Skip to main content

Ο πληθωρισμός αδειάζει τις τσέπες- Το επίδομα θέρμανσης καλύπτει μέρος των απωλειών

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

Aνάποδα γύρισε η κλεψύδρα για περίπου 700.000 περσινούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης οι οποίοι σήμερα αναμένεται να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την προκαταβολή, ίση με το ποσό που εισέπραξαν τη χειμερινή περίοδο 2020-2021. Σήμερα όμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει και τα «κακά νέα» για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, ο οποίος συνέχισε την ανοδική του πορεία κυρίως λόγω των ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο συμπαρασύροντας και τις τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες.

Σήμερα θα πιστωθούν οι προκαταβολές του επιδόματος θέρμανσης στους παλαιούς δικαιούχους, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» έως τις 30 Νοεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 700.000 δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό του επιδόματος που είχαν εισπράξει πέρυσι ενώ το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται θα το λάβουν έως το τέλος του μήνα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα παραστατικά αγοράς έως τις 15 Δεκεμβρίου. Όσοι περσινοί δικαιούχοι «έχασαν» την προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου για την υποβολή της αίτησης προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα πληρωμής της 10ης Δεκεμβρίου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την αίτησή τους έως τις 15 Δεκεμβρίου για να πληρωθούν έως τις 30 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν καταχωρίσει τα απαιτούμενα στοιχεία έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ότι ο δικαιούχος θα έχει πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 15η Οκτωβρίου 2021. Κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Με βάση τον προγραμματισμό του  υπουργείου Οικονομικών:

–        Έως τις 10 Δεκεμβρίου, οι περσινοί δικαιούχοι θα λάβουν υπό μορφή προκαταβολής ποσό επιδόματος ίσο με τα περσινά χρήματα που έλαβαν ως επιδότηση.

–         Έως τις 30 Δεκεμβρίου, οι περσινοί δικαιούχοι θα εξοφληθούν το συνολικό επίδομα που δικαιούνται φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα παραστατικά αγοράς έως τις 15 Δεκεμβρίου.

–        Έως τις 30 Δεκεμβρίου, θα έχουν λάβει το επίδομα που τους αναλογεί και οι νέοι δικαιούχοι, μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα καταβληθεί:

–         Έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.

–        Έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2021 έως 31.03.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022.

Προς νέο υψηλό ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου 

Τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν είναι ευχάριστα καθώς οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα περνούν στις τιμές λιανικής, προκαλώντας αυξήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών. Μάλιστα χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δεν απέκλεισε να υπάρξει περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού το Δεκέμβριο.

Πλέον οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους πρώτους μήνες του 2022, στο σκέλος των αγαθών και υπηρεσιών, ενώ λίγο αργότερα, το 2ο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να φανεί στις τιμές της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το Νοέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή δηλαδή ο πληθωρισμός που  συγκρίνει την Ελλάδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στη χώρα μας έφτασε στο 4,3%, καταλαμβάνοντας την 13η θέση, χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν 4,9%.