Skip to main content

H Όμικρον «χτυπάει» και τις αγορές – Βαθύ κόκκινο σε Αθήνα και Ευρώπη

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Τι και εάν οι κεντρικές τράπεζες με τις πρόσφατες αποφάσεις τους απέφυγαν τις δυσάρεστες εκπλήξεις και κράτησαν σε θετικό έδαφος τις μετοχές και άλλες κατηγορίες ριψοκίνδυνου ενεργητικού; Η νέα εβδομάδα άνοιξε με τάσεις φυγής για τους επενδυτές, που βλέπουν τις κυβερνήσεις τη μία μετά την άλλη να επαναφέρουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα και να «μπλοκάρουν» ταξιδιώτες από συγκεκριμένες χώρες σε μία προσπάθεια να βάλουν «φρένο» στη δριμεία επέλαση της Όμικρον. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, που μεταδίδεται 70 φορές ταχύτερα από την Δέλτα, συνιστά διπλή απειλή: Και τούτο γιατί μπορεί να ανακόψει τους ρυθμούς ανάκαμψης και ταυτόχρονα να διατηρήσει τον πληθωρισμό στα ύψη με τα προβλήματα, που προκαλεί στην εφοδιαστική αλυσίδα.     

Υπό τις συνθήκες αυτές σήμερα τα χρηματιστηριακό ταμπλό ανά την Ευρώπη δείχνουν βαθύ κόκκινο. Στις 11:25 ώρα Ελλάδος  ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει πτώση 2,5% με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ. 

Τα blue chips δέχονται ισχυρότερες πιέσεις. Πτώση της τάξης του 2,6% παρουσιάζει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποιήσης, ενώ εκείνος της μεσαίας υποχωρεί σε ποσοστό 2,1%. Αιμορραγία για τις Τράπεζες, με τον δείκτη τους να παρουσιάζει απώλειες περίπου 3,5%.  Σε μία ένδειξη του αρνητικού κλίματος που επικρατεί, το σύνολο των δεικτών του ΧΑ υποχωρούν αισθητά. Σφυροκόπημα δέχονται οι μετοχές του κλάδου Τροφίμων και Ποτών, με τον δείκτης τους στο -4,35%. Απώλειες σχεδόν 3% και για τις Πρώτες Ύλες. 

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 2,46%, κινούμενος έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι μετοχές του κλάδου Ταξιδιών και Αναψυχής με απώλειες άνω του 3%. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως αεροπορικές και tour operators. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX λυγίζει υπό την πίεση των αιτημάτων για αυστηρό lockdown και υποχωρεί 3%.  Απώλειες της τάξης του 3,5% παρουσιάζει ο FTSE MIB στο ΜιλάνοΣτο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 2,6% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 2,3%. 

Στην αγορά εμπορευμάτων νέες ισχυρές πιέσεις δέχεται το πετρέλαιο. Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχωρεί 4,5% στα 70,2 δολάρια το βαρέλι και εκείνη του αμερικανικού αργού κάνει βουτιά 5,2% στα 67,2 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr