Άρωμα Ελλάδας έχει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να ανάβουν το πράσινο φως για την εκταμίευση δόσης ύψους 767 εκατ. ευρώ μετά και τη θετική εισήγηση της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Τα καλά νέα για το οικονομικό επιτελείο ίσως δεν σταματήσουν εκεί, αφού στις 12:00 θα δώσει στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου και οι έως τώρα ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας το συγκεκριμένο διάστημα είναι ενθαρρυντικές.
Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης. «H Ελλάδα συνεχίζει να κάνει καλή πρόοδο στις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος με αφορμή τη συνεδρίαση της Δευτέρας, επισημαίνοντας ότι η πρόοδος επετεύχθη κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας αλλά και των πυρκαγιών του καλοκαιριού.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει περαιτέρω προσπάθεια σε τομείς όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, τα δημόσια οικονομικά, η Υγεία και η Δικαιοσύνη. Αναφορικά με το αν οι ομόλογοι του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα θα δώσουν τη συγκατάθεση τους, ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι «η ισορροπία μοιάζει καλή. Περιμένω οι υπουργοί να συμφωνήσουν στα μέτρα (ελάφρυνσης) και στην εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ και το Eurogroup να εκδώσει ως συνήθως σχετική ανακοίνωση».
Από την πλευρά και ο Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup θα είναι θετικό.
«Έτρεξε» η οιικονομία το γ’ τρίμηνο
Όπως έχει γράψει η «Ν» το οικονομικό επιτελείο έχει συγκεντρώσει πληθώρα ενδείξεων για πολύ ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς -και υπό προϋποθέσεις τον ισχυρότερο στην Ευρώπη. Ο αυξημένος τζίρος των επιχειρήσεων παραπέμπει σε σημαντική ενίσχυση της κατανάλωσης, ενώ σημαντική αύξηση σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020 αναμένεται και από το… μέτωπο των επενδύσεων.
Το «βαρύ χαρτί» για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου είναι ο τουρισμός, ο οποίος κινήθηκε σε σαφώς καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με το γ’ τρίμηνο του 2020, εξαλείφοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών και της ενεργειακής κρίσης.
naftemporiki.gr