Skip to main content

Γενς Στόλτενμπεργκ: Από γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κεντρικός τραπεζίτης;

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει υποβάλει αίτηση για να γίνει ο επόμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, όπως αναφέρουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση που πιθανόν να πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις σχετικά με την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής και την εποπτεία του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο.

Ο Στόλτενμπεργκ διετέλεσε πρωθυπουργός της Νορβηγίας την περίοδο 2000-01 και το 2005-2013 προτού γίνει επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας. Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, είναι ανέμεσα στους αιτούντες για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Την θέση διεκδικούν επίσης η αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Ίντα Γουόλντεν Μπάκε και 20 άλλοι υποψήφιοι, ανάμεσά τους φοιτητές, συνταξιούχοι και ένας οδηγός λεωφορείου. 

Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, το οποίο ανέλαβε την εξουσία τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από το 2013, επιθυμεί να αντικαταστήσει τον Οστάιν Όλσεν ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος όχι μόνο προεδρεύει της νομισματικής πολιτικής αλλά επίσης εποπτεύει το Ταμείο Πετρελαίου της Νορβηγίας ύψους1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τον διαχειριστή του υπό τον πρώην διαχειριστή hedge fund Νικολάι Τάνγκεν.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, το υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας τον ρώτησε αν θα ενδιαφερόταν να υποβάλει αίτηση για τη θέση στην κεντρική  τράπεζα. «Αυτό κάνω τώρα και είναι μια δουλειά για την οποία έχω ενθουσιαστεί πολύ», πρόσθεσε. Ο Στόλτενμπεργκ θα αναλάβει τη θέση, εάν διοριστεί, την 1η Οκτωβρίου.

Όσοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, πιστεύουν ότι θα ήταν επιθυμητό να υπάρχει ένας πολιτικός μ εκύρος στον ρόλο και ότι λίγοι καταλαβαίνουν την οικονομία της Νορβηγίας όπως και ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών κατέληξε στον κανόνα των δαπανών που αποφασίζει πόσα χρήματα μπορεί να πάρει η κυβέρνηση από το τνορβηγικό ταμείο πλούτου κάθε χρόνο. 

Η αντίθετη πλευρά υποστηρίζει ότι η αξιοπιστία τόσο της Norges Bank όσο και του ταμείου πετρελαίου θα τεθεί σε κίνδυνο εάν τεθεί επικεφαλής ενός πρώην πολιτικός —και στενός φίλος με τον σημερινό ηγέτη των Εργατικών και πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στορ.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόκειται να παραιτηθεί από επικεφαλής του ΝΑΤΟ το φθινόπωρο του 2022, αλλά η θέση εργασίας στην Norges Bank είναι ελεύθερη από την άνοιξη, αφού ο Όλσεν αποφάσισε να παραιτηθεί ένα χρόνο πριν από το τέλος της θητείας του.

naftemporiki.gr