Skip to main content

Market Beat: Θετική αντίδραση στις ευκαιρίες που έφεραν οι βουτιές λόγω Όμικρον

Η κάθοδος διαρκείας οδήγησε τις αποτιμήσεις τόσο χαμηλά, ώστε να γεννηθεί η διάθεση για αγορές σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό προκύπτει από τη δυναμική των ασιατικών χρηματιστηρίων αλλά και από τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών στην Ευρώπη. Στην Αθηναϊκή αγορά οι αποτιμήσεις κινήθηκαν ανοδικά μετά τις 12:00 ως το πέρας της χθεσινής συνόδου. Δείγμα της επικράτησης της διάθεσης, που έχει ήδη ξεκινήσει, για αγορές λόγω φθήνιας και σήμερα θα ξεδιπλωθεί πιο άνετα σε ανοδικό διεθνές περιβάλλον

  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν σήμερα σημαντικά κέρδη με τα ΣΜΕ του Dow Jones στα +0,70% και αυτά του S&P500 +0,75% στις 7:30 δική μας ώρα 

  • Τη Δευτέρα, ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε -1,23%, ο S&P 500 απώλειες -1,14% και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση -1,24%. 

  • Οι κύριοι δείκτες της Ευρώπης ξεπούλησαν επίσης αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι θα αυστηροποιήσει τους περιορισμούς του κορωνοϊού εάν χρειαστεί, αφού η Ολλανδία ξεκίνησε ένα τέταρτο lockdown και άλλοι στην περιοχή εξέτασαν τους περιορισμούς των Χριστουγέννων. 

  • Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς ΗΠΑ αυξήθηκε στο 1,4225% σε σύγκριση με το κλείσιμο στις ΗΠΑ στο 1,419% τη Δευτέρα. Η απόδοση των 2ετών, η οποία αυξάνεται με τις προσδοκίες των traders για υψηλότερα επιτόκια της Fed, έφτασε στο 0,6297% σε σύγκριση με το κλείσιμο των ΗΠΑ 0,63%.

  • Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Τρίτη 21/12, παρακάμπτοντας τη δυσάρεστη ψυχολογικά τρίτη στη σειρά πτωτική συνεδρίαση  της Wall Street. Ωστόσο οι όγκοι παρέμειναν χαμηλοί καθώς πλησιάζουν οι αργίες

  • Οι επενδυτές στην Αθήνα με σχετικά χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 876,93 μονάδες, με μεταβολή -1,19% ή 10,57 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 42,334 από 82,658 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση, επιστρέφοντας στην “παράδοση” της διατήρησης του κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ.

Οι επαγγελματίες παγκόσμια προεξοφλούν με βεβαιότητα επιβράδυνση των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης. Εδώ και μερικές μέρες, έχει συμβεί μια περίεργη ανατροπή στην δυναμική των χρηματιστηρίων. Επειδή τα στατιστικά της πανδημίας που αναπτύσσονται δυναμικά ,έγιναν ο κύριος άξονας των επενδυτικών επιλογών. Συνέβη, γιατί οι επιστήμονες παραδέχθηκαν την μειωμένη αντίσταση των εμβολίων στο στέλεχος Omicron και τα στατιστικά έδειξαν, την τεράστια ικανότητα μετάδοσης. Τότε οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, με βάση όσα συμβαίνουν στο βιολογικό εργαστήριο της, τη Βρετανία, παίρνουν μέτρα. Άρα Omicron για τους επαγγελματίες στο χειρότερο σενάριο σημαίνει ολικό lockdown μέχρι την κυκλοφορία του κατάλληλου εμβολίου, το επόμενο είναι το μερικό  lockdown το οποίο ήδη ισχύει. Μεταξύ μας, υπάρχει και η πιθανότητα για μερικό lockdown στη λιανική λόγω… εξάντλησης της καταναλωτικής ισχύος, από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια.

Την πτώση σε παγκόσμια κλίμακα με πηγή τα επιτόκια και την ενέργεια μπορεί να φοβόντουσαν οι επαγγελματίες επενδυτές, αλλά τελικά ήταν το στέλεχος Omicron ο καταλύτης που πάγωσε τη διάθεση για ρίσκο. Σε πλήρη συμφωνία λοιπόν οι εγχώριοι αναλυτές για την αιτία της πτώσης αναζητούν τα όρια της αγοράς αν αλλάξει η τάση χωρίς να ορίζουν τι θα την αλλάξει. Η Euroxx Sec. εκτιμά: “Οι ανησυχίες αναφορικά με τη μετάλλαξη Omicron, θα συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην Αγορά”. Η Leon Depolas Sec. υπενθυμίζει: “Ο κίνδυνος εξάπλωσης της Όμικρον το επόμενο διάστημα παραμένει και επηρεάζει την διάθεση για ρίσκο στις Αγορές, βάζοντας εμπόδια σε οποιαδήποτε ανοδική προσπάθεια, παρόλο που οι Κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν τα ολικά ΄lockdown΄. Η χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα, λόγω εορτών, ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω την μεταβλητότητα. Σε αυτό το πλαίσιο τηρούμε στάση αναμονής αξιολογώντας τις εξελίξεις. Η Παρασκευή είναι αργία για τις βασικότερες Διεθνείς Αγορές και για το Χ.Α.”.  

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατηρεί: “Οι δυσμενείς εξελίξεις της πανδημίας και οι εμπορικοί περιορισμοί των ΗΠΑ προς την Κίνα προκαλούν αναταράξεις. Η ανακατάληψη των 895 μονάδων του ΓΔ, συνιστά τον άμεσο στόχο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που, ωστόσο, δυσχεραίνεται καθώς η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, οδηγεί σε αυξημένη επαγρύπνηση τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις”.

Από τη χθεσινή διαπραγμάτευση ξεχώρισαν: Στις 15:00 ο ΓΔ βρέθηκε στις 870,50 με απώλειες -1,9% και με τζίρο 25 εκατ. έχοντας φθάσει στην πρώτη ώρα ως τις 865,5 με μεταβολή -2,48%. Την ίδια ώρα ο Euro Stoxx  600 από το -2,22% ήταν στο -1,45%. Άρα και η ανάκαμψη από τον πυθμένα, που όρισε η υπερβολή των πρώτων αντιδράσεων, είχε πανευρωπαϊκή βάση και όχι τοπική. Από τη δυναμική των επιμέρους μετοχών του 25άρη που τον ‘φροντίζουν’ οι ξένοι θεσμικοί, δεν ξεχώριζε μια έστω ολιγομελής ομάδα με μικρή άνοδο και μετά από πέντε ώρες διαπραγμάτευσης ο ΟΠΑΠ είχε τον τίτλο του MVP στην άμυνα. Καθώς οι απώλειές του ήταν διαρκώς κάτω του -1%. Είχαμε συνεπώς γενικευμένη φυγή από το μετοχικό ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα, που στο ΧΑ είχε επίκεντρο τις πλέον κερδισμένες για το 2021. Καθώς ήταν οι ΕΥΡΩΒ ΕΥΔΑΠ ΒΙΟ ΔΕΗ ΚΟΥΕΣ ΑΡΑΙΓ ΕΤΕ που έχαναν  πάνω από-2,5% και ως -3,14% στις 15:30. Θα λέγαμε πως χθες ρευστοποίησαν μέρος της θέσης τους στους νικητές του 2021 οι ξένοι θεσμικοί. Αυτό είχε σαν συνέπεια να μην υπάρξει γενίκευση του πανικού μετά τις 12:00, αλλά αντίθετα με χαμηλούς ρυθμούς κάποιοι μάζευαν σταθερά, την προσφορά που προκάλεσαν οι κινήσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Απώλειες στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην εξάπλωση της μετάλλαξης όμικρον, στην επιβράδυνση που θα φέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ευρώπη και στην απογοήτευση που προκαλεί η πιθανή αποτυχία στη νομοθέτηση του προγράμματος Μπάιντεν ύψους 1,75 τρις δολαρίων. Αυτά μειώνουν την τιμή του πετρελαίου, και των μετοχών ενώ αδυνάτισε το δολάριο. 

Το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε 43 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και σε σχεδόν 90 χώρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε 1,5 με 3 ημέρες, όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Dow Jones υποχώρησε -1,23% ή 433,28 μονάδες στις 34.932,16, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,14% στις 4,568,02 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,24% στις 14.980,94 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε 1,7%, ο S&P 500 1,9% και ο Nasdaq 3%.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Merck & Co (+0,9%) και Walmart (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (-3%) και Nike (-2,8%).

Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 3% στα 68,61 δολάρια και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,42% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1275 δολ.

ΕΥΡΩΠΗ

Πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με τις ισχυρότερες οικονομίες ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παράλληλα, η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει δυσκολίες το τελευταίο τρίμηνο του 2021, καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με όσα παρουσίασε στη μηνιαία έκθεσή της η Deutsche Bundesbank.

Η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι η οικονομία θα ανεβάσει ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές να αναμένεται να συμβάλουν περισσότερο στην ανοδική τάση.

Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 υποχώρησε -1,38% στις 467,35 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο βρέθηκε -0,99% χαμηλότερα στις 7.198 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -1,88% στις 15.239,67 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,82% στις 6.870,10 μονάδες.

Στην περιφέρεια του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ έπεσε κατά -0,83% και ο ιταλικός ΜΙΒ -1,63% ενώ στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωνε βουτιά που ακολούθησε  και ο χρυσός που υποχωρούσε με πολύ μικρότερη μεταβολή -0,5%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διαπραγματευόταν  υψηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο.

ΧΑ

Με σημαντική πτώση -1,19% στην συντονισμένη λόγω Omicron παγκόσμια φυγή από το ρίσκο  

Οι θεσμικοί στην Αθήνα εκδήλωσαν από το άνοιγμα σπουδή να παρακολουθήσουν χωρίς παρέκκλιση την τάση ρευστοποιήσεων στα διεθνή, αλλά παράλληλα εφάρμοσαν στο μισό του δεύτερου  μέρους τακτικές άμυνας. Αυτές μείωσαν τη ζημία των σταθερών σε αρκετές περιπτώσεις και ισχυρών πιέσεων όλες τις ώρες,  πετυχαίνοντας μια σχετικά μικρότερη πτωτική μεταβολή στο κλείσιμο έναντι του -2,48% στην πρώτη ώρα. Τα μισά blue chip παρέμειναν σταθερά στο επίκεντρο ισχυρών πιέσεων ΔΕΗ ΕΛΠΕ ΕΥΡΩΒ ΒΙΟ ΕΕΕ ΕΤΕ και ΑΡΑΙΓ ήταν ανάμεσα σε αυτά.

Οι επενδυτές στα χρηματιστήρια του ευρώ στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας  αποτύπωσαν ένα σταθερό ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων, που προκάλεσε  η διαπίστωση της εκτίναξης των κρουσμάτων του στελέχους Omicron με αντίδραση των κυβερνήσεων της Ολλανδίας και της Γερμανίας, επιβεβαίωσε την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Όλοι δικαιώθηκαν από την κάθοδο των δεικτών της Νέας Υόρκης με απώλειες της τάξης του -1,5% από το πρώτο ημίωρο

Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν αρχικά, πτωτική δυναμική με νευρικότητα, παρακολουθώντας  τις υπόλοιπες σε λειτουργία αγορές του κόσμου. 

  • Ο τζίρος εδώ, ήταν χαμηλότερος από τα επίπεδα της προηγούμενης  συνεδρίασης αφού ανήλθε στα 37,94 ως τις 17:00 και στα 42.334  εκατ. ευρώ μετά τις δημοπρασίες , και ήταν χαμηλότερος από τον μέσο τζίρο των 57,4 εκατ. της  προηγούμενης εβδομάδας. 

  • Το μέγιστο ήρθε στο πρώτο λεπτό και το ελάχιστο στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης ορίζοντας μια καθαρά ανοδική πορεία με πολλές ώρες κατόπιν σε αναζήτηση δημιουργίας απόστασης από το κατώτερο μέρας αλλά μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Οι δημοπρασίες όρισαν κλείσιμο κοντά στο ανώτερο της διακύμανσης στην ελεύθερη διαπραγμάτευση  

  • Υπήρξε κίνηση με μορφή U  από το άνοιγμα ως τις 17:00, με το τέλος της καμπύλης χαμηλότερα από την αρχή της, ανάμεσα στις 877,4 και τις 865,5. Αλλά η κίνηση εξελίχθηκε σε αρνητικό πεδίο διαρκώς  με αρχή από τις 877,4 μονάδες και κατάληξη στις 865,49 και εκτίναξη ως τις 876,4 οι δημοπρασίες βελτίωσαν το κλείσιμο ημέρας που ήταν οι 876,93 μονάδες. 

  •  Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέβαλε να εμφανιστούν σημαντικές απώλειες, ακολουθώντας την ανάγκη της φυγής από το ρίσκο ανεξάρτητα από την επιδείνωση της στατιστικής εικόνας των βασικών δεικτών, τώρα που ο ορίζοντας στα διεθνή σκεπάστηκε από την ομίχλη των κρουσμάτων του Omicron. Αλλά οι δημοπρασίες σε αρκετές από τις ευνοημένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίηση στο έτος τις πίεσαν και μειώθηκαν οι απώλειες στο φινάλε.  Οι πιέσεις σε περίπου 24-25 blue chip στο πρώτο μέρος στο τέλος έφεραν 20 πτωτικά blue chip, με 9 εξ αυτών να χάνουν πάνω από -1,50% ενώ κέρδη είχαν 4 και άνοδο από +1% και πάνω είχε η ΛΑΜΔΑ +1,37%.

  • Η υπεροχή στο πλήθος των πτωτικών έναντι ανοδικών των μετοχών συνολικά 73/27, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για ρευστοποίηση θέσεων σε σημαντικό πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με σχετικά χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 876,93 από 887,50 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -1,19% ή 10,57 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 42,334 από 82,658 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση επιστρέφοντας στην “παράδοση” της διατήρησης του κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 0,603 από 2,299 εκατ. ευρώ, και η ΜΥΤΙΛ απασχόλησε τα 505.096 ευρώ, και η ΑΛΦΑ τα 70.377 ευρώ.

Τη διακύμανση (11,91 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 11:22 και ήταν οι 865,49 (-2,48%) από 883,57 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 877,40 (-1,14%) από 892,42 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 27 από 27 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 73 από 67 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 16 από 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,960 από 65,843 δις ευρώ την Παρασκευή.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 40,324 εκατ. ευρώ μικρότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -1,19% με τον EUROSTOXX 600 στο -1,32%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο ΔΤΡ έκλεισε την προηγούμενη συνεδρίαση στις 564,72 με πτώση -2,79%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 545,04 μονάδων (-3,48%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 552,03 (-2,25%), και ανώτερο τις 556,95 (-1,38%) έκλεισε στις 556,95 με πτώση -1,38%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 12,554 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-1,15%) απασχόλησε 5,122 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-2,18%) 2,856 εκατ., η ΠΕΙΡ (-1,07%) απασχόλησε 1,6676 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-1,11%) απασχόλησε 2,834 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -1,30% στις 2101,04 από 2128,71 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  27,67 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,10%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Με ελαφρά δυσοίωνες προσδοκίες και μειωμένους όγκους τα ΣΜΕ κάθε τύπου   

Είναι σύνηθες στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης των νέων κυρίαρχων σειρών να υπάρχουν διστακτικές κινήσεις στα παράγωγα. Αφού τώρα συνδυάζονται και με την πτώση των όγκων στην υποκείμενη αγορά λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων. Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με κυρίαρχες της νέες σειρές με λήξη στο 2022, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 30,03 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 27,67 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2101,04 μονάδες, ήρθε στις 17:12. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:21 και ήταν οι 2072,78 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2101,04 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,30% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε φθάνοντας στα 5,676 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 20/12.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 655 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2118,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2072,50 με τελευταίες πράξεις στις 2092,50 και τιμή κλεισίματος τις 2091,50 από 2130,75 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στα 2492 από 2451 ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 6 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2079,75 μονάδες κατώτερο τις 2069,75 και τελευταίες πράξεις στις 2069,75 με τιμή κλεισίματος στις 2087,25 από 2132,75 μονάδες και 89 από 92 ανοικτά ΣΜΕ. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 9 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1950 και τις 2000 μονάδες. 

Η απόσταση των κλεισιμάτων του FTSE25 και του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς ορίστηκε χθες στις 9,5 μονάδες υποδηλώνοντας καθοδικές προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση αλλά έγιναν χωρίς τη γνώση της στροφής στη διάθεση για ρίσκο σήμερα.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:10 δική μας ώρα σήμερα σημείωνε άνοδο +1,03%. Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωνε άνοδο +2,08% καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν με αγορές στο βαρύ selloff της Δευτέρας, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας ενισχύθηκαν κατά +0,86%

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 560,00 από 567,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 7 από 5. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης γιατί κυριάρχησαν πλέον αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 3781 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 99.545 από 97.427 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3017 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.510 από 25.451 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 2299 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 29.393 από 28.696 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 449 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 35.263 από 35.129 ανοικτά ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 201 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ, τα 173 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Μαρτίου, και τα 144 ΣΜΕ της ΑΔΜΗΕ λήξης Μαρτίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo μειώθηκε σε όγκους αλλά αφορούσε τα 9.000 συμβόλαια για ΟΤΕ, στα 1.530 για ΕΤΕ, στα 1,157 για ΕΥΔΑΠ, στα 1.000 για ΣΕΝΕΡ, και στα 1000 για ΔΕΗ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης 

“Το 2021, θα είναι ένα έτος που μπορεί να μη μοίρασε πολλά κέρδη στον ΓΔ, παρόλα αυτά οι αποδόσεις ήταν σημαντικές σε επιμέρους μετοχές, ειδικά της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Οκτώ συνεδριάσεις πριν το τέλος της χρονιάς και με τα Παράγωγα να έχουν λήξει, η εικόνα των μεγάλων δεικτών και των βασικότερων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει “short”, με ελάχιστες εξαιρέσεις και μένει να δούμε αν στην τελική ευθεία η Αγορά θα δοκιμάσει ένα “year end rally”, ή θα υποκύψει στο βεβαρυμένο διεθνές κλίμα.

Αν κάποιος κοιτάξει πίσω τον χρόνο, θα δει πως το 2021 ήταν η χρονιά με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια συσσώρευση εδώ και πολλά χρόνια και παράλληλα μία χρονιά στη διάρκεια της οποίας αντλήθηκαν κοντά στα 7 δισ. ευρώ σε Α.Μ.Κ. και νέες ομολογιακές εκδόσεις. Αυτό το ρεκόρ έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και επετεύχθη σε μία Αγορά με μέσο τζίρο κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Επιπροσθέτως ήταν μια χρονιά “κάθαρσης” για τις Τράπεζες, καθώς πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις στα “κόκκινα” δάνεια κλάδου, ο οποίος λειτουργεί σαν “βαρίδι” για την Αγορά μας, πολλά χρόνια τώρα.

Για την Οικονομία το έτος εξελίχθηκε με ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης, έστω και ως αντίδραση στη βαθιά ύφεση του 2020. Όπως όλα δείχνουν το ΑΕΠ θα κλείσει φέτος με αύξηση πάνω από 8%, αισθητά υψηλότερα από τους στόχους που είχε θέσει τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η ΕΚΤ, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος του 2020, με την Ελλάδα να δείχνει ότι μπορεί να τρέξει με σημαντικά μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης.

Αρκετές μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης “αναστήθηκαν”, καταφέρνοντας να βελτιώσουν αισθητά τα μεγέθη τους μετά από πολλά χρόνια και να έχουν άλλες προοπτικές για το επόμενο μεγάλο διάστημα.

Το 2021 ήταν μια χρονιά που “τίμησε” περισσότερο τις Εταιρείες εκείνες που έχουμε να περιμένουμε τα μεγαλύτερα οφέλη τα επόμενα χρόνια, κυρίως από την Πληροφορική, τις Κατασκευές κ.α

Το τέλος του χρόνου βρίσκει την Χώρα να παραμένει, διά της πλαγίας οδού, στο QE της ΕΚΤ και όλα δείχνουν ότι θα παραμένει για όσο χρειαστεί, μέχρι και να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα.

Το νέο έτος έρχεται καλυμμένο μέσα στο “βαρύ σύννεφο” του πληθωρισμού, που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επιτόκια που συντηρούν εδώ και πολλά χρόνια την ανάπτυξη Παγκοσμίως.

Επιπλέον, η πληγή της πανδημίας φαίνεται ότι δεν κλείνει εύκολα και θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί, όσο και αν την έχουμε συνηθίσει, επηρεάζοντας άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο.

Από την άλλη όμως, αν δεν υπάρξει κάποια ανατρεπτική μεταβολή, το 2022 θα μας φέρει και σταδιακές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τους Ξένους Οίκους, οδηγώντας την Οικονομία πιο κοντά, ή και εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Η Fitch κάπου στα μέσα Ιανουαρίου θα μας δώσει την πρώτη αξιολόγηση του έτους. Παράλληλα στις αρχές του β΄ τριμήνου θα ξεκινήσουν τα πρώτα μεγάλα πακέτα στήριξης, που θα δώσουν πνοή στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ παράλληλα οι Ξένες επενδύσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Αν κάποιος δει τόσο την Οικονομία, όσο και τα αποτελέσματα των Εταιρειών, συνάμα με το σημαντικό ξεκαθάρισμα του Τραπεζικού κλάδου, δύσκολα θα βρει σοβαρή αιτία για μία πτώση της Αγοράς. Από την άλλη το Χρηματιστήριο κινείται πάντα με το δικό του σκεπτικό.

Μπροστά μας έχουμε μαραθώνιο μέχρι να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης έχοντας, παρόλα αυτά, κάνει μία καλή αρχή που χρειάζεται σταθερότητα, διάρκεια και μεγάλη προσπάθεια”.

Σήμερα 

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Τρίτη 21/12, παρακάμπτοντας τη δυσάρεστη ψυχολογικά τρίτη στη σειρά πτωτική συνεδρίαση  της Wall Street. Αφότου οι κινεζικές αγορές ενθουσιάστηκαν από την ώθηση του Πεκίνου για βοήθεια στις προβληματικές εταιρείες ακινήτων, αν και τα αυξανόμενα κρούσματα της παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν περισσότερο από 1% καθώς ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων COVID-19 αυξήθηκε και οι κοινωνικές δαπάνες και ο λογαριασμός του Προέδρου Τζο Μπάιντεν εμφάνισαν σημαντική οπισθοδρόμηση. 

Η αρνητική διάθεση φωτίστηκε κάπως στις πρώτες πρωινές ώρες της διαπραγμάτευσης στην Ασία με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών των ΗΠΑ και ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που είχαν καταρρεύσει λόγω των πωλήσεων της Δευτέρας βρήκαν αγοραστές, αν και οι όγκοι ήταν περιορισμένοι καθώς; βαδίζουμε προς τις διακοπές στο τέλος του έτους.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:35 σημείωνε άνοδο +0,98% και ήταν στις 613,16 μονάδες. Ο ιαπωνικός Nikkei τότε σημείωνε άνοδο 2,08% καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στο βαρύ ξεπούλημα της Δευτέρας, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας ενισχύθηκαν κατά 0,86%.

Ενώ η παγκόσμια κατακρήμνιση  των μετοχών φαινόταν να έχει σταματήσει, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τους κινδύνους της Omicron. Στην Κίνα, ο δείκτης CSI300 των blue-chip ήταν 0,60% υψηλότερος ενώ ο Shanghai Composite Index σημείωνε άνοδο 0,87%, με τους κατασκευαστές ακινήτων να προηγούνται των κερδών.