Skip to main content

Τιμές ενέργειας: Νέα μέτρα ελάφρυνσης θα ανακοινώσει το Σάββατο ο πρωθυπουργός

Η ενεργειακή κρίση είναι μεταξύ των βασικών ζητημάτων, που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. 

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι θα τεθούν επί τάπητος θέματα που αφορόυν την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, καθώς υπάρχει ανησυχία για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. 

«Θα ζητήσουμε να εξεταστούν όλες οι δυνατές επιλογές ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να συγκρατηθούν οι τιμές» τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε ότι σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση «θα προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο». Ειδική πρόνοια θα υπάρξει μάλιστα για τους αγρότες, όπως αποκάλυψε. 

Περισσότερα για τα μέτρα θωράκισης των πολιτών έναντι της ενεργειακής κρίσης θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, το Σάββατο από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. 

Το πλέγμα των μέτρων που εξετάζονται 

Όπως έχει γράψει η «Ν» τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών μελετούν: 

  • Συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα, όχι όμως με τη μορφή που γνωρίζουμε έως τώρα που είναι η οριζόντια επιδότηση με 39 ευρώ/μήνα, που ισχύει τώρα, για τις πρώτες 300 ΚWh. Η κυβέρνηση, με βάση και τις συστάσεις της Κομισιόν για στήριξη βάσει κριτηρίων, εξετάζει το να συνεχιστεί η επιδότηση εντός του 2022 με βάση εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια ή ακόμα και με κριτήριο την κατανάλωση. Βασικός στόχος, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας, είναι η στήριξη των ευάλωτων και μεσαίων εισοδημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει ότι από το 2022 θα δημιουργηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν θα παρατηρούνται ακραίες μεταβολές στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. 
  • Πρόσθετη παρέμβαση την αγορά του φυσικού αερίου μέσω της αύξησης του ποσοστού έκπτωσης στους οικιακούς καταναλωτές, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 15%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει σχεδόν 7πλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι από 16 ευρώ / ΜWh αυτή τη περίοδο έχει ξεπεράσει τα 120 ευρώ/ MWh. Οι οριστικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των διαπραγματεύσεων της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη ρωσική Gazprom.

 

naftemporiki.gr