, τα 230 από 220 ΣΜΕ της ΦΡΛΚ λήξης Μαρτίου και τα 170 από 190 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου,.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 1.000 συμβόλαια για ΑΡΑΙΓ, στα 600 για ΕΛΧΑ, στα 500 για ΟΤΕ και στα 500 για ΕΕΕ.
Η εβδομαδιαία απόδοση της Αθηναϊκής αγοράς ήταν καλύτερη έναντι αυτών των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη ενώ οι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν συντονισμένα. Ήταν ο τραπεζικός κλάδος που οδήγησε τον μέσο όρο σε κέρδη της τάξης του +1,5% έχοντας άνοδο +3,7%. Οι εγχώριοι αναλυτές ωστόσο επέλεξαν να τονίσουν στα σχόλιά τους τα πιθανά εμπόδια στην ανοδική ορμή που σχημάτισαν οι συναλλαγές στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους. Υπογραμμίζοντας το μέγεθος των επιφυλάξεων που έχουν, από τις εξελίξεις στο διεθνές χρηματοοικονομικό πεδίο κύρια. Από την Leon Depolas Sec. σχολίασαν: “Τα πρακτικά της FED ανέδειξαν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων ακόμα και από τον Μάρτιο, γεγονός που οδήγησε τις αγορές σε αυξημένες απώλειες στις ΗΠΑ την Τετάρτη και στην Ευρώπη την Πέμπτη. Φυσιολογικό είναι η Εγχώρια Επενδυτική Κοινότητα να τηρήσει στάση αναμονής για την συνέχεια. Παράλληλα, οι 10ετεις Κρατικές αποδόσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη συνεχίζουν να κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο με δυόμιση ετών. Την σκυτάλη του πτωτικού ρίσκου φαίνεται ξεκάθαρα ότι παίρνει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η συσσώρευση του ΓΔΧΑ εντός του εκτιμώμενου εύρους τιμών ενδέχεται να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο για τις επόμενες ημέρες αναβάλλοντας μια άμεση ανοδική διαφυγή για άλλη μία φορά”. Από τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Merit Sec. Πέτρο Τσούρτη εντοπίστηκαν οι πιθανοί κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσει η αγορά στο άμεσο μέλλον.
“Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε την πρώτη εβδομάδα του χρόνου. Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 872 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 872 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού την Τετάρτη 12/01 στις ΗΠΑ θα δώσει τον τόνο στις Διεθνείς Αγορές. Επιπλέον, η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα την Πέμπτη 13/01 και η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου την Παρασκευή 14/01 από την Fitch, είναι οι σημαντικότεροι εσωτερικοί καταλύτες. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της IHS Markit βρέθηκε σε υψηλό 12 μηνών τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα στις 59 μονάδες, από 58,8 τον Νοέμβριο. Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και πρέπει να λάβουν υπόψη στην χάραξη της στρατηγικής τους είναι 1) η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους, 2) η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, που επηρεάζει αρνητικά τις Αναδυόμενες Αγορές, 3) η πιθανότητα διόρθωσης στις Διεθνείς Αγορές, 4) η πιθανότητα νέου lockdown και 5) η πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας στα παρόντα επίπεδα τιμών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Byte και Μοτοδυναμικής”.
Σήμερα
Οι μεγάλες αγορές μετοχών στην Ασία είχαν μεικτή εικόνα τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές μετρούν αντίστροφα για άλλη μια μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που θα μπορούσε κάλλιστα να σημαδέψει μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve, αυξάνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων και τιμωρώντας τις μετοχές τεχνολογίας.
Αυτό οδήγησε σε συναλλαγές με επιφύλαξη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 στις 9:00 έχουν άνοδο +0,21% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq αυξημένα κατά 0,23%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE σημείωσαν άνοδο 0,3%.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 9:05 σημείωσε αύξηση +0,62%, ενώ το χρηματιστήριο στη Νότια Κορέα έχασε -0,95%. Αλλά και τα κινεζικά blue chip με τον δείκτη τους CSI300 εμφάνισαν άνοδο +0,45% καθώς η πρόσφατη χαλάρωση της πολιτικής επικράτησε απέναντι από τις παρατεταμένες ανησυχίες για τον τομέα των ακινήτων.
Οι αναλυτές φοβούνται ότι η έκθεση για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ την Τετάρτη θα δείξει ότι ο δομικός πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών στο 5,4% και θα οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων από τον Μάρτιο.