Την εκτίμηση ότι ο ιός Covid-19 θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εξέφρασε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη σύνοδο της G20 στο Ριάντ, όπου δήλωσε έτοιμη να δράσει για τον περιορισμό των κινδύνων επί της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο ιός έχει προκαλέσει περισσότερους από 2.400 θανάτους στην Κίνα, έχει διακόψει τις μεταφορές, διαταράσσοντας τις εμπορικές ανταλλαγές και τροφοδοτώντας την ανησυχία των επενδυτών, ενώ οι εταιρείες υποχρεώνονται να διακόψουν ή να περιορίσουν την λειτουργία τους. Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί σε περίπου 30 χώρες και εδάφη εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, όπου έχει προκαλέσει 24 θανάτους.
«Ο Covid-19, μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη» δήλωσε η Γκεοργκίεβα μπροστά στους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, που συνήλθαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.
Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ είχε προβλέψει παγκόσμια ανάπτυξη 3,3% για το 2020, έναντι 2,9% το 2019. Κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ριάντ, η διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι η επίπτωση του ιού στην ανάπτυξη θα είναι περίπου 0,1 της μονάδας.
«Η προβλεφθείσα ανάκαμψη της οικονομίας είναι εύθραυστη» δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας τοποθετείται στο 5,6%, χαμηλότερη κατά 0,4 της μονάδας, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου.
«Ενημέρωσαν την G20 ότι ακόμη και σε περίπτωση ταχείας ανάσχεσης του ιού, η ανάπτυξη στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο θα επηρεασθεί» ανέφερε.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλους κινδύνους, όπως η αύξηση του επιπέδου του χρέους ορισμένων χωρών, καθώς και η κλιματική αλλαγή, αλλά πάνω απ’ όλα απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες της G20 να συνεργαστούν για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.
Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν «για την ενίσχυση της παγκόσμιας παρακολούθησης της εξέλιξης της επιδημίας».
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP