Skip to main content

Γρ. Τάσιος-ΠΟΞ: Στο 60% η μέση πληρότητα στα χειμερινά ξενοδοχεία – Αυξημένες τιμές

Η μέση πληρότητα στα χειμερινής λειτουργίας ξενοδοχεία, που αριθμούν περίπου 1.300 επιχειρήσεις, κινείται περίπου στο 60%, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Μόνο για τις γιορτές και σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, όπως σε ορεινή Αρκαδία, Αράχωβα, νομό Ιωαννίνων, Μαγνησία, Πήλιο και λουτρά Πόζαρ, η πληρότητα ανεβαίνει. «Οι πόλεις κινούνται σε μονοψήφια νούμερα, κυρίως στην επαρχία, ακόμη και στην πόλη της Θεσσαλονίκης» τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα (91,6 και 105,8) ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος.

Την ίδια ώρα, σε μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο, καταλυμάτων σε χειμερινούς προορισμούς, θα βρει κανείς κόστη διαμονής που μια μέση ελληνική οικογένεια δύσκολα μπορεί να καλύψει. Ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι οι τιμές είναι ανάλογες με το κατάλυμα που επιλέγει ο πελάτης. Αν είναι ένα 5άστερο, οι τιμές είναι ακριβές. «Από κει και πέρα, μιλάμε για μια απόλυτη εποχικότητα των 15 ημερών. Πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο τις επόμενες ημέρες αν δεν μπορέσει να καλύψει κάποια έξοδα; Πώς θα λειτουργήσει στο εργασιακό κομμάτι, όταν τον Γενάρη δεν θα έχει δουλειά; Δυστυχώς, αυτά οδηγούν κάποια στιγμή και σε αυξημένες τιμές. Είναι ένας τρόπος να μπορέσει να λειτουργήσει το κατάλυμα στην πορεία» είπε. Σημείωσε, επίσης, ότι οι χριστουγεννιάτικες διακοπές αφορούν ουσιαστικά τα τρία τριήμερα των γιορτών, μαζί με των Φώτων, και ότι μετά τις 10 Ιανουαρίου είναι άδεια τα πάντα, με επόμενο τριήμερο είναι αυτό της Αποκριάς και ύστερα το Πάσχα.

Το ενεργειακό κόστος, ο διπλασιασμός στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, επηρεάζει τον τιμοκατάλογο, συμπλήρωσε ο κ. Τάσιος. «Γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση και περιμένουμε απάντηση την επόμενη εβδομάδα για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και άλλων μορφών θέρμανσης στα ξενοδοχεία για να βοηθηθούν» ανέφερε.

Από την άλλη, επισήμανε και την παράμετρο των καταλυμάτων (σ.σ. τύπου airbnb) που δεν βασίζονται στον υγιή ανταγωνισμό, καθώς μεταξύ άλλων, δεν πληρώνουν ΦΠΑ, τέλος παρεπιδημούντων, φόρο διαμονής, ενώ δεν υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο και είναι σε μια κατάσταση η οποία δεν ελέγχεται. «Προφανώς και πρέπει να υπάρχει σαν ένα είδος φιλοξενίας, αλλά να λειτουργεί στο ίδιο πλαίσιο με εμάς. Είναι πολλά τα ερωτήματα και η πάσα ξεκάθαρα γίνεται στην κυβέρνηση, που πρέπει να τα διευκρινίσει την επόμενη χρονιά».

«Θετικό είναι ότι δεν έχουμε lockdown και αυτή είναι μια πολύ ορθή σκέψη της κυβέρνησης, την οποία καλό θα είναι διατηρήσει σε όλη την περίοδο από δω και πέρα, παρόλη τη δυσκολία της πανδημίας, γιατί αυτό είναι ένα διαβατήριο και για το καλοκαίρι, δηλαδή όσο διατηρούμε την ασφάλεια στη χώρα, με την έννοια ότι λειτουργεί» τόνισε ο κ. Τάσιος. Για σήμερα, ωστόσο, η πανδημία προφανώς δημιουργεί αναστολές στις οικογένειες που έχουν παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία δεν θα προλάβουν να εμβολιαστούν και θα πρέπει να κάνουν συνέχεια σελφ τεστ, υπογράμμισε, «υπάρχουν προβλήματα και στην τσέπη των νοικοκυριών λόγω της ενεργειακής κρίσης» είπε.

Ο κ. Τάσιος ανέφερε, τέλος, ότι υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος με τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού, για τη νομοθέτηση μιας ολιγοήμερης περιόδου διακοπών εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τους μαθητές, μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα, που θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 2023, τονώνοντας την κίνηση στην επαρχία, σε περιοχές όπου υπάρχουν θεματικά πάρκα, για παράδειγμα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Πηγή: ΕΡΤ