Η σημερινή διαπραγμάτευση θα διαφέρει, με τους επαγγελματίες να κινούνται με χαμηλότερα ποσοστά αβεβαιότητας για τη βραχυπρόθεσμη τάση.
- Τους επενδυτές πιθανά θα επηρεάσει η άνοδος των κρουσμάτων Covid-19 από τη νέα παραλλαγή Omicron που έφερε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων χθες σε πολλές χώρες της Ευρώπης οδηγώντας τις κυβερνήσεις σε λήψη επιπλέον μέτρων
- Θετικά πρόσημα έχουν τα ΣΜΕ επί των μεγάλων ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών ενώ τα ΣΜΕ του S&P500 στις 7:15 δική μας ώρα είχαν άνοδο της τάξης του +0,35%.
- Η Τράπεζα της Αγγλίας θα δηλώσει σήμερα εάν θα καθυστερήσει ξανά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά την πανδημία του COVID-19, αυτή τη φορά λόγω της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Omicron, ή αν θα λάβει μέτρα για να αποτρέψει την αύξηση του πληθωρισμού.
- Μια αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη θα έφερνε την BoE μπροστά από την FederalReserve των ΗΠΑ στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Την Τετάρτη, η Fed δήλωσε ότι επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση του κινήτρου μέσω αγορών ομολόγων, ένα πρώτο βήμα πριν από τις πιθανές τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022.
- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας που πρόκειται να δώσουν τις τελευταίες αποφάσεις τους φέτος για τη νομισματική πολιτική τους σήμερα και αύριο αντίστοιχα, απέχουν ακόμη περισσότερο από την φάση της αύξησης του κόστους δανεισμού.
- Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά αφότου οι αξιωματούχοι της FederalReserve ενέκριναν σχέδια για ταχύτερη κατάργηση των προσπαθειών τόνωσης της πανδημίας, δίνοντας στους επενδυτές περισσότερες πληροφορίες για την απάντηση της κεντρικής τράπεζας στον υψηλό πληθωρισμό. Και οι τρεις κύριοι δείκτες της WallStreetσημείωσαν άνοδο, και συνέχισαν να ανεβαίνουν καθώς ο Πρόεδρος JeromePowell μίλησε σε συνέντευξη Τύπου. Οι αξιωματούχοι της Fed ψήφισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν την Τετάρτη, αλλά οι περισσότεροι έδειξαν ότι ήταν έτοιμοι να αυξήσουν το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς τουλάχιστον τρεις φορές το επόμενο έτος.
- Η αντίδραση της αγοράς στη απόφαση της FederalReserve ήταν περίπου σαν αναστεναγμός ανακούφισης, καθώς για τους διαχειριστές είναι σαν να έχει αρθεί η αβεβαιότητα για το μέλλον των επιτοκίων δανεισμού
Σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον θα διεξαχθούν οι συναλλαγές σήμερα και αυτό ειδοποίησαν οι βασικοί δείκτες των ΗΠΑ, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια, λαμβάνοντάς το, εμφανίζουν άνοδο με εξαίρεση τις αγορές στο Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία. Θετικά πρόσημα έχουν τα ΣΜΕ επί των μεγάλων ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών ενώ τα ΣΜΕ του S&P500 στις 7:15 δική μας ώρα είχαν άνοδο της τάξης του +0,2%. Οι θεσμικοί στην Αθηναϊκή αγορά ωστόσο κάθε θετική επίδραση από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά την περνούν από τα φίλτρα που διαμόρφωσε η ιδιομορφία της ελληνικής οικονομίας. Για αυτό χθες διεξήχθη μια συνεδρίαση που η στάση αναμονής ήταν έκδηλη και πρωτοφανής.
Θα λέγαμε πως οι ισχυροί θεσμικοί αισθάνονται άνετα να περιμένουν την αντίδραση των αγορών σήμερα, μετά τα όσα θα προκαλέσει η ανακοίνωση της απόφασης της FOMC, με τον μέσο όρο κοντά στις 883 μονάδες. Πιο επαγγελματικά θα το θέταμε ως εξής: Προτιμούν τη συνολική κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 65 δις ευρώ και κάτω από τα 66.
Αυτό υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της απόφασης από την Fed, καθώς θα επηρεάσει σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά επίσης η επίδραση θα διαφέρει ανά βαθμίδα αξιολόγησης κάθε χρηματιστηρίου, τόπο και κυρίαρχους ανά αγορά κλάδους. Φέτος έχει πραγματικά μεγάλη σημασία το σκεπτικό για την αλλαγή γνώμης του προέδρου Powell της Fed(γνωστή ως PowellPivot)σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Μετά από μήνες που καθησύχαζε τους πάντες ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός» και θα εξαφανιζόταν από μόνος του, στα τέλη Νοεμβρίου εγκατέλειψε την ιδέα και προειδοποίησε για πιο αυστηρή πολιτική στο μέλλον. Το τι φέρνει το μέλλον εξαρτάται από το γιατί έκανε τοPowellPivot. Δικαιολογημένη λοιπόν η επιφύλαξη αλλά στην ευρωζώνη με αδύναμους τζίρους οι δείκτες κέρδιζαν από +0,4% ως +0,7%. Η Αθήνα ήταν στη “δίαιτα” των οριακών απωλειών!
Υπάρχει περίπτωση η τακτική των θεσμικών αυτή τη βδομάδα να είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας εκδήλωσης σχεδιασμένης άμυνας. Αυτή προέκυψε μετά από την αναγνώριση της ύπαρξης ισχυρών θεσμικών χαρτοφυλακίων που έχουν αποφασίσει να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους πριν την επίσημη έναρξη της σύσφιξης της πολιτικής της Fed. Η διακύμανση του ΓΔ έγινε στα ίδια επίπεδα με της Τρίτης για το μέγιστο και το ελάχιστο και του αφαίρεσαν 2 μονάδες από το προηγούμενο κλείσιμο.
Η σημερινή διαπραγμάτευση θα διαφέρει, με τους επαγγελματίες να κινούνται με χαμηλότερα ποσοστά αβεβαιότητας για τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Κέρδη στη WallStreet στον απόηχο των αποφάσεων και των προβλέψεων της διήμερης συνεδρίασης της Fed.Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας μεταξύ άλλων τονίζουν ότι θα διπλασιάσουν τον ρυθμό περιστολής του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τις αγορές ομολόγων κατά 30 δις δολάρια τον μήνα, το οποίο θα οδηγήσει στον τερματισμό του προγράμματος στο τέλος Μαρτίου αντί για τον Ιούνιο με βάση το αρχικό σχέδιο. Στις νέες προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία, η κεντρική τράπεζα αύξησε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό το 2022 στο 2,6% από 2,2%, με βάση τη μέτρηση της προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE). Η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 4% το 2022 από 5,5% φέτος.
Στη WallStreet, o DowJones ενισχύθηκε +1,08% ή 383,25 μονάδες στις 35.927,43, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,63% στις 4,709,85 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +2,15% στις 15.565,58 μονάδες. Στον βιομηχανικό DowJones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές CiscoSystems (+3,8%) και UnitedHealth (+3,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-0,9%) και JP Morgan (-0,8%.)
Στο μακροοικονομικό πεδίο, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέβασαν ταχύτητα τον Νοέμβριο, καταγράφοντας μικρότερη άνοδο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3%, μετά από άνοδο 1,8% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση κατά 0,8%. Στον αντίποδα, η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη συνέχισε να κινείται με υψηλούς ρυθμούς τον Δεκέμβριο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν επιβράδυνση.
Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 0,5% στα 71,10 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,45% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς ανέμεναν τις αποφάσεις της Fedέδωσαν μικτά πρόσημα στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Παράλληλα υπήρξε εκτίναξη στον δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, από 4,2% τον Οκτώβριο, που ήταν ήδη η πιο μεγάλη βουτιά της τελευταίας δεκαετίας και υπερδιπλάσιος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 4,7% τον περασμένο μήνα.
Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope600 ενισχύθηκε +0,26% στις 470,76 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,60% στις 7.175,67 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,15% στις 15.476,35 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,47% στις 6.927,63 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύθηκε κατά +0,41% αλλά ο ισπανικός ΙΒΕΧ έπεσε κατά -1,04%.
ΧΑ
Με σταθερές πιέσεις μετά τις 11:15 και αντίδραση μετά τις 16:20 ήπια συνέχεια της καθόδου
Οι θεσμικοί στην Αθήνα εκδήλωσαν αγοραστικό ενδιαφέρον στα πρώτα τρία τέταρτα και στα τρία τελευταία πετυχαίνοντας μια ήπια πτωτική μεταβολή στο κλείσιμο. Λιγοστά bluechipήταν σταθερά στο επίκεντρο της ζήτησης ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ ΟΤΕ ΕΤΕ ΕΕΕ
Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν αρχικά, ανοδική δυναμική με νευρικότητα, παρακολουθώντας τις υπόλοιπες σε λειτουργία αγορές του κόσμου. Η πτώση των ρυθμών συναλλαγών σε εξόχως χαμηλά επίπεδα ελήφθη μάλλον αρνητικά υπόψη από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά έφθασε ως το +0,42% στιγμιαία στις 889,11 μονάδες για να φτάσει σε απώλειες -0,59% και να κλείσει με πτώση -0,23%, αδιαφορώντας για τις θετικές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.
- Ο τζίρος εδώ, ήταν κατώτερος από τα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης αφού ανήλθε στα 40,862 εκατ. ευρώ μετά τις δημοπρασίες , και ήταν χαμηλότερος από τον χαμηλό μέσο τζίρο των 46,5 εκατ. της προηγούμενης εβδομάδας.
- Δεν εμφανίστηκαν ενδοσυνεδριακά ούτε στιγμή επίπεδα τιμών ψηλότερα των 889,1 μονάδων που ήταν το ανώτερο μέρας και ορίστηκε άπαξ στις 11:14 και το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:19, και ήταν οι 880,17 μονάδες. Δηλαδή το μέγιστο ήρθε στην πρώτη ώρα και το ελάχιστο στην τελευταία της συνεδρίασης ορίζοντας μια καθαρά πτωτική πορεία με πολλές ώρες σε αναζήτηση πυθμένα. Οι δημοπρασίες όρισαν κλείσιμο πάνω στο μέσο της διακύμανσης της ελεύθερης διαπραγμάτευσης
- Υπήρξε κίνηση με μορφή Λ από το άνοιγμα ως τις 11:45 ανάμεσα στις 889 και τις 883. Αλλά μετά εξελίχθηκε μια πτώση σταθερής κλίσης με αρχή από τις 884 μονάδες και κατάληξη στις 880 και οι δημοπρασίες δεν βελτίωσαν το κλείσιμο ημέρας που ήταν οι 883,36 μονάδες.
- Η νευρική πορεία οδήγησε στις 17:00 τον ΓΔ στις 883,49 μονάδες με μεταβολή -0,22% και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες με παρεμβάσεις στα bluechipορίστηκε 0,13 της μονάδας χαμηλότερα. Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέβαλε να εμφανιστούν απώλειες, ακολουθώντας την ανάγκη μείωσης θέσεων σε αρκετές από τις ευνοημένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με αγοραστικό ενδιαφέρον επιλεκτικό αλλά και επίμονο που διευρύνθηκε στο φινάλε. Οι πιέσεις σε περίπου 20 bluechip στο πρώτο μέρος στο τέλος έφεραν 13 πτωτικά bluechip, με 6 εξ αυτών να χάνουν πάνω από -1,00% ενώ κέρδη είχαν 9 και άνοδο από +1% και πάνω είχαν 3.
- Η υπεροχή στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 54/41, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για ρευστοποίηση θέσεων σε σημαντικό πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών.
Στην τρίτη συνεδρίαση της βδομάδας, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η επιστροφή της προσδοκίας για την επικείμενη σύσφιξη από πλευράς Fedμε ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον των αναδυόμενων χρηματιστηρίων. Γενικότερα η διάθεση για ρίσκο εξαρτάται από ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο διεθνές κλίμα.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και ανάλογης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 883,36 από 885,40 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,23% ή 2,04 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 40,862 από 55,524 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση επιστρέφοντας στην “παράδοση” της απόστασης προς τα κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 2,975 από 4,579 εκατ. ευρώ, και ο ΟΠΑΠ απασχόλησε τα 1,582 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ τα 815.000 ευρώ, και η ΠΕΙΡ 578.798 ευρώ.
Τη διακύμανση (8,94 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 16:19 και ήταν οι 880,17 (-0,59%) από 879,68 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 11:14 και ήταν οι 889,11 (+0,42%) από 889,61 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 41 από 35 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 54 από 69 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22 από 17. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,425 από 65,488 δις ευρώ την Τρίτη.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 14,66 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,23% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,22%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο ΔΤΡ έκλεισε την προηγούμενη συνεδρίαση στις 570,19 με κέρδη +0,35%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 563,47μονάδων (-1,18%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 567,73 (-0,43%),και ανώτερο τις 575,06 (+0,85%) έκλεισε στις 565,41 με απώλειες -0,84%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 12,986 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,95%) απασχόλησε 3,392 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,18%) 5,557 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,23%) απασχόλησε 0,965 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-1,67%) απασχόλησε 2,488 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,35% στις 2119,64 από 2127,18 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 7,54 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,20%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Βασικό χαρακτηριστικό η ισχυροποίηση των shortστοιχημάτων
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, το ταμπλό δήλωσε, πέφτοντας έρχεται η όρεξη, αν κρίνουμε από την διαρκή αναζήτηση πυθμένα με μικρά πτωτικά βηματάκια. Το πρώτο χαμηλό για τον μέσο όρο ορίστηκε στις 11:42 και ήταν οι 883,32 μονάδες, στις 13:09 ορίστηκε χαμηλό στις 883,13. Ακολούθησαν στις 13:57 οι 882,33 μονάδες , ενώ στις 14:45 ήρθαν οι 881,33 και στις 16:19 ο ΓΔ ήταν στις 880,17 με τον τζίρο ακριβώς στα 27 εκατ. ευρώ. Τα bluechipμε κέρδη τότε ήταν 5 ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ ΟΤΕ ΕΤΕ ΕΕΕ, κάθε μετοχή και άλλος κλάδος, ενώ τα πτωτικά 19. Έτσι, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 στο πρώτο μέρος σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε θετικό πεδίο από τις 10:32 ως τις 11:35 και μετά κινήθηκε σε αρνητικό.
Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 3,02 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 7,54 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2138,09 μονάδες, ήρθε στις 11:15. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:20 και ήταν οι 2112,49 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2219,64 από 2127,18 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,35% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα αυξήθηκε φθάνοντας στα 47,198 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 15/12.
Στα ΣΜΕ του 25άρητης σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1264ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2132,00μονάδες, κατώτερο τις 2108,00μετελευταίες πράξεις στις 2117,50και κλείσιμο στις 2118,00 από 2122,25μονάδες ενώ περιορίστηκαν στις 1791 από 2490οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 1270ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2131,00μονάδεςκαι κατώτερο μέρας στις 2108,25και τιμή κλεισίματος τις 2109,00 από 2120,00μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στα 1439 από 600ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 30ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με τιμή κλεισίματος στις 2111,50 μονάδες και 51 ανοικτά ΣΜΕ.
Σύμφωνα με την παράδοση στις εβδομάδες εκπνοής σειρών στα παράγωγα ως την μέρα της διακοπής της διαπραγμάτευσης των προς εκπνοή σειρών. Για την ώρα από τα παράγωγα οι συναλλαγές ειδοποιούν πως οι traders προβλέπουν τιμές για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στα επίπεδα των 2100 μονάδων. Ο δείκτης των bluechip, με τρεις συνεδριάσεις έχασε τις 2154 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), τις 2151 (συγκλίνουν οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 90 ημερών), τις 2140 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2125,74 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Ύστατο επίπεδο στήριξης από την πλευρά όσων κρατούν long στοιχήματα απέμεινε η ζώνη ανάμεσα στις 2106 και τις 2095 μονάδες.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 50συμβόλαιαγια τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 13συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 40συμβόλαιαγια τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.
Ο Νικόλας Πετράκης της WhitetipInvestments ΑΕΠΕΥ ανέφερε: Εγκλωβισμένος μεταξύ των 585 και 560 μονάδων βρίσκεται ο δείκτης Τραπεζών, “τσεκάροντας” με απόλυτη ακρίβεια τα τεχνικά αυτά όρια. Σε περίπτωση υπέρβασης των 585 μονάδων, το αγοραστικό σήμα επανέρχεται, στοχεύοντας τις 600 – 610 μονάδες. Στον αντίποδα, απώλεια του ΚΜΟ 200 ημερών και των 560 μονάδων, δυσχεραίνει περαιτέρω την εικόνα, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη στις 540 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 566,50 από 571,25μονάδεςκαι τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 11.Άλλαξαν επίσης χέρια 5 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με κλείσιμο στις 568,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 5 ΣΜΕ
Ο ΔΤΡ την προηγούμενη συνεδρίαση κινούμενος μεταξύ 563,47 μονάδων (-1,18%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 567,73 (-0,43%), και ανώτερο τις 575,06 (+0,85%) έκλεισε στις 565,41 με απώλειες -0,84%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 12,986 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,95%) απασχόλησε 3,392 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,18%) 5,557 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,23%) απασχόλησε 0,965 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-1,67%) απασχόλησε 2,488 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης γιατί ενισχύθηκαν αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ μεόγκο 19.543 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,04 ευρώ και απέμειναν46.564 από 56.838 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 19.176 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 67.883 από 49.512 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6094 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,83 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 12.245 από 16.199. Διακινήθηκαν επίσης 4938 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 15.146 από 11.688 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΥΡΩΒ με 13.923ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,884 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 7.684 από 17.259.Διακινήθηκαν επίσης 13.105 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 25.235 από 12.255 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 7096 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,30 ευρώ και 14.046 από 15.280 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 7031 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 27.188 από 20.850 ανοικτά ΣΜΕ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών bluechipήταν τα 6214 ΣΜΕ της ΜΙΓ τρέχουσας σειράς και 5348 λήξης Μαρτίου, τα 2197 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου και τα 2047 λήξης Μαρτίου, και τα 2086 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ λήξης Μαρτίου και 2000 για τη σειρά Δεκεμβρίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stockrepo αυξήθηκε και αφορούσε τα 24.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 12.500 για ΜΥΤΙΛ, στα 11.000 για ΟΤΕ, στα 8.987 για ΕΤΕ, στα 4.276 για ΑΤΤ, στα 2000 για ΕΕΕ και στα 1300 για ΕΛΧΑ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της WhitetipInvestments ΑΕΠΕΥ
Ιδιαίτερα αυξημένης σημαντικότητας θα χαρακτηρίζαμε τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, με την αποψινή συνεδρίαση της Fed να αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός. Οι σημερινές (χθεσινές) ανακοινώσεις, σχετικά με την αλλαγή νομισματικής πολιτικής της Fed, θα αφορούν τον διπλασιασμό στον ρυθμό μείωσης της αγοράς ομολόγων, στα $30 δισ. μηνιαίως, ολοκληρώνοντας τις αγορές τον ερχόμενο Μάρτιο. Πιθανή είναι και κάποια αναφορά σχετικά με τον χάρτη αύξησης των επιτοκίων, όπου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τουλάχιστον 2 φορές το επόμενο έτος. Αύριο το μεσημέρι συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ την Παρασκευή έχουμε την τριπλή λήξη Παραγώγων.
Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση, περιμένοντας τις αποψινές ανακοινώσεις. Μικρές διακυμάνσεις και αποχή, δεδομένου του ιδιαίτερα χαμηλού όγκου συναλλαγών, χαρακτήρισαν την συνεδρίαση. Διαγραμματικά, μετά την αποτυχημένη απόπειρα διάσπασης των 900 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης επανέφερε το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης, με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στις 880 και την κύρια στις 860 μονάδες. Αν και η περίπτωση ανοδική αντίδρασης δεν αποτελεί βασικό σενάριο, οι 900 και 910 μονάδες παραμένουν τα πρώτα σημαντικά επίπεδα αντίστασης μέχρι τις, έως τώρα ανυπέρβλητες, 930 μονάδες.
Εγκλωβισμένος μεταξύ των 585 και 560 μονάδων βρίσκεται ο δείκτης Τραπεζών, “τσεκάροντας” με απόλυτη ακρίβεια τα τεχνικά αυτά όρια. Σε περίπτωση υπέρβασης των 585 μονάδων, το αγοραστικό σήμα επανέρχεται, στοχεύοντας τις 600 – 610 μονάδες. Στον αντίποδα, απώλεια του ΚΜΟ 200 ημερών και των 560 μονάδων, δυσχεραίνει περαιτέρω την εικόνα, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη στις 540 μονάδες.
Οι επικείμενες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, έχουν την δύναμη να καθορίσουν το κλίμα για τις τελευταίες μέρες του χρόνου, ενώ μετά το triplewitching θα αναμέναμε μια πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση στις Αγορές. Μένει να δούμε εάν ένα πολυπόθητο ‘SantaClausRally’ είναι στα χαρτιά, ή η φετινή χρονιά θα αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές ήταν προετοιμασμένες για να υποδεχθούν και να συνεχίσουν την αντίδραση των επενδυτών μετά από την απόφαση που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για το πότε θα σταματήσει να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία επιτρέποντας στους αγοραίους να υπολογίσουν πότε θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ενδεχομένως ασκώντας πίεση στις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες να ακολουθήσουν.
Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron είναι μια πρόσθετη επιπλοκή. Οι επενδυτές ήταν σε κατάσταση νευρικότητας και επί μέρες και πέρασαν σε φάση ανακούφισης. Για αυτό ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας κέρδιζε στις 8:20 δική μας ώρα +0,12% με αργές συναλλαγές και ήταν στις 621,61 μονάδες.
Ο Ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 2,13% και η αγορά μετοχών στη Νότια Κορέα στις 8:30 εμφάνισε κέρδη +0,43%. Απώλειες εμφάνιζαν μόνο ο ΧανγκΣενγκ στο Χονγκ Κονγκ -0,31% και το χρηματιστήριο στην Αυστραλία -0,43%.
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα δηλώσει σήμερα εάν θα καθυστερήσει ξανά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά την πανδημία του COVID-19, αυτή τη φορά λόγω της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Omicron, ή αν θα λάβει μέτρα για να αποτρέψει την αύξηση του πληθωρισμού. Οι επενδυτές είχαν στοιχηματίσει σε μεγάλο βαθμό ενάντια στην αύξηση του επιτοκίου, έως ότου τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στη Βρετανία εκτινάχθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και έφτασε τον Νοέμβριο σε υψηλό της δεκαετίας, στο 5,1%
Μια αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη θα έφερνε την BoE μπροστά από την FederalReserve των ΗΠΑ στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Την Τετάρτη, η Fed δήλωσε ότι επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση του κινήτρου μέσω αγορών ομολόγων, ένα πρώτο βήμα πριν από τις πιθανές τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας -που πρόκειται να δώσουν τις τελευταίες δηλώσεις πολιτικής τους την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα- απέχουν ακόμη περισσότερο από την αύξηση του κόστους δανεισμού.