Skip to main content

Sell off λόγω Όμικρον στις αγορές

Από την έντυπη έκδοση

H απειλή για νέο κύμα lockdown, στη σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, σάρωσε χθες τις διεθνείς κεφαλαιαγορές προκαλώντας γενικό sell off σε όλο το φάσμα των assets, από τις μετοχές και το πετρέλαιο έως τις αποδόσεις των ομολόγων και τα κρυπτονομίσματα.

Στην Ευρώπη και την Ασία τα χρηματιστήρια κλονίστηκαν μπροστά στον κίνδυνο νέων περιοριστικών μέτρων που θα πλήξουν την παγκόσμια ανάκαμψη, η τιμή του πετρελαίου έκανε βουτιά κοντά στο 5% υπό τον φόβο καθίζησης της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ με το άνοιγμα της Wall Street ο Dow Jones βρέθηκε να χάνει πάνω από 600 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,7%. 
Το αρνητικό διεθνές κλίμα επηρέασε και το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί τελικά κατά 1,19% στις 876,93 μονάδες, ενώ αρχικά οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες.

Στην αμερικανική αγορά το αρνητικό κλίμα επέτεινε η απειλή εμπλοκής στην έγκριση του νομοσχεδίου Μπάιντεν που αφορά εγχώριες επενδύσεις ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων  – εμπλοκή που προκάλεσε η δήλωση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τζο Μέιτσιν ότι δεν θα το στηρίξει. Ως άμεση συνέπεια η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ το 2022, επικαλούμενη την προοπτική μειωμένης ρευστότητας στην οικονομία. Οι μεγαλύτερες απώλειες στη Wall Street καταγράφηκαν στον ταξιδιωτικό και αεροπορικό κλάδο.

Ο φόβος των lockdowns και οι δηλώσεις Μέιτσιν οδήγησαν σε κάμψη και το δολάριο, που το απόγευμα έχανε 0,2% έναντι καλαθιού βασικών νομισμάτων, καθώς και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Στην Ευρώπη το καθολικό lockdown στην Ολλανδία και η ισχυρή πιθανότητα ανάλογων μέτρων και σε άλλες χώρες είχαν οδηγήσει το απόγευμα τον δείκτη Stoxx600 σε απώλειες 2,3%. Οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου και των αυτοκινητοβιομηχανιών ήταν εκείνες που δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις υποχωρώντας πάνω από 3%.

Σε ενημερωτικό του σημείωμα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ, προειδοποίησε πως ενδεχόμενο κύμα νέων περιοριστικών μέτρων μπορεί να «κόψει» από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και της Βρετανίας ποσοστό 1% στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στην Ασία, τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ έκλεισαν με πτώση 1,07% και 2% αντίστοιχα, ενώ στην αγορά του πετρελαίου το μπρεντ έχανε το απόγευμα πάνω από 3 δολάρια (4,3%) και το αμερικανικό αργό είχε απώλειες 4,9%.

Το sell off διαχύθηκε και στην αγορά κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να υποχωρεί κατά 1,5% στα 46.147 δολάρια και το ether να σημειώνει πτώση 2,2% στα 3.819,5 δολάρια.