Οι μέρες είναι ιδιαίτερες λόγω αργιών και εορταστικού πνεύματος στους πολίτες και επενδυτές. Αλλά φέτος υπάρχει παράλληλα η επίδραση των ανά μέρα ανακοινώσεων των στατιστικών της πανδημίας στη χώρα και στον κόσμο. Χθες είχαμε μια εντυπωσιακή εκτίναξη των κρουσμάτων την πρώτη σε μια σειρά που θα ακολουθήσει. Σήμερα είναι πιθανό η συσσώρευση να πάρει τη μορφή μιας ελεγχόμενης πτώσης που θα την ενισχύσει η εικόνα από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Κλειδί για την κατεύθυνση παραμένει η στάση των θεσμικών έναντι των Τραπεζών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Τα στατιστικά της πανδημίας εμφανίζουν ρεκόρ κρουσμάτων της παράλλαξης Omicron αλλά δεν τρομάζουν τόσο τους επενδυτές όσο αρχικά φοβόταν, δεδομένου ότι τα ποσοστά θνησιμότητας δεν έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και οι προοπτικές περιορισμών παγκόσμια παραμένουν ελάχιστες.
Το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) των ΗΠΑ συντομεύει τη συνιστώμενη απομόνωση για ασυμπτωματικές περιπτώσεις των ασθενών με κορονοϊό
Ο Dow κέρδισε +0,26%, ο S&P 500 έχασε -0,10%, Nasdaq υποχώρησε -0,56% καθώς ένα τετραήμερο ράλι έχασε την ανοδική ορμή του επειδή οι επενδυτές ζύγισαν την επίδραση της παράλλαξης Omicron που προκάλεσε αναβολές σε προγραμματισμένα ταξίδια για διακοπές και κλείσιμο καταστημάτων.
Η κινεζική πόλη Xian εισέρχεται στην 7η ημέρα του lockdown Το πέσο Φιλιππίνων μειώνεται για τρίτη μέρα Οι μετοχές της Μαλαισίας αναμένεται να σημειώσουν ράλι 5 ημερών
Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη, σταματώντας ένα πρόσφατο ράλι, καθώς οι επενδυτές πήραν τα μηνύματα από μια μικτή συνεδρίαση της Wall Street τη νύχτα, εν μέσω έλλειψης εξελίξεων στην περιφέρεια της Ασίας.
Οι επενδυτές με σχετικά χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 889,29 από 885,91 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,38% ή 3,38 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,39% στις 2137,72 από 2129,35 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 8,37 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,40%.
Η Αθηναϊκή αγορά έχει προετοιμάσει, τους επενδυτές που την παρακολουθούν με διάθεση συμμετοχής, για μια πλάγια πορεία την τρέχουσα εβδομάδα, νοτιότερα από τις 900 μονάδες. Ωστόσο η τακτική της εναλλαγής των συνεδριάσεων με πτωτική συσσώρευση τη μια και ανοδική την επόμενη, δεν είναι τόσο φιλική για τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών. Οι δε θεσμικοί εμφανίζονται γεμάτοι επιφυλάξεις για το άμεσο μέλλον των αποτιμήσεων, από διάφορα αίτια με βασικότερο, την απουσία ειδήσεων που θα λειτουργούσαν καταλυτικά στην διαμόρφωση της επενδυτικής απληστίας. Μετρημένες οι εταιρίες με κερδοφορία παντός καιρού, λιγοστές και εκείνες που έχουν στα σκαριά κινήσεις που θα ανέβαζαν εντυπωσιακά έσοδα και κέρδη.
Από τη Δευτέρα, όπου οι πιέσεις απλώθηκαν στις περισσότερες μετοχές της αγοράς με την εγγραφή του πυθμένα στο φινάλε, ήρθε η χθεσινή συνεδρίαση, όπου με ξεκάθαρη δυναμική έγινε σαφές πως η τιμή ανοίγματος θα ήταν το κατώτερο μέρας. Οι ρυθμοί εμφάνισαν μια καλύτερη εικόνα, αφού τα 30 εκατ. ευρώ συμπληρώθηκαν λίγο μετά τις 16:10 και η αξία των πακέτων ήταν κοντά στα 4 εκατ. Αποτυπώνοντας μια μεγαλύτερη συμμετοχή από ενεργούς κωδικούς, ενώ και οι θεσμικοί ανέβασαν τους όγκους συναλλαγών στα blue chip, έναντι της προηγούμενης καλοκαιρινής στο καταχείμωνο διαπραγμάτευσης.
Οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών συγκλίνουν υπέρ της συσσώρευσης που άλλοι την βλέπουν πτωτική και άλλοι ανοδική αλλά πάντα σε μικρό εύρος διακύμανσης. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: Οι δείκτες των Διεθνών Αγορών συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, σε συγχρονισμό με το εορταστικό κλίμα. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ωστόσο κινείται αντίρροπα, με την Κυβέρνηση να ανακοινώνει περιοριστικά μέτρα, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα της πανδημίας. Στις 883 μονάδες το κοντινότερο σημείο στήριξης του ΓΔ, χωρίς ωστόσο προσδοκίες για μεγάλη μεταβλητότητα, καθώς οι συνεδριάσεις των εορτών είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Η δε Beta Sec. εκτιμά: Η μετάλλαξη ‘Omicron’ και τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, σε συνδυασμό με την περιορισμένη εμπορευσιμότητα, λόγω της εορταστικής περιόδου, θα διατηρήσουν τη συσσώρευση με κάποιες κινήσεις ωραιοποίησης να λαμβάνουν χώρα.
Το πλέον δυσάρεστο από το ταμπλό της Αθήνας χθες ήταν ότι με το που πλησίασε ο μέσος όρος τις 892 μονάδες, ξέσπασαν πιέσεις που κατέβασαν τα επίπεδα ισορροπίας (πλάγια κίνηση επί ικανό χρονικό διάστημα) από τη ζώνη 891 -892 μονάδων που αντιστοιχούσε σε κέρδη της τάξης του +0,7% στη ζώνη μεταξύ 888,6 και 889,6 από τις 14:05 ως τις 15:10. Αλλά αυτό το πισωγύρισμα προανήγγειλε το πέρασμα της αγοράς, την τελευταία ώρα, πάλι από τις 886 μονάδες, οι οποίες είχαν να εμφανιστούν από το πρώτο δίλεπτο. Η αυξομείωση των βασικών δεικτών γινόταν μέσα από την μεταβολή του πλήθους των ανοδικών, έναντι των πτωτικών blue chip, με κλειδί την δυναμική των τραπεζικών. Μόνιμα σε πιέσεις κράτησαν οι θεσμικοί χθες τις ΕΕΕ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΜΥΤΙΛ ενώ στον αντίποδα ζήτηση σταθερή εκφράζανε για τις ΟΤΕ ΕΛΠΕ ΑΛΦΑ ΑΡΑΙΓ. Το βέβαιο ήταν πως η εικόνα της Δευτέρας ανησύχησε τους ισχυρούς παράγοντες της αγοράς και χθες φρόντισαν, να την βελτιώσουν.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με μια συνεδρίαση με χαμηλό όγκο συναλλαγών στην οποία το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν επικεντρωμένο στις εξελίξεις γύρω από τη μετάλλαξη Όμικρον συνεχίστηκε η εβδομάδα πριν από την πρωτοχρονιά. Αλλά έκλεισε χαμηλότερα ο S&P 500 την Τρίτη μετά την προχθεσινή άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ. Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν νέο άλμα τον Οκτώβριο καθώς η αγορά κατοικίας παραμένει «καυτή» στον απόηχο της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller που καταγράφει τις μεταβολές στις τιμές 20 μεγάλων πόλεων στις ΗΠΑ ενισχύθηκε 18,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Έτσι, ο S&P 500 υποχώρησε 0,1% στις 4.786 μονάδες. O Dow Jones σημείωσε κέρδη 0,26% στις 36.398 μονάδες, ενώ ο Nasdaq πραγματοποίησε πτώση 0,56% στις 15.781 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών που κατασκευάζουν ημιαγωγούς υποχώρησαν. Η Nvidia και η AMD βούτηξαν πάνω από 2%. Στον αντίποδα, οι μετοχές του ταξιδιωτικού τομέα που δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις τη Δευτέρα χθες ανέκαμψαν. Η μετοχή της United Airlines έκλεισε με άνοδο 1,7%.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αναφοράς κατέγραψε οριακή άνοδο στο 1,48%. Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινήθηκε 1,6% υψηλότερα στα 76,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,2%.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι παράγοντες της αγοράς μετά τις πρώτες μελέτες που υποδηλώνουν πως η παραλλαγή «όμικρον» του κορωνοϊού είναι ηπιότερη απ’ ότι οι προηγούμενες, κίνησαν τις αποτιμήσεις των μετοχών ψηλότερα με τάση να επανέλθουν στα υψηλά βίου και έτους για τα χρηματιστήρια του ευρώ. Άλλωστε οι αγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία παρέμειναν κλειστές λόγω των εορτασμών των Χριστουγέννων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,62% στις 488,50 μονάδες. Στη Γερμανία, ο δείκτης Dax αναρριχήθηκε κατά +0,81% κλείνοντας στις 15963,70 και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά +0,57% στις 7181,11 μονάδες. Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κινήθηκε 0,78% υψηλότερα στις 27.444,93 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ κατέγραψε κέρδη 0,77% στις 8.688,90 μονάδες.
ΧΑ
Με υπεροχή των ανοδικών blue chip, άνοδος +0,38%, σε συντονισμό με τα διεθνή
Οι θεσμικοί στην Αθήνα εκδήλωσαν από το άνοιγμα πρόθεση να παρακολουθήσουν την διάθεση των επενδυτών για ανάκτηση θέσεων στα διεθνή. Εδώ η κλιμακούμενη ζήτηση που εκφράστηκε από τα θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια, προκάλεσε από την αρχή κυριαρχία των ανοδικών έναντι των πτωτικών blue chip. Παράλληλα όρισαν από τις 11:25 και ως τις 12:45 ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, ήτοι πλάγια κίνηση, ελαφρά κάτω από τις 892 μονάδες ενώ το προηγούμενο κλείσιμο ήταν στις 886 χονδρικά. Το άνω όριο ήταν οι 892,09 μονάδες και το χαμηλό της ζώνης ισορροπίας ήταν μια μονάδα χαμηλότερα. Τα κύματα των πιέσεων που επικράτησαν μετά τις 12:47 ως τις 13:50, με απόλυτη κυριαρχία της προσφοράς για περίπου 10 blue chip, έδωσαν κάθοδο μέτριας κλίσης. Αυτή διαμόρφωσε αναζήτηση νέας ισορροπίας, μετά την επιστροφή της αγοράς στις 887,5, με μεταβολή +0,18% όταν στα διεθνή χρηματιστήρια συντονισμένα η ζήτηση έδινε υπολογίσιμη ανοδική μεταβολή (+0,6%) στους βασικούς δείκτες. Οι πιέσεις επανεμφανίστηκαν μετά από ενδοσυνεδριακή αντίδραση, με τον ΓΔ στις 886,18 κοντά στις 16:25 που έγινε το κατώτερο μέρας.Ακολούθησε αντίδραση και επιστροφή ψηλότερα από τις 889 μονάδες. Τα περισσότερα blue chip έκλεισαν με κέρδη (15) και μόνο (4) εμφάνισαν απώλειες άρα αμετάβλητα ήταν 6. Βρέθηκαν κάτω από επίμονες πιέσεις οι ΕΕΕ -2,62%, ΜΥΤΙΛ -0,20%, ΜΟΗ -0,15%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,08%. Ήταν αυτά με σημαντική πτώση στο μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτευσής τους. Στα πλέον ανοδικά ανάμεσα στα 15 κερδισμένα ήταν ΟΤΕ +2,13%,ΕΛΠΕ +1,97%, ΚΟΥΕΣ +1,64%, ΑΛΦΑ +1,61%, και ΑΡΑΙΓ +1,05% με κέρδη από +1% και πάνω. Όλα τη Δευτέρα εκτός της ΚΟΥΕΣ ήταν ανάμεσα στα καθοδικά με υπολογίσιμη πτώση
Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν δυναμική ανοδικής συσσώρευσης με νευρικότητα και ως επί το πλείστον μικρές μεταβολές. Η καλύτερη εμφάνιση των ρυθμών συναλλαγών από την πρώτη ώρα ελήφθη θετικά υπόψη από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Καθώς συμπέραναν μετά από μέρες, πως υπάρχουν εντολές των θεσμικών για σχηματισμό θέσεων σε συγκεκριμένες μετοχές, ακόμα και όταν οι πιέσεις απλώθηκαν σε περίπου 10 μετοχές του FTSE25.
Ο τζίρος εδώ, ήταν μικρότερος από τα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης αφού διαμορφώθηκε στα 37,5 εκατ. ευρώ στις 17:00 και μετά τις δημοπρασίες ανήλθε σε 43,131 εκατ., συνεπώς ήταν ανώτερος από τον μέσο τζίρο των 41,5 εκατ. της προηγούμενης εβδομάδας.
Το μέγιστο ήρθε στο πρώτο δίωρο ορίζοντας μια κλιμακούμενη κατόπιν πτωτική πορεία με αρκετές ώρες συσσώρευση σε επίπεδα με απόσταση από το κατώτερο μέρας που ήταν η τιμή ανοίγματος ως τις 16:24 αλλά μόνιμα σε θετικό πεδίο. Οι δημοπρασίες όρισαν κλείσιμο μακριά από το ελάχιστο της διακύμανσης στην ελεύθερη διαπραγμάτευση
Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέβαλε να εμφανιστούν μέτριες απώλειες σε λίγες μετοχές των βασικών δεικτών, και μέτρια κέρδη σε αρκετά περισσότερες. Ήταν μέρα που ο ορίζοντας στα διεθνή φαινόταν ρόδινος λόγω του Santa Claus rally. Οι πιέσεις σε 7-8 (το πολύ και περιοδικά) από τα 25 blue chip στο δεύτερο μέρος, έφεραν στο τέλος 4 πτωτικά blue chip, με 1 εξ αυτών να χάνει πάνω από -0,5% ενώ μηδενική μεταβολή είχαν 6 και άνοδο είχαν 15.
Η ανισορροπία στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 36/61, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για ανοδική συσσώρευση μετά τη ρευστοποίηση θέσεων σε πλήθος μετοχών εντός και εκτός βασικών δεικτών την προηγούμενη. Για την εξέλιξη ειδοποιήσαμε από τα πρώτα τρία τέταρτα της σημερινής συνεδρίασης. Αναφέροντας την πιθανή έλευση της οροφής στις 893 μονάδες.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με σχετικά χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μέτρια αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 889,29 από 885,91 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,38% ή 3,38 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 43,131 από 55,084 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση επιστρέφοντας στην “παράδοση” της διατήρησης του κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 5,221 από 29,971 εκατ. ευρώ, και η ΜΥΤΙΛ απασχόλησε τα 2,206 εκατ. ευρώ, η ΜΠΕΛΑ 1,313 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ απασχόλησε 915.460 ευρώ, η ΑΛΦΑ 519.079 και η ΤΕΝΕΡΓ τα 268.000 ευρώ.
Τη διακύμανση (5,91 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 16:25 και ήταν οι 886,18 (+0,03%) από 884,85 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 12:28 και ήταν οι 892,09 (+0,70%) από 889,54 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 61 από 33 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 36 από 64 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 29 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,629 από 65,578 δις ευρώ τη Δευτέρα 27/12.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 11,95 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,38% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,60%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,39% στις 2137,72 από 2129,35 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 8,37 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,40%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η αλλαγή στις προσδοκίες των traders δοκιμάζεται σήμερα
Με τον δείκτη των παραγώγων FTSE25 στις 2137,75 μονάδες (σύμφωνα με τα τικ που ισχύουν στα παράγωγα) η δε τιμή κλεισίματος του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς ορίστηκε στις 2134,50 μόλις 3,25 μονάδες χαμηλότερα ενώ πρόσφατα αυτή την όριζαν οι traders στις 10 μονάδες. Δικαιολογημένα θεωρούμε αυτή την κατάληξη ως αποτέλεσμα της στροφής στις προσδοκίες των συναλλασσόμενων ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση. Ωστόσο η μεταβλητότητα στην τάση της αγοράς πιθανά να δοκιμάσει σήμερα αυτή την μετατόπιση των προσδοκιών τους.
Στη δεύτερη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του έτους, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε οριακό ανοδικό χάσμα 0,27 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 8,37 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2146,14 μονάδες, ήρθε στις 12:27. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2129,62 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2137,72 από 2129,35 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,39% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 2,575 εκατ. ευρώ την Τρίτη 28/12.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 182 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2144,75 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2129,50 με τελευταίες πράξεις στις 2136,50 από 2128,00 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε τις 2134,50 από 2119,75 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 2627 από 2597 ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια 18 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2140,00 μονάδες, κατώτερο στις 2134,50 και τελευταίες πράξεις στις 2138,50 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2133,75 από 2116,50 μονάδες και ανήλθαν σε 97 από 91 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε αχνό ενδιαφέρον. Δεν υπήρξανβ συναλλαγές για τα calls λήξης Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 20 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης δεν υπήρξαν συναλλαγές.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 578,50 από 573,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 8.
Ο ΔΤΡ χθες, κινούμενος μεταξύ 569,81 μονάδων (-0,06%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 569,81 (-0,06%), και ανώτερο τις 577,37 (+1,27%) έκλεισε στις 575,47 με άνοδο +0,93%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 10,448 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+1,61%) απασχόλησε 3,374 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,69%) 3,192 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,00%) απασχόλησε 1,389 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,43%) απασχόλησε 1,832 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης με κυρίαρχα αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 2187 από 373 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 94.559 από 95.825 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,08 ευρώ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 696 από 305 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.331 από 26.247 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,92 ευρώ.
Της ΕΥΡΩΒ με 284 από 10 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 24.796 από 24.778 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,895 ευρώ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 484 από 87 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 34.489 από 34.454 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,32 ευρώ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 172 ΣΜΕ της ΜΠΕΛΑ λήξης Μαρτίου, τα 110 ΣΜΕ του ΟΠΑΠ και τα 91 ΣΜΕ της ΦΡΛΚ λήξης Μαρτίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας στο σχόλιό του για τον απολογισμό του 2021 μεταξύ άλλων ανέφερε:
“Δεν είναι υπερβολή αν λεχθεί ότι στο τέλος του 2021, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παρουσιάζει σοβαρό υπαρξιακό πρόβλημα, οδηγώντας αρκετούς στην εκτίμηση ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής ειδικού σχεδίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι παθογένειες και τελικά να αναβαθμιστεί ο Θεσμός, για να επιτελέσει τους σκοπούς του. Να συμβάλει δηλαδή στην άντληση χρηματοδοτικών πόρων για κεφάλαια μακράς πνοής, για λογαριασμό των Επιχειρήσεων, ώστε να υποβοηθηθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια και για να αποτελέσουν πάλι οι Εισηγμένες Εταιρείες αξιόπιστες και ελκυστικές επενδυτικές επιλογές για περισσότερους υποψήφιους, σε μια περίοδο όπου οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων και των καταθέσεων είναι μηδενικές.
Αν και οι Κεντρικές Τράπεζες εκτιμούν ότι εντός του 2022 ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, τα σημερινά δεδομένα των αρρυθμιών στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και η παρατεινόμενη ενεργειακή κρίση, που οδηγεί σε αυξήσεις της τιμής του Φυσικού Αερίου, αλλά και των άλλων Πρώτων Υλών, ελάχιστα πείθουν ότι σύντομα τα προβλήματα θα έχουν επιλυθεί.
Με τη διατήρηση του πληθωρισμού να επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων, μέσω της αύξησης του κόστους παραγωγής, να προκαλεί σοβαρή αφαίμαξη των εισοδημάτων των Νοικοκυριών και να συσσωρεύει απειλητικά σύννεφα, σε σχέση με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων, ιδιαίτερα για τις υπερχρεωμένες Χώρες.
Παράλληλα, οι Ευρωπαϊκές Χώρες πρέπει να συνεννοηθούν για τη διαμόρφωση ενός νέου συμφώνου σταθερότητας, καθώς η παρούσα δημοσιονομική χαλαρότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί πέραν του 2022, με την αντιπαράθεση ανάμεσα στις Χώρες του Βορρά και εκείνες του Νότου να έχει ξεκινήσει.
Με τη μεταβλητότητα στα Χρηματιστήρια να παραμένει, καθώς και η τρέχουσα επενδυτική φυσιογνωμία των Αγορών διακρίνεται για τη βραχυπροθεσμοπάθειά της σε όλες τις επενδυτικές κατηγορίες, Μετοχές, Ομόλογα, Εμπορεύματα, Νομίσματα και κυρίως Κρυπτονομίσματα.
Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι μετοχές των Μυτιληναίου, Entersoft, Εθνικής Τράπεζας, ΕΛΠΕ, Cenergy και Fourli, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια παλέτα Εταιρειών με ελπιδοφόρες προοπτικές για τα μεγέθη τους. Την ίδια ώρα, σημαντικός αριθμός Εταιρειών από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, έχουν τις προϋποθέσεις να αποτελέσουν ελπιδοφόρα “turn-around stories” με τη λειτουργική κερδοφορία να επεκτείνεται και στα τελικά αποτελέσματα, συχνά εξαιτίας της δραστικής μείωσης των χρηματοοικονομικών εξόδων τους.
Παρά το γεγονός ότι η αποτίμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι φθηνή, έναντι των Ευρωπαϊκών Αγορών τόσο σε όρους P/E, όσο και σε όρους P/BV, η ασύμμετρη συμπεριφορά του παραμένει βασικό χαρακτηριστικό. Συγχρονίζεται έτσι σε μικρότερο βαθμό με τις ανοδικές κινήσεις των Ευρωπαϊκών Αγορών καθώς ανήκει μεν στην Ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα είναι και Αναδυόμενο, δυσκολότερο επομένως να επιλεγεί από τους Διεθνείς επενδυτές, υπό συνθήκες αυξημένων επενδυτικών κινδύνων. Με την επικείμενη άνοδο των επιτοκίων του Δολαρίου, να δημιουργεί πρόσθετο λόγο απροθυμίας τοποθετήσεων σε Αναδυόμενες Αγορές”.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 29/12, μετά από μια μικτή συνεδρίαση της Wall Street, καθώς οι επενδυτές της περιοχής διαμόρφωναν τα χαρτοφυλάκια τους για το νέο έτος και αντιμετώπισαν εκτίναξη του πλήθους των κρουσμάτων κορωνοϊού Omicron παγκόσμια.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:35 έχανε -0,43%, μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις, μετά τις ασταθείς συναλλαγές στις ΗΠΑ ευρισκόμενος στις 624,24 μονάδες.
Υπήρχαν απώλειες στο Χονγκ Κονγκ κατά -1,05% διότι πλήττεται από την πτώση των μετοχών τεχνολογίας στην ηπειρωτική χώρα, ενώ τα κινεζικά blue chip σημείωναν στις 8:35 πτώση -1,40% στις 4886,67 μονάδες. Στην Κίνα, η πόλη Xian εισήλθε στην έβδομη ημέρα του lockdown, αφού ανέφερε την προηγούμενη ημέρα 151 εγχώρια μεταδιδόμενες λοιμώξεις COVID-19 με επιβεβαιωμένα συμπτώματα.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας στις 8:35 υποχώρησε 0,76%, αφού έφτασε στο υψηλό ενός μηνός την Τρίτη. Αλλά στην Αυστραλία, ο ASX 200 έκλεισε με άνοδο 1,21% για την ημέρα, παρόλο που η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας Νέα Νότια Ουαλία ανακοίνωσε 11.201 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Οι ασταθείς αγορές είναι συνηθισμένες στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων προετοιμάζονται να αποκλείσουν τα βιβλία τους για το έτος και τις διακοπές τους μειώνουν τους όγκους συναλλαγών σε ορισμένες μεγάλες αγορές όπως η Αυστραλία.