Skip to main content

Παγκόσμια οικονομία: Το ορόσημο που θα «πιάσει» το 2022

Η παραλλαγή Όμικρον έχει αποσυντονίσει την παγκόσμια οικονομία, ρίχοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης, και λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού. Παρόλα αυτά τη χρονιά που μας έρχεται οδεύει προς ένα ορόσημο το οποίο αρχικά αναμενόταν να «πιάσει» το 2024. 

Η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά το 2022, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR). 

Όπως εκτιμάει το λονδρέζικο think tank, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται παίρνοντας ώθηση από τους παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη από την πανδημία.

Ο βασικός κίνδυνος που βλέπει, ωστόσο, είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος εόφον επομείνει μπορεί να καταλήξει δύσκολο για τους policymakers να αποφύγουν να δουν τις οικονομίες τους ξανά σε ύφεση, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο.

«Το σημαντικό ζήτημα για τη δεκαετία του 2020 είναι ο τρόπος που οι οικονομίες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ντάγκλας ΜακΓουίλιαμς, αντιπρόεδρος του CEBR. «Ελπίζουμε ότι μια σχετικά μέτρια προσαρμογή στον προϋπολογισμό θα θέσει υπό έλεγχο τα μη μεταβατικά στοιχεία. Αν όχι, τότε ο κόσμος θα χρειαστεί να προετοιμαστεί για ύφεση το 2023 ή το 2024», προειδοποίησε. 

Τι άλλο προβλέπει το CEBR:

  • Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ το 2030, δύο χρόνια αργότερα από ό,τι προβλεπόταν πριν από ένα χρόνο
  • Η Ινδία θα «κλέψει» την έκτη θέση από τη Γαλλία το επόμενο έτος και θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία το 2031, ένα χρόνο αργότερα από ό,τι αρχικάν προβλεπόταν
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει 16% μεγαλύτερο από τη Γαλλία το 2036, παρά το Brexit
  • Η Γερμανία θα ξεπεράσει την ιαπωνική οικονομία το 2033
  • Η κλιματική αλλαγή θα μειώνει τις καταναλωτικές δαπάνες κατά 2 τρισ. δολάρια το χρόνο κατά μέσο όρο έως το 2036, καθώς οι εταιρείες μετακυλίουν το κόστος της απαλλαγής από τις επενδύσεις με άνθρακα

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg