Skip to main content

Φυσικό αέριο, πυρηνική ενέργεια στην «πράσινη» λίστα της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα συμπεριλάβει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στις επενδύσεις που έχουν ως στόχο τη μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία. Η σχετική λίστα θα ανακοινωθεί επισήμως στα μέσα Ιανουαρίου και παρά τις αντιδράσεις ορισμένων κρατών – μελών τα δύο αυτά ενεργειακά προϊόντα θα έχουν μία θέση σε αυτή, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν. 

Σύμφωνα με τον Μπρετόν οι επενδύσεις στις δύο αυτές μορφές ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και στην πρόληψη μελλοντικών κρίσεων, που θα μπορούσαν να εκτινάξουν εκ νέου τις τιμές στα ύψη, όπως συμβαίνει σήμερα.  

«Το φυσικό αέριο δεν είναι ιδανική μορφή ενέργειας, αλλά είναι καλύτερο από τον άνθρακα» σχολιάζει σε συνέντευξή του στη Die Welt ο Μπρετόν για το ορυκτό καύσιμο, που δεν είναι μεν καθαρή ενέργεια, αλλά εκπέμπει αισθητά μικρότερους ρύπους από τον λιγνίτη. Από την άλλη η πυρηνική ενέργεια είναι μία καθαρή μορφή ενέργειας, αλλά όλοι γνωρίζουν τις απολύτως καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος.

Για τους υποστηρικτές της το κλειδί βρίσκεται στη βελτίωση των συστημάτων ασφάλειας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες και όχι στον αποκλεισμό της. «Εάν δεν θέλεις την πυρηνική ενέργεια, πρέπει να είσαι πραγματιστής και να έχεις χαμηλότερους στόχους» σημειώνει ο Επίτροπος. 

Όπως χαρακτηριστικά λέει «η ατομική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους μας. Για αυτό και η Κομισιόν στη λίστα της με τις βιώσιμες επενδύσεις, θα τα συμπεριλάβει». 

Και μπορεί η πυρηνική ενέργεια να διχάζει, αλλά το φυσικό αέριο φαίνεται να συγκεντρώνει τη στήριξη του συνόλου των κρατών – μελών της Ε.Ε. ως ένα καύσιμο – γέφυρα στην ενεργειακή μετάβαση. Αυτό βεβαίως που προβληματίζει είναι η πολύ υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και η παντοδυναμία της Gazprom που μπορεί κλείνοντας ανά περιόδους τις κάνουλες, να αφήνει την Ευρώπη να παγώνει. Στην κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα έχει προτείνει να εξεταστούν εναλλακτικοί προμηθευτές όπως το Ισραήλ και η Λιβύη. 

naftemporki.gr