Skip to main content

50% αύξηση στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% το 2022 ανακοίνωσε ο Ταγίπ Εντογάν, εν μέσω της κατρακύλας της τουρκικής λίρας αλλα και της δημοτικότητάς του. Παράλληλα υποσχέθηκε και μειώσεις φόρων.

«Ο μηνιαίος καθαρός ελάχιστος μισθός θα είναι 4.250 λίρες (275 δολάρια), δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου. Το 2021, διαμορφώθηκε στις 2.826 λίρες ( 380 δολάρια) στην αρχή του έτου για να βουτήξει στα 186 δολάρια μετά την υποτίμηση της λίρας κατά 51%.

άνω από το 40% όλων των εργαζομένων στην Τουρκία κερδίζουν τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας.

 «Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 50% και είναι η μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία 50 χρόνια», είπε ο Ερντογάν. «Πιστεύω ότι αυτό δείχνει την αποφασιστικότητά μας να μην συντρίψουμε τους εργαζομένους μας λόγω των αυξήσεων των τιμών. Από τον επόμενο χρόνο θα καταργήσουμε τόσο το φόρο εισοδήματος όσο και το φόρο χαρτοσήμου στον κατώτατο μισθό», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ενώ η αύξηση θα μπορούσε να μετριάσει τη δυσαρέσκεια που έχει ριζώσει στην εξαθλιωμένη εργατική τάξη , θα μπορούσε επίσης να τροφοδοτήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό. 

«Πολλές εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα προσπαθήσουν να προσφέρουν λιγότερα και η ανεργία αναμφισβήτητα θα αυξηθεί», δήλωσε ο Μάικ Χάρις, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Cribstone Strategic Macro με έδρα το Λονδίνο. «Το ερώτημα είναι πόσο από την πλεονάζουσα αγοραστική δύναμη θα τροφοδοτήσει περισσότερη ζήτηση για ξένα νομίσματα έως ότου αυτή η αύξηση κατά 50% περάσει στον πληθωρισμό».

  naftemporiki.gr, με πληροφορίες από Bloomberg