Skip to main content

EKT: Τερματισμός του PEPP τον Μάρτιο – Στήριξη με επανεπενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα

Την απόφασή της να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας PEPP ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι επανεπενδύσεις ομολόγων μέσω του PEPP θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως και τα τέλη του 2024. Στο πλαίσιο των επανεπενδύσεων θα βρουν στήριξη και τα ελληνικά ομόλογα πριν ακόμη πιάσουν την επενδυτική βαθμίδα. 

«Σε περίπτωση κατακερματισμού της αγοράς που θα συνδέεται με την πανδημιά, οι επαναπενδύσεις του PEPP θα μπορούν να αναπροσαρμοστούν με ευελιξία όσον αφορά την χρονική διάρκεια, τις κατηγορίες ενεργητικού και τις χώρες» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και ομόλογα, που εκδίδονται από το ελληνικό δημόσιο, πέρα και πάνω από τα όρια του roll over προκειμένου να αποτραπούν πιέσεις στην ελληνική οικονομία όσο ακόμη θα ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας».  Η κρίση της Covid-19 έχει καταδείξει ότι η ευελιξία είναι απολύτως αναγκαία, σημειώνει η ΕΚΤ. Μάλιστα δεν αποκλείει και επανέναρξη των καθαρών αγορών ομολόγων του PEPP σε περίπτωση αρνητικών σοκ από την πανδημία.   

Όσον αφορά στο τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP η ΕΚΤ αποφάσισε οι μηνιαίες αγορές θα αυξηθούν στα 40 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και θα επιστρέψουν στα 30 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2022.  

Οι αποφάσεις αποτελούν σημείο καμπής για την ΕΚΤ, αλλά και για την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ, η θητεία της οποίας  μέχρι σήμερα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει διαμορφωθεί κυρίως από την πολιτική κρίσης.

Από την αρχή της πανδημίας η ΕΚΤ αγόρασε κυρίως κρατικά ομόλογα από χώρες του ευρώ, αξίας άνω των δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ, αμβλύνοντας έτσι τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Ταυτόχρονα, όμως, ο πληθωρισμός έχει επίσης αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει η  ΕΚΤ, σκαρφαλώνοντας τον περασμένο μήνα στο 4,9% στη ζώνη του ευρώ – το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της νομισματικής ένωσης.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ρίξει στο σύστημα ρευστότητα ύψους 2,2 τρισ. ευρώ μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων. Έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας άνω των 35 δισ. ευρώ μέσω PEPP, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν έχουν πιάσει την επενδυτική βαθμίδα, αλλά αξιολογούνται ακόμη ως junk. Αυτό γίνεται καθώς στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας η χώρα μας εξασφάλισε το περιβόητο «waiver». 

Τα ελληνικά ομόλογα και το μοντέλο Κύπρου

«Αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του APP αγοράζουμε μόνο κρατικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Παρόλο που η Ελλάδα έχει σημειώσει αναμφίβολη πρόοδο και και έχει βελτιώσει την πιστοληπτική αξιολόγησή της δεν είναι στην επενδυτική βαθμίδα. Για αυτό και αποφασίσαμε να έχουμε ειδική πρόβλεψη για τα ελληνικά ομόλογα» απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ στην ερώτηση του διευθυντή του Νaftemporiki.gr, Μιχάλη Ψύλου, για το πώς ακριβώς θα στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα και εάν θα ακολουθηθεί το μοντέλο που υιοθετήθηκε και για τα κυπριακά ομόλογα το 2018.  Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε τι ακριβώς αναφέρει η ανακοίνωση για τα ελληνικά ομόλογα και υπογράμμισε πως αυτή συνιστά «πολύ ισχυρό σήμα». 

Αξίζει να θυμίσουμε πως στα τέλη Μαρτίου του 2016 τερματίστηκαν οι νέες αγορές κυπριακών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος QE της ΕΚΤ, καθώς η χώρα εξήλθε του μνημονίου. Οι αγορές ομολόγων επαναλήφθηκαν με μαζικούς ρυθμούς μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 και ανακτήθηκε το χαμένο έδαφος, μετά την επιστροφή του κυπριακού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα.

Δείτε εδώ πώς εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ λεπτό προς λεπτό. 

naftemporiki.gr