Skip to main content

Με 13,4% «έτρεξε» η οικονομία το γ’ τρίμηνο

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected] 

Συνεχίστηκε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και το γ΄τρίμηνο του 2021, δεδομένου ότι περιλαμβάνει τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο, οπότε ο τουρισμός κινήθηκε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα. Σε επίπεδο 9μηνου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 9,3%.

«Επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Ανάκαμψη που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «είναι στο χέρι όλων μας – πολιτείας και κοινωνίας – να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, να υπερβούμε νέες, εξωγενείς κυρίως, προκλήσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών – και πρωτίστως της νέας γενιάς».

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 3ο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% ενώ προχώρησε και την προς τα πάνω αναθεώρηση τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Πιο συγκεκριμένα, το α΄ τρίμηνο του 2021, σε ετήσια βάση, καταγράφηκε ύφεση 1,9% από 2,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Το β΄ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,6% από 16,2% που είχε ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

Σε τριμηνιαία βάση, το τρίτο τρίμηνο καταγράφεται ανάπτυξη 2,7% με:

  • τη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη να αυξάνεται κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
  • τις  ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να αυξάνονται  κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
  • τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να παρουσιάζουν αύξηση κατά 12,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29,0%.
  • τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να καταγράφουνβ αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%.

Σε ετήσια βάση, αύξηση καταγράφεται:

  • Κατά 7,3% στην συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη.
  • Κατά 18,1 % στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.
  • Κατά 48,6% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%.
  • Κατά 21,7% στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό διεθνείς και ελληνικοί οργανισμοί έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 7,1% ενώ η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει κατά 6,9% το 2021.

naftemporiki.gr