Skip to main content

«Πράσινο φως» σε στρατηγικές επενδύσεις 436 εκατ. – «Ανοίγουν» 550 θέσεις εργασίας

Τέσσερα νέα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 436 εκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσουν 550 νέες θέσεις εργασίας, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Οι τέσσερις επενδύσεις αφορούν τη δημιουργία διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, την ανάπτυξη εγκατάστασης διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων από την ΕΛΒΙΟΚ M.A.E. στην Τανάγρα, την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού στην Καλλιθέα Λάρισας και τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή της Ερμιόνης, στην Αργολίδα.

Αναλυτικά, τα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:

1. «GLOBAL BUSINESS SERVICES (GBS) HUB in THESSALONIKI» της PFIZER HELLAS SA.

Η επενδυτική πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών (Global Business Services Hub) στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, με κυριότερες δραστηριότητες την παροχή υπηρεσιών σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της εταιρείας και τη διαχείριση έργων και προμηθειών. Η Pfizer Hellas S.A. αποτελεί θυγατρική της Pfizer Inc., της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας και πέμπτης σε R&D δαπάνες παγκοσμίως. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 125 εκατ. ευρώ, η κατασκευή προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 3 έτη και αναμένεται να δημιουργήσει 280 νέες θέσεις εργασίας.

2. «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων» της ΕΛΒΙΟΚ M.A.E.

H επενδυτική πρόταση αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων,  η οποία αποτελείται από Χώρο Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων καθώς και από επιπλέον εξειδικευμένα έργα υποδομής. Οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν σε χώρο συνολικής έκτασης 148.000 τ.μ. σε αγροτεμάχια του Δήμου Τανάγρας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 32 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 50 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία.

3. «Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 250,00443 MWp» της QAIR ΕΛΛΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Η επενδυτική πρόταση αφορά στην κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία ενός Φωτοβολταϊκού Σταθμού συνολικής ισχύος 250,00443 MWp με τις προβλεπόμενες θέσεις εγκατάστασης να βρίσκονται στη θέση «Καλλιθέα», της Π.Ε. Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο ηλιακός σταθμός θα παράγει συνολικά 426,758GWh ενέργειας κατ’ έτος και θα συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην αύξηση του μεριδίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 30 νέες θέσεις εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης.

4. «Δημιουργία τουριστικού υποδοχέα – ξενοδοχειακή μονάδα με υποστηρικτικές υποδομές, παραθεριστικές κατοικίες, χώρους τέχνης και πολιτισμού, αναψυχής, άθλησης καθώς και μαρίνα σκαφών» της PLEPI LAND DEVELOPMENT LTD.

Η επενδυτική πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός πρότυπου τουριστικού υποδοχέα που θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακό συγκρότημα 164 δωματίων, spa, συνεδριακό χώρο, εστιατόρια, μπαρ, προπονητικό κέντρο, μαρίνα 40 θέσεων και δύο ζώνες παραθεριστικών κατοικιών με συνολικά 229 κατοικίες στην περιοχή της Ερμιόνης, στην Αργολίδα. Το συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε παραθαλάσσια έκταση 305 στρεμμάτων στην περιοχή Πλέπι Κοινότητας Θερμησίας του Δήμου Ερμιονίδας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 119 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 191 εποχικές θέσεις εργασίας μόνιμου χαρακτήρα.

Αδ. Γεωργιάδης: Στόχος το 2022 να καταρρίψουμε το ιστορικό ρεκόρ στις επενδύσεις

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως «τα νέα επενδυτικά σχέδια που εγκρίναμε σήμερα στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποδεικνύουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στις προοπτικές της δυναμικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται βεβαίως και η Pfizer, ένας παγκόσμιος κολοσσός, ο οποίος με το δεύτερο hubπου εγκαθιστά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης την καθιστά διεθνές κέντρο υψηλής τεχνολογίας και παροχής προηγμένων υπηρεσιών».

Τόνισε ακόμη πως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι νέες επενδύσεις αφορούν τόσο σε παραδοσιακά ισχυρούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, αλλά και σε νέους, δυναμικά ανερχόμενους, όπως η νέα οικονομία της γνώσης, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και η προστασία του περιβάλλοντος. «Μ’ αυτές τις θετικές ειδήσεις το 2021 παραδίδει τη σκυτάλη στο 2022, χρονιά που θέτουμε στόχο να καταρρίψει η Ελλάδα το ιστορικό ρεκόρ στις επενδύσεις προωθώντας την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση καθώς και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Οι εγκρίσεις των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων είναι ακόμα μία σημαντική ένδειξη ότι η χώρα μας έχει μπει πλέον σε τροχιά ισχυρής και βιώσιμη ανάπτυξης» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. «Η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στη διεθνή αγορά και αποτελεί έναν από τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς. Αυτό καταδεικνύεται και από την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο σημερινό επενδυτικό περιβάλλον της χώρας εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας» σημείωσε.

naftemporiki.gr