Skip to main content

Reuters: Κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας

Ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου στον τερματισμό του εμπορικού πολέμου με τις καταστροφικές συνέπειες κάνουν ΗΠΑ και Κίνα περιγράφοντας τις επί της αρχής δεσμεύσεις τους στα πιο ακανθώδη έως σήμερα ζητήματα.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν προχωρήσει στην αμοιβαία επιβολή δασμών σε προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, στρεβλώνοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες και αποδιαρθρώνοντας τη μεταποίηση.

Αξιωματούχοι των δύο χωρών θα έχουν συζητήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, οι οποίες ωστόσο απέχουν αρκετά από τις απαιτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για διαρθρωτικές αλλαγές στην κινεζική οικονομία.

Η ευρεία περιγραφή ωστόσο μίας πιθανής συμφωνίας αρχίζει να αναδύεται από τις συζητήσεις, υποστηρίζουν στο Reuters πηγές που έχουν πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις. Ο στόχος της συμφωνίας άλλωστε πιέζει και τις δύο πλευρές, δεδομένου ότι την 1η Μαρτίου λήγει η ανακωχή των 90 ημερών που είχαν συμφωνήσει ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ, στην Αργεντινή.

Οι διαπραγματευτές συντάσσουν έξι μνημόνια κατανόησης σε αντίστοιχα διαρθρωτικά ζητήματα: την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και την κλοπή στον κυβερνοχώρο, τα πνευματικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες, το νόμισμα, τη γεωργία και τα μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο, σύμφωνα με τις δύο πηγές.

Κατά τις συναντήσεις που είχαν Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κείμενα και εργάστηκαν για την περιγραφή των υποχρεώσεων σε κείμενο, σύμφωνα με μία πηγή. Επρόκειτο για μία πραγματική εμπορική διαπραγμάτευση, τόσο ώστε στο τέλος της εβδομάδας οι συμμετέχοντες σκέφθηκαν να παραμείνουν στο Πεκίνο για να συνεχίσουν τη δουλειά, αλλά τελικά συμφώνησαν να αφήσουν μερικές ημέρες και να ξανασυναντηθούν στην Ουάσιγκτον.

Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τελικά οι διαπραγματεύσεις να καταρρεύσουν, υπογράμμισε άλλη πηγή στο Reuters. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε η ίδια πηγή, τα μνημόνια συνιστούν ένα σημαντικό βήμα προκειμένου η Κίνα να υπογράψει τις γενικές αρχές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε βασικά θέματα.

Κινεζικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν επίσης στο πρακτορείο ότι οι  δύο χώρες συμφώνησαν βασικά στον περιορισμό των εμπορικών ανισορροπιών, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές στις αμοιβαίες «βασικές απαιτήσεις» τις οποίες προσπαθούν να επιλύσουν.

«Ας πούμε ότι είμαστε στη φάση που επιταχύνουμε και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες εργάζονται για την επίτευξη μίας συμφωνίας εντός της προθεσμίας. Παραμένουν όμως προβλήματα που είναι ακόμη αρκετά πολύπλοκα για να λυθούν», υποστηρίζει Κινέζος αξιωματούχος.  

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Πεκίνο ότι υποχρεώνει αμερικανικές εταιρείες που έχουν δραστηριότητα στην Κίνα να μοιράζονται την τεχνολογία τους με τοπικούς συνεργάτες τους και να τους διαβιβάζουν απόρρητα πνευματικά δικαιώματα. Η Κίνα το αρνείται.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν επίσης ενστάσεις για το ότι δεν υπάρχουν δασμολογικά εμπόδια στην Κίνα – όπως βιομηχανικές επιδοτήσεις, ρυθμίσεις, διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων, ελέγχους των προδιαγραφών των προϊόντων και άλλες πρακτικές – που ισχυρίζονται ότι κρατούν τα αμερικανικά προϊόντα εκτός της Κίνας ή ότι δίνουν αθέμιτο πλεονέκτημα σε εγχώριες εταιρείες.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν πιέζει την Κίνα να ανοίξει τις αγορές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της σε περισσότερες ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων δύο μεγάλες εταιρείες πιστωτικών καρτών – Visa και Mastercard – που περίμεναν επί χρόνια να τηρήσει η Κίνα τις δεσμεύσεις της για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας εκεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης προειδοποιήσει την Κίνα να μην υποτιμήσει το γιουάν για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μετά τη σημαντική εξασθένιση του έναντι του δολαρίου πέρυσι, εξουδετερώνοντας εν μέρει τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.

naftemporiki.gr