Τους λόγους για τους οποίους ζητεί εκλογές τώρα εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΠΕ για την ψηφιακή οικονομία. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη για ταχύτερα και πιο ουσιαστικά βήματα στην ψηφιακή μετάβαση, ώστε να αμβλυνθούν αντί να διευρύνονται οι ανισότητες και να παταχθεί αντί να απλώς να «ψηφιοποιείται» η γραφειοκρατία. Παρουσίασε δε 7 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση αυτή.
«Ζήτησα εκλογές γιατί πρωτεύον είναι να προστατευθεί η ζωή. Υπήρχαν και υπάρχουν δυνατότητες να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και η κοινωνική συνοχή και αυτό είναι κάτι στο οποίο απέτυχε η κυβέρνηση» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συνεχίζοντας για τα όσα έχουν γίνει στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής παρατήρησε: «Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν έγιναν σημαντικά βήματα αυτά τα δύο χρόνια. Θα ισχυριστώ όμως ότι τα βήματα αυτά έγιναν πάνω στις ράγες, που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών υπήρξε μία διάθεση να προχωρήσουν και να εμπλουτιστούν έργα και υποδομές της προηγούμενης περιόδου. Δεν υπήρξε διάθεση ρεβανσισμού». Τόνισε επίσης ότι και η πανδημία ήρθε «ως επιταχυντής και καταλύτης για την ψηφιακή μετάβαση».
Τώρα πρέπει, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, να προχωρήσουμε με ακόμη ταχύτερα βήματα στην ψηφιακή μετάβαση, χωρίς όμως να διευρύνουμε τις ανισότητες. «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Οι τελευταίες 4 δεκαετίες χαρακτηρίστηκαν από διεύρυνση των ανισοτήτων με αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη στους θεσμούς να κλονιστεί. Το αποτέλεσμα ήταν να δούμε την ανάδυση ακραίων δυνάμεων» τόνισε.
Σήμερα, όπως είπε, το 20% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να κατευθυνθεί στην ψηφιακή μετάβαση, ενώ και στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. «Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας, να κάνουμε άλματα στον ψηφιακό τομέα και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη» διεμήνυσε και εξήγησε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.
«Πού βρισκόμαστε όμως ως χώρα; Στις 12 Νοεμβρίου δημοσιοποιήθηκε ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που παρακολουθεί την ψηφιακή πρόοδο των κρατών. Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη από το τέλος (25η από τους 27) για το έτος 2020, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αντίστοιχα είναι οι μόνες δύο χώρες που μας ξεπερνούν σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτή η υστέρηση είναι προφανώς διαχρονική και όχι υστέρηση των δύομιση τελευταίων ετών. Ωστόσο και η σημερινή κυβέρνηση αποτυγχάνει στο μέτωπο των υποδομών. Διαθέτουμε ως χώρα το ακριβότερο internet στην Ευρώπη και μάλιστα με συγκριτικά χαμηλές ταχύτητες, κάτι που πιστεύω ότι θα είχε σίγουρα βελτιωθεί αν είχε προχωρήσει ταχύτερα το έργο UFBΒ- μία τεράστια σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικόυ τομέα, που έμεινε εκεί που την αφήσαμε το 2019» συμπλήρωσε.
Τα αγκάθια
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είδαμε στην πράξη τι σημαίνουν οι ανισότητες όταν στην τηλεκπαίδευση ένα μέρος των μαθητών έμειναν αποκλεισμένοι από τη διαδικασία. Ένα δεύτερο κρίσιμο μέτωπο είναι αυτό της έκδοσης συντάξεων. «Οι εκκρεμείς συντάξεις την περίοδο αυτή των 2,5 ετών αντι να μειωθούν, αυξήθηκαν. Πού είναι λοιπόν το ψηφιακό κράτος να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα»; είπε.
Εγκάλεσε δε την κυβέρνηση ότι λειτούργησε «ως dealer των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, όπως αποδείχθηκε με τις συμβάσεις με την Palantir και τη Cisco».
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Η υπόθεση της ψηφιακής μετάβασης απαιτεί αποτελεσματικότητα και σχέδιο, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις.
1. Η χώρα δεν πρέπει να λειτουργήσει ως απλός καταναλωτής έτοιμων ψηφιακών λύσεων, που θα έρθουν απέξω, αλλά να επενδύσει στην εγχώρια προστιθέμενη αξία.
2. Δεύτερον πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ψηφιακό δημόσιο, με ουσιαστική απλοποίηση των διαδικασιών. «Δεν πρέπει απλά να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία, αλλά να την πατάξουμε» τόνισε και έδωσε ένα παράδειγμα.
«Σε περίοδο πανδημίας η χώρα δεν έχει προχωρήσει σε ένα αξιόπιστο δίκτυο τηλεϊατρικής. Στη Γαλλία υπήρξε μία πλατφόρμα, που έδινε τη δυνατότητα εκτίμησης της βαρύτητας και του κινδύνου της νόσου του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα αν κάποιος νοσήσει παίρνει τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ και απαντά ένας υπάλληλος που δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική. Πόσο δύσκολο θα ήταν να υπάρξει μία πλατφόρμα με αξοποίηση των τοπικών μονάδων υγείας και γιατρούς, που θα απαντάνε στα τηλέφωνα»; εξήγησε.
3. Να αντιμετωπιστεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός με έμφαση σε όσους δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.
4. Να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με τεχνολογικά μέσα για την επιτήρηση και πρόληψη φυσικών καταστροφών και των ακραίων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.
5. Η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να είναι συνολική και αποκεντρωμένη
6. Ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε σε επενδύσεις για την ενίσχυση των ψηφιακών δομών, με άξονα το δίκτυο οπτικών ινών και τη μετάβαση στα ασύρματα δίκτυα 5G.
7. Απαιτείται ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ένα μόνιμο και σταθερά πλέγμα φορολογίας και κινήτρων για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους.
naftemporiki.gr