Από την έντυπη έκδοση
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
Μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων από την ενεργειακή ακρίβεια και για τους πρώτους μήνες του 2022 επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, των ρύπων και κατ’ επέκταση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος έχει ήδη πυροδοτήσει «κύμα» πληθωριστικών πιέσεων που επιβαρύνει τα νοικοκυριά και δεν εμφανίζει ενδείξεις αποκλιμάκωσης.
Επί τάπητος βρίσκεται η αύξηση της έκπτωσης 15% στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας (που έχει εξαγγελθεί για την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα) για τον τρέχοντα μήνα και για τους πρώτους μήνες του 2022. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη ότι σχεδιάζεται η συνέχιση του μέτρου της επιδότησης του ρεύματος και πέραν του Δεκεμβρίου, όχι όμως οριζόντια για όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης όπως ίσχυσε για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία βρίσκονται υπό καθορισμό από το ΥΠΟΙΚ και το ΥΠΕΝ, με σημείο αφετηρίας της «άσκησης» τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Όλα αυτά με «φόντο» τη διαμόρφωση της μέσης τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στα 254,68 ευρώ/MWh σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (με αύξηση 37% σε σχέση με χθες Κυριακή, όταν υποχώρησε προσωρινά κάτω από τα 200 ευρώ/MWh, στα 186,07 ευρώ/MWh) κι ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου στο hub TTF της Ολλανδίας κινούνται πάλι πάνω από τα 100 ευρώ/MWh και οι τιμές των ρύπων πάνω από τα 80 ευρώ/τόνο.
Αυξάνεται η έκπτωση στο φυσικό αέριο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του επιβεβαίωσε την αύξηση των εκπτώσεων στο φυσικό αέριο, δηλώνοντας ότι «από τον Οκτώβριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 15% στους προμηθευτές της, που αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μειώσουν αντίστοιχα τα τιμολόγια στους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζει την αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για τον μήνα Δεκέμβριο όπου οι καταναλώσεις είναι αυξημένες, ενώ ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το πρώτο τρίμηνο του 2022», με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για διπλασιασμό του ποσοστού έκπτωσης στο 30%. Αρμόδιες πηγές της ΔΕΠΑ σημείωσαν ότι «η ΔΕΠΑ θα συνεργαστεί με το ΥΠΕΝ για ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.
Το ύψος της έκπτωσης θα συναρτηθεί εν πολλοίς από την έκβαση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ρωσικής Gazprom για τους όρους της φόρμουλας τιμολόγησης του φυσικού αερίου για το 2022, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, οι προμηθευτές φυσικού αέριου βρίσκονται σε αναμονή του μηχανισμού για τη μετακύλιση της έκπτωσης 15% στις καταναλώσεις Νοεμβρίου στους πελάτες τους, που θα πρέπει να διασφαλίζει ότι θα εφαρμοστεί οριζόντια στο σύνολο των οικιακών καταναλωτών, με δεδομένο ότι δεν προμηθεύονται όλες οι εταιρείες φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Οι νέες πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των καταναλωτών έρχονται σε συνέχεια της ρύθμισης για αναστολή των τελών του δικτύου διανομής φυσικού αερίου για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και εξόφληση των ποσών σε τέσσερις δόσεις από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο.
Τι αλλάζει το 2022
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, σημείωσε ότι το τρέχον μοντέλο οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα (9 ευρώ/μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης για τους πελάτες της χαμηλής τάσης τον Σεπτέμβριο, που διαμορφώθηκε στα 18 ευρώ/μήνα για τον Οκτώβριο και στα 39 ευρώ/μήνα για Νοέμβριο και Δεκέμβριο) έχει χρονικό ορίζοντα έως τον τρέχοντα μήνα.
Υπονόησε, όμως, ότι θα συνεχιστεί η στήριξη για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και για το επόμενο διάστημα, όσο οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι πρέπει να μπουν ορισμένα κριτήρια για να βοηθηθούν οι οικογένειες που το έχουν ανάγκη και εξετάζουμε ποια θα είναι αυτά». Διατύπωση που παραπέμπει στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΥΠΕΝ και ΥΠΟΙΚ για τα εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο να υπάρξει «λελογισμένη» διεύρυνση των δικαιούχων, πέρα από αυτούς που είναι ήδη δικαιούχοι του ΚΟΤ.