Skip to main content

Market Beat: Κεντρικές τράπεζες και πανδημία περιορίζουν την αισιοδοξία

  • Οι ασιατικές μετοχές δοκίμασαν τα χαμηλά 13 μηνών σήμερα Παρασκευή 17/12, καθώς οι φόβοι για την παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και οι επιθετικές υπέρ σύσφιξης αποφάσεις από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έριξαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πανευρωπαϊκούEuroStoxx 50 έχασαν 0,96%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE υποχώρησαν 0,45% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq υποχώρησαν 0,25%, υποδηλώνοντας ότι οι μετοχές τεχνολογίας μπορεί να επεκτείνουν τις μεγάλες απώλειες της Πέμπτης.
  • Η απότομη πτώση των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας ώθησε τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο S&P 500 υποχώρησε -0,9%. Ο NasdaqComposite έχασε -2,5%. Ο βιομηχανικός δείκτης DowJones υποχώρησε -0,1%.
  • Η Βρετανία έγινε η πρώτη οικονομία του G7 που την Πέμπτη αύξησε τα επιτόκια από την έναρξη της πανδημίας, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να σηματοδοτεί επίσης σχέδια για σύσφιξη το 2022, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φάνηκε να περιορίζει ελάχιστα τα μέτρα τόνωσης.
  • Οι διαφορετικοί δρόμοι που ακολουθούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες υπογραμμίζουν τη βαθιά αβεβαιότητα σχετικά με το πώς η ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Omicron θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και τις διαφορετικές απόψεις τους για μια άνοδο του πληθωρισμού που προσγειώνεται σκληρά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, αλλά λιγότερο στην Ευρώπη και λιγότερο πάλι στην Ιαπωνία.
  • Η BOJ διατηρεί αμετάβλητους τους στόχους για τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Μειώνει την αγορά εταιρικών ομολόγων και εταιρικών χρεογράφων γενικά Επεκτείνει τη χρηματοδοτική στήριξη για μικρές επιχειρήσεις με τροποποιήσεις συνθηκών. Παραδέχθηκε τέλος ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί συνολικά

Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 892,83 μονάδες, με μεταβολή +1,07% ή 9,47 μονάδες υψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 65,084 εκατ. ευρώ σπάζοντας την “παράδοση” της διατήρησης του κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 21,714 εκατ. ευρώ

 Οι επενδυτές με την ευκαιρία της τάσης που επικράτησε διεθνώς κινήθηκαν με στόχευση την βελτίωση της εικόνας της αγοράς με διακοπή που καθοδικού σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων. Σήμερα μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης των παράγωγων προϊόντων με λήξη το 2021, θα αποκαλυφθούν οι προθέσεις των επαγγελματιών για τη δυναμική ως το τέλος ενός περιπετειώδους έτους.  

 Δεν μπορούσε να μην ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές της Αθήνας, το ράλι ανακούφισης που προκάλεσε η απόφαση της Fedνα προχωρήσει σε πράξεις κόντρα στις πληθωριστικές πιέσεις. Στην Ευρώπη η διάθεση για ρίσκο εμφανίστηκε από το ξημέρωμα. Καθώς τα κέρδη των ΣΜΕ για τους βασικούς δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων ήταν σημαντικά και αποτελούσαν συνέχεια της ανόδου στη WallStreet. Έτσι και στην πρώτη μισή ώρα εδώ, οι προσδοκίες ήταν ανεβασμένες. Και πώς να μην είναι αφού το ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα ήταν +0,56% ψηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης. Επίσης, μετά από ακριβώς ένα τέταρτο τα κέρδη του μέσου όρου είχαν περάσει το +1% με τον ΓΔ στις 892,73 με ελάχιστο την τιμή ανοίγματος στις 888,35 μονάδες. Παράλληλα ο τζίρος στις 11:00 ήταν διπλάσιος από την προηγούμενη συνεδρίαση στο ίδιο διάστημα. Αργότερα έπεσαν οι ρυθμοί συναλλαγών, όπως γίνεται συνήθως όταν η διαπραγμάτευση γίνεται σε θετικό πεδίο, ενώ και η ανοδική ορμή εμφάνισε δείγματα εξάντλησης.

 Οι τιμές που έδωσαν οι θεσμικοί στον ΓΔ είχαν σχέση με την στατιστική του εικόνα. Τα επίπεδα μεταξύ 890 και 892 μονάδων εμφανίστηκαν μια μέρα που ο απλός ΚΜΟ200 ημερών ήταν στις 887,94 μονάδες, ο εκθετικός πολύ χαμηλότερα στις 868,2. Αλλά πολύ κοντά στον απλό ΚΜΟ200 ημερών ήταν επίσης ο απλός των 20 ημερών (889,05) και ο εκθετικός 20 ημερών (890,34). Αυτούς θα άξιζε να βάλει κάτω ο ΓΔ στο κλείσιμο. Με ανώτερο μέρας τις 894,90 και κλείσιμο λίγο κάτω από τις 893, η “αποστολή” στατιστικής αναβάθμισης στέφθηκε με επιτυχία.

 Μια επιτυχημένη αντίδραση, μετά από αλυσίδα τριών πτωτικών συνεδριάσεων, χωρίς τη συνοδεία μιας αισθητής αύξησης των όγκων στην ελεύθερη διαπραγμάτευση δημιουργεί ανακούφιση περισσότερο, παρά ενίσχυση της αισιοδοξίας.

 Αλλά και η άνοδος των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ έχει ως βάση σε μεγάλο ποσοστό την ανακούφιση των επενδυτών, από το γεγονός πως η ισχυρότερη Κεντρική Τράπεζα δηλώνει έμπρακτα πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον πληθωρισμό. Συνεπώς δεν θα επιτρέψει να πάρει διαστάσεις απειλητικές για τις αποδόσεις από τις μετοχικές αξίες αλλά θα επηρεάσει τις αποτιμήσεις των growthstocks.

 Οι εγχώριοι αναλυτές συνδέουν την άνοδο στην Αθηναϊκή αγορά με τις πρόσφατες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών που ήταν μαζεμένες σε ένα τριήμερο. Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρουν: “Ο κύβος ερρίφθη, με τη Federal να διπλασιάζει τον ρυθμό του ‘tapering’ στα $30 δισ. τον μήνα, βλέποντας τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και συνολικά έξι αυξήσεις επιτοκίων ως το τέλος του 2023. H WallStreet αποδέχθηκε με θέρμη τις ανακοινώσεις. Οι αποφάσεις της EKT διαμόρφωσαν την κατεύθυνση των Ευρωπαϊκών Αγορών, με τις οποίες συγχρονίστηκε και το Χ.Α.”. Με τη γνωστή διάθεση για προσδοκίες  με μετριοπάθεια από την LeonDepolasSec.τόνισαν: “Σημαντική ανάκαμψη καταγράφηκε στην WallStreet, μετά τίς αποφάσεις της FED, οι οποίες ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες. Η Αγορά επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την Κεντρική Τράπεζα και κινήθηκε ανοδικά, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι υπήρξε και ανοδική αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ για το 2022. Οι εκτιμήσεις των μελών της FED αναφέρουν πιθανότητα για 3 αυξήσεις επιτοκίων μετά την εκτιμώμενη λήξη του ΄tapering΄ τον Μάρτιο. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εφησυχάζουμε, σχετικά με τα πτωτικά ρίσκα, για το επόμενο διάστημα”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Οι πιέσεις μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ με επίκεντρο τον Nasdaqπροκάλεσαν απώλειες στη Wall Street. Ο S&P 500 υποχώρησε 41,18 μονάδες, ή 0,9%, στις 4668,67, με τις απώλειες να επιταχύνονται αργά το απόγευμα. Ο ευρύτερος  δείκτης της χρηματιστηριακής αγοράς έχει πλέον υποχωρήσει σε τρεις από τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. Ο NasdaqComposite έχασε 385,15 μονάδες, ή 2,5%, στις 15180,43. Ο βιομηχανικός δείκτης DowJones υποχώρησε 29,79 μονάδες, ή 0,1%, στις 35897,64. Στον βιομηχανικό DowJones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Verizon (+4,5%) και IBM (+2,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (-3,9%) και Microsoft (-2,9%).

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο 0,5% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Fed την Πέμπτη. Οι δείκτες της μεταποίησης και της εξόρυξης αυξήθηκαν κατά 0,7%, ενώ ο δείκτης επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας υποχώρησε κατά 0,8%.

Αύξηση εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, φτάνοντας στις 206.000, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, αυξήθηκαν κατά 18.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του DowJones ανέμεναν λιγότερους ανέργους και ειδικότερα 195.000.

Το  δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1326 δολάρια καθώς απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,42%. Στα εμπορεύματα, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο +2,1% στα 72,38 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,9%.

ΕΥΡΩΠΗ

Περισσότερο από το αναμενόμενο κατέβασε ταχύτητα η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αυτόν τον μήνα. Οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού περιορίζουν την ανάκαμψη στον κυρίαρχο κλάδο της ευρωζώνης τις υπηρεσίες.

Η ανάπτυξη κινείται σε πιο μέτρια επίπεδα αλλά η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανεβάσει και πάλι ρυθμούς κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε «Η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει και η αγορά εργασίας βελτιώνεται με τη βοήθεια των υποστηρικτικών πολιτικών».

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας της IHS Markit έδειξαν ότι ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 53,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 55,4 τον Νοέμβριο. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Μάρτιο και χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 54,0 μονάδες. Ο δείκτης του τομέα υπηρεσιών προσγειώθηκε σε χαμηλό οκτώ μηνών, στις 53,3 μονάδες από 55,9 και έναντι πρόβλεψης για 54,1.

Ωστόσο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,23% στις 476,56 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +1,25% στις 7.260,61 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +1,03% στις 15.636,40 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,12% στις 7.005,07 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,44% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +1,27%.

ΧΑ

Με υπεροχή της ζήτησης σε καίρια χρονικά διαστήματα επιστροφή πάνω από τις 892 μονάδες

Οι θεσμικοί στην Αθήνα εκδήλωσαν αγοραστικό ενδιαφέρον στο πρώτο τέταρτο και στις δύο τελευταίες ώρες,  πετυχαίνοντας μια σημαντική ανοδική μεταβολή στο κλείσιμο. Λιγοστά bluechipπαρέμειναν σταθερά στο επίκεντρο των πιέσεων ΕΧΑΕ ΟΛΠ ΔΕΗ ήταν ανάμεσα σε αυτά.

Οι επενδυτές στα χρηματιστήρια του ευρώ στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας  αποτύπωσαν ένα σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον, που προκάλεσε  η πρόσληψη του αισιόδοξου σήματος από την απόφαση της Fed να αντιμετωπίσει σοβαρά τις πληθωριστικές πιέσεις

• Οι τραπεζικές μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της στερλίνας, οδηγούν την άνοδο στο Λονδίνο καθώς η BOE αυξάνει τα επιτόκια

• Η τουρκική λίρα πέφτει ξανά καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μειώνει τα επιτόκια

• Τα στοιχεία PMI της Ευρωζώνης απογοητεύουν.

• Οι tradersμετά το άλμα στο άνοιγμα και τα κέρδη στο πρώτο μέρος περίμεναν από τις 12:00 και μετά να δουν τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ στη συνεδρίασή της και συνέχισαν με κέρδη άνω του +1,2%

Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν αρχικά, ανοδική δυναμική με νευρικότητα, παρακολουθώντας  τις υπόλοιπες σε λειτουργία αγορές του κόσμου. Η πτώση των ρυθμών συναλλαγών μετά την πρώτη ώρα ελήφθη μάλλον αρνητικά υπόψη από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά έφθασε ως το +1,06% στιγμιαία στις 892,73 μονάδες για να υποχωρήσει μετά τις 14:00 κοντά στις 888 +0,50% και με την ανοδική αντίδραση στο τελευταίο δίωρο να κλείσει με άνοδο+1,07%, συντονισμένα με τις θετικές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.

  • Ο τζίρος εδώ, ήταν ανώτερος από τα επίπεδα της προηγούμενης  συνεδρίασης αφού ανήλθε στα 65,084 εκατ. ευρώ μετά τις δημοπρασίες , και ήταν ψηλότερος από τον χαμηλό μέσο τζίρο των 46,5 εκατ. της  προηγούμενης εβδομάδας.
  • Δεν εμφανίστηκαν ενδοσυνεδριακά ούτε στιγμή επίπεδα τιμών ψηλότερα των 894,90 μονάδων που ήταν το ανώτερο μέρας και ορίστηκε άπαξ στις 16:52 και το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:28, και ήταν οι 887,81 μονάδες. Δηλαδή το μέγιστο ήρθε στο τελευταίο δεκάλεπτο και το ελάχιστο στο μέσο της συνεδρίασης ορίζοντας μια καθαρά ανοδική πορεία με πολλές ώρες σε αναζήτηση κορυφής. Οι δημοπρασίες όρισαν κλείσιμο χαμηλότερα αλλά κοντά στο ανώτερο της διακύμανσης στην ελεύθερη διαπραγμάτευση 
  • Υπήρξε κίνηση με μορφή V  από το άνοιγμα ως τις 17:00 ανάμεσα στις 895 και τις 888. Αλλά η κίνηση εξελίχθηκε σε θετικό πεδίο διαρκώς  με αρχή από τις 892,7 μονάδες και κατάληξη στις 888,5 και εκτίναξη ως τις 894,90 οι δημοπρασίες δεν βελτίωσαν το κλείσιμο ημέρας που ήταν οι 892,83 μονάδες.
  • Η νευρική πορεία οδήγησε στις 17:00 τον ΓΔ στις 894,33 μονάδες με μεταβολή +1,24% και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες με παρεμβάσεις στα bluechipορίστηκε 1,50 μονάδες χαμηλότερα. Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέβαλε να εμφανιστούν κέρδη, ακολουθώντας την ανάγκη βελτίωσης της θέσης των βασικών δεικτών, τώρα που ο ορίζοντας στα διεθνή ξεκαθαρίζει. Αλλά οι δημοπρασίες σε αρκετές από τις ευνοημένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με αγοραστικό ενδιαφέρον τις πίεσαν και κλαδεύτηκαν κέρδη στο φινάλε.  Οι πιέσεις σε περίπου 5 bluechip στο πρώτο μέρος στο τέλος έφεραν 3 πτωτικά bluechip, με κανένα εξ αυτών να χάνει πάνω από -0,4% ενώ κέρδη είχαν 21 και άνοδο από +1% και πάνω είχαν 12.

Η υπεροχή στο πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών συνολικά 71/31, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για σχηματισμό θέσεων σε σημαντικό πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών.

 
Στην προτελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η επιστροφή της ασφάλειας για τους επενδυτές, που γνωρίζουν το δρόμο για την σύσφιξη από πλευράς Fed,με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον των διεθνών χρηματιστηρίων. Γενικότερα  η διάθεση για ρίσκο εξαρτάται από ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο διεθνές κλίμα, γιατί ακόμα και μετά την αποσαφήνιση των προθέσεων των κεντρικών Τραπεζών, έναντι των πληθωριστικών πιέσεων, προβληματίζει η αντίδραση των κυβερνήσεων στα κρούσματα του στελέχους Όμικρον.

 Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με σχετικά υψηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 892,83 από 883,36 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,07% ή 9,47 μονάδες υψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 65,084 από 40,862 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση σπάζοντας την “παράδοση” της διατήρησης του κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 21,714 από 2,975 εκατ. ευρώ, και ο ΟΠΑΠ απασχόλησε τα 15,904 εκατ. ευρώ, η ΕΝΤΕΡ τα 3,570 εκατ., η ΜΠΕΛΑ  τα 927.750 ευρώ, η ΕΤΕ τα 543.983 ευρώ, ΤΕΝΕΡΓ τα 421. 499 ευρώ και η ΑΛΦΑ 346.735 ευρώ.

 Τη διακύμανση (7,09 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 14:28 και ήταν οι 887,81 (+0,50%) από 880,17 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 16:52 και ήταν οι 894,90(+1,31%) από 889,11 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 71από 41την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 31από 54απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 19από 22. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,082από 65,425δις ευρώ την Τετάρτη.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 24,22 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +1,07% με τον EUROSTOXX 600 στο +1,22%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,22% στις 2145,60από 2119,64 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  25,96 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης  ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +1,41%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Αναμένεται υποχώρηση όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25 και διατήρηση στα μετοχικά   

Από το πλήθος των ανοικτών συμβολαίων φαίνεται ότι η μετακύληση θέσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στα ΣΜΕ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ εκκρεμούν κλεισίματα θέσεων σε αρκετά ΣΜΕ επί μετοχών. Σήμερα σε αυτό το κομμάτι της αγοράς παραγώγων θα υπάρχει υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα και η συσσώρευση είναι η δυναμική που θα προτιμηθεί ως το μέσο της διαπραγμάτευσης που θα σταματήσουν οι συναλλαγές για τις σειρές Δεκεμβρίου.

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 13,73 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 25,96 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2152,33μονάδες, ήρθε στις 16:36. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2133,37μονάδες. Το κλείσιμο στις 2145,60 από 2119,64μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,22% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα αυξήθηκε φθάνοντας στα 53,027εκατ. ευρώ την Πέμπτη 16/12.

Στα ΣΜΕ του 25άρητης σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1527ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2149,00μονάδες, κατώτερο τις 2130,00με τελευταίες πράξεις στις 2145,00και κλείσιμο στις 2150,25 από 2118,00 μονάδες ενώ περιορίστηκαν στις 1027 από 1791οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 1737ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2152,00μονάδεςκαι κατώτερο μέρας στις 2129,00και τιμή κλεισίματος τις 2150,75 από 2109,00μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στα 2381 από 1439ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 25ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με τιμή κλεισίματος στις 2149,50 από 2111,50 μονάδες και 71 από 51 ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Σταcalls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 20συμβόλαιαγια τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 10συμβόλαιαγια τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 103συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 70συμβόλαιαγια τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 5 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 582,00από 566,50μονάδεςκαι τα ανοικτά ΣΜΕ υποχώρησαν σε 6από 11.Αλλά δεν άλλαξαν χέρια ΣΜΕ λήξης Μαρτίου ωστόσο η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 584,00από 568,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 5 ΣΜΕ

Ο ΔΤΡ την προηγούμενη συνεδρίαση κινούμενος μεταξύ 570,83μονάδων (+0,96%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 572,13 (+1,19%),και ανώτερο τις 584,01 (+3,29%) έκλεισε στις 580,91 με άνοδο +2,74%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 13,963 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+3,02%) απασχόλησε 4,955 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,79%) 4,300 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,53%) απασχόλησε 1,793 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+2,87%) απασχόλησε 2,018 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης γιατί ενισχύθηκαν αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ μεόγκο 23.154ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,08 ευρώ και απέμειναν31.588 από 46.564 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 25.804ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 89.053 από 67.883 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6539ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,90 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 7.985από 12.245. Διακινήθηκαν επίσης 8224ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 21.716από 15.146 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 3.488ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,917 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 6.370από 7.684.Διακινήθηκαν επίσης 3083ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.128από 25.235 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 5835ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,32 ευρώ και 12.713από 14.046 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 5461ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 32.013από 27.188 ανοικτά ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών bluechipήταν τα 12.912ΣΜΕ της ΜΙΓ τρέχουσας σειράς και 12.085λήξης Μαρτίου, τα 3138 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου και 3100 για τη σειρά Δεκεμβρίου,και τα 2275ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου και τα 2268λήξηςΜαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stockrepo αυξήθηκε και αφορούσε τα 8.600 συμβόλαια για ΟΤΕ, στα 6.200 για ΕΧΑΕ, στα 2.000 για ΕΥΔΑΠ, στα 1.005 για ΤΕΝΕΡΓ, στα 802 για ΑΤΤ, και στα 500 για ΕΤΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο οικονομολόγος της FastFinance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου

Η Ελληνική Αγορά βγήκε από την ‘νεκροφάνεια’ των πρώτων ωρών συνεδρίασής της, μετά τις υποβοηθητικές δηλώσεις της C. Lagarde. Το παράθυρο συνέχισης αγοράς Ελληνικών ομολόγων, βοήθησε τον Τραπεζικό κλάδο να αντιδράσει και αφύπνισε τους αγοραστές, οδηγώντας τις τιμές υψηλότερα, με την συμμετοχή και των Εταιρειών του Ομίλου Viohalco, που από νωρίς έδειχναν την πρόθεσή τους, να επαναλάβουν την διαχρονική συμπεριφορά ‘καλλωπισμού’ των αποτιμήσεών τους τέλους έτους.

Αν και τα προγράμματα PEPP σταματούν από τον 3ο του 2022, η υπόσχεση ότι αν χρειαστεί θα επανεκκινήσουν, αλλά και η δήλωση έμμεσης άρνησης αύξησης των επιτοκίων για το 2022, έδωσαν την απαραίτητη ώθηση για ανοδική κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών. Είχε προηγηθεί χθες η FED με τα αμετάβλητα επιτόκια, που είχαν προϊδεάσει για το τι θα συμβεί.

Παρά την αντίδραση, η Ελληνική Αγορά συνεχίζει να παραμένει προβληματική με τους χαμηλούς όγκους που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα, θυμίζοντας τον μαραθωνοδρόμο που από την υπερβολική προθέρμανση, “κάηκε πριν τον αγώνα”. Ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει από τον 4ο του 2021 στην ταλάντωση τιμών που εξελίσσεται, για την πλειοψηφία των μετοχών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αντίθετα οι οικονομικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με κυριότερο πρόβλημα τον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό που βρίσκεται εκτός ελέγχου, εμφανίζοντας υψηλά 40 ετών.

Αν και Κυβερνήσεις & Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν να καθησυχάσουν, επιτυχώς προς το παρόν, καταναλωτές & Αγορές, η κατάσταση θα συνεχίζει να χειροτερεύει, μέχρι να μην μπορεί να ελεχθεί, μόνο με την νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται. Τότε όλοι θα καταλάβουν πόσο “γυμνός ήταν ο Βασιλιάς”…

Σε μία εποχή που μία Εταιρεία Τεχνολογίας (APPLE) έχει μεγαλύτερη αξία, από το ΑΕΠ μιας από τις πλουσιότερες Βιομηχανικές Χώρες του Κόσμου (Γερμανία), μια Εταιρεία αυτοκινήτων (Tesla) έχει μεγαλύτερη αξία από τις 6 μεγαλύτερες Αυτοκινητοβιομηχανίες του Κόσμου, με υπέρ πολλαπλάσιες πωλήσεις & κέρδη, πρέπει να προβληματιζόμαστε. Κυρίως πρέπει να προβληματιζόμαστε όταν το ενεργειακό κόστος εκτινάσσεται άνω του 150% μέσα σε μήνες, όταν τα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχίζονται να ακολουθούνται οι ίδιες συνταγές χειραγώγησης των προβλημάτων, που μέχρι τώρα το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να τροφοδοτούν & να διατηρούν τις Αγορές Κεφαλαίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Παρά την χαρωπή σημερινή αντίδραση της Ελληνικής Αγοράς, πρέπει να έχουμε υπόψη μας την ‘contrarian’ άποψη, ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε για τις δυνατότητές της, ούτε να υποβαθμίζουμε τις εγγενείς αδυναμίες της και την ρηχότητά της, λαμβάνοντας υπόψη μας τους χαμηλούς όγκους του τελευταίου διαστήματος. Τουλάχιστον μέχρι να εξέλθουμε από την βασανιστική συσσώρευση του εύρους 850 – 930 μονάδων, γιατί το τίμημα μπορεί να είναι υψηλό τόσο για τις μετοχές, όσο και για τα ομόλογα.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές δοκίμασαν τα χαμηλά 13 μηνών σήμερα Παρασκευή 17/12, καθώς οι φόβοι για την παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και οι επιθετικές υπέρ σύσφιξης αποφάσεις από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έριξαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε στις 8:50 δική μας ώρα -0,69% για να υποχωρήσει 2,28% στην εβδομάδα οριακά πάνω από το χαμηλό έτους που ορίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Τα κινεζικά bluechip με δείκτη των CSI300  σημείωσαν πτώση 1,59% και οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα τους σε βάθος τρεις μήνες, ενώ ο δείκτης εταιρειών τεχνολογίας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ, χωρίς βοήθεια από τις ειδήσεις ότι η Ουάσιγκτον έβαλε περιορισμούς επενδύσεων και εξαγωγών σε δεκάδες κινεζικές εταιρείες.

Ωστόσο, η αδυναμία των μετοχών ξεπέρασε τα χρηματιστήρια στην ευρύτερη Κίνα αφού ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,8% αντιστρέφοντας τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας  και φαινόταν πιθανό η πτώση να συνεχίσει στις σημερινές συναλλαγές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παν-περιφερειακού EuroStoxx 50 έχασαν 0,96%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE υποχώρησαν 0,45% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq υποχώρησαν 0,25%, υποδηλώνοντας ότι οι μετοχές τεχνολογίας μπορεί να επεκτείνουν τις μεγάλες απώλειες της Πέμπτης.