Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]
Το Westminster ανησυχεί ότι το Brexit, αντί να βελτιώσει το εμπόριο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, το κάνει πιο δύσκολο. Αυξάνονται οι υποψίες, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής κυβέρνησης, ότι μια εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών —η οποία έπρεπε να είχε τεθεί στο κρεβάτι πριν από ένα μήνα— παρατείνεται λόγω της διαμάχης για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.
Οι ΗΠΑ καθυστερούν μια συμφωνία για την άρση των δασμών της εποχής Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο της Βρετανίας λόγω των ανησυχιών της Ουάσιγκτον για τις απειλές του Λονδίνου να αλλάξει τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία.
Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει το Λονδίνο ότι η μονομερής αλλαγή της συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου που σφράγισε την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ το 2020 θα μπορούσε να απειλήσει την ειρήνη στο νησί της Ιρλανδίας.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ένας αξιωματούχος του αμερικανικού Yπουργείου Eμπορίου δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για χαλάρωση των δασμών στα μέταλλα δεν μπορούν να προχωρήσουν.
Ο αξιωματούχος ανέφερε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις βρετανικές απειλές να ενεργοποιήσουν το Άρθρο 16, μια ρήτρα διασφάλισης στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit που παρακάμπτει μέρος της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και θα ανέστειλε τους ελέγχους σε αγαθά που ταξιδεύουν στη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. .
Η Ουάσιγκτον είχε ενημερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο για τον λόγο της αναστολής, ανέφερε η ανακοίνωση. Τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα είπαν επίσης ότι οι συνομιλίες είχαν κολλήσει μετά την πίεση από το Κογκρέσο σχετικά με τις απειλές του Ηνωμένου Βασιλείου να ενεργοποιήσει τη ρήτρα.
Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είπε ότι θα επικαλεστεί το Άρθρο 16 εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες για να χαλαρώσει, όπως λέει, ανεφάρμοστους περιορισμούς στο εμπόριο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που επιβάλλονται από το πρωτόκολλο. Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αμβλύνει τη στάση του, η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι η επιλογή παραμένει στο τραπέζι.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αναστείλουν τους δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χάλυβα και αλουμίνιο τον Οκτώβριο.
Η συμφωνία παρέχει ανακούφιση από τους δασμούς της εποχής Τραμπ, 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο στους Ευρωπαίους κατασκευαστές, αλλά αφήνει τους Βρετανούς χαλυβουργούς σε μειονεκτική θέση επειδή εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλούς δασμούς στις εξαγωγές στις ΗΠΑ. Οι δασμοί αντιποίνων του Ηνωμένου Βασιλείου για το ουίσκι μπέρμπον των ΗΠΑ και άλλα προϊόντα παρέμειναν επίσης σε ισχύ.
Η Μάρθα Ντάλτον, εισαγωγέας ουίσκι στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνίδρυσε τη Bourbon Alliance για να εκπροσωπήσει τη βιομηχανία, είπε ότι τα μέλη της συμμαχίας «ανησυχούν βαθιά για την έλλειψη κινητικότητας στις διαπραγματεύσεις». «Ήμασταν αισιόδοξοι ότι η διαμεσολάβηση για μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ θα οδηγούσε σε κάποια θετικά νέα για τα μέλη μας που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη συμφωνία για το Brexit, η Βόρεια Ιρλανδία παρέμεινε στην ενιαία αγορά αγαθών της ΕΕ για να αποτρέψει τα εμπορικά σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας. Αντίθετα, όλα τα εμπορεύματα που ταξιδεύουν από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει αυξημένη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στις αποστολές.
Η ΕΕ πρότεινε χαλάρωση των ελέγχων, αλλά το Λονδίνο λέει ότι οι προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές και αντίθετα απείλησε να ενεργοποιήσει το άρθρο 16. Η ρήτρα μπορεί να επικαλεστεί το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ εάν οποιαδήποτε πλευρά πιστεύει ότι η συμφωνία έχει προκαλέσει «σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές ή περιβαλλοντικές δυσκολίες» ή την «εκτροπή του εμπορίου».
Προειδοποιήσεις στο Λονδίνο από την Ουάσινγκτον
Το θέμα έχει προσελκύσει την προσοχή μιας σημαντικής ιρλανδικής ομάδας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, η οποία έχει επανειλημμένα καλέσει τη Βρετανία να τιμήσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που τερμάτισε τη σύγκρουση τριών δεκαετιών στην περιοχή. Τον Νοέμβριο, ανώτεροι Δημοκρατικοί βουλευτές προειδοποίησαν δημόσια ότι απειλώντας να ενεργοποιήσει το Άρθρο 16, το Ηνωμένο Βασίλειο απείλησε να αποσταθεροποιήσει τις εμπορικές σχέσεις και την «ειρήνη που κερδήθηκε με κόπο».
Ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε στον Τζόνσον μόλις τον Σεπτέμβριο να μην επιτρέψει στη διαμάχη μετά το Brexit με την Ευρώπη να αποσταθεροποιήσει την ειρήνη στο νησί της Ιρλανδίας.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο επέμεινε ότι δεν υπάρχει «καμία σχέση» μεταξύ των συνομιλιών και της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.
Το υπουργείο Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: «Δεν βλέπουμε καμία σχέση με αυτό το συγκεκριμένο θέμα και το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την προσέγγιση της Βρετανίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στο πρωτόκολλο προκειμένου να προστατευθεί η συμφωνία του Μπέλφαστ (Μεγάλη Παρασκευή) και η θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου».
Πρόσθεσε ότι το υπουργείο είχε «τακτικές συζητήσεις τόσο με την Εμπορική Εκπρόσωπο των ΗΠΑ Κάθριν Τάι όσο και με την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο για το θέμα» και παρέμεινε «επικεντρωμένο στη συμφωνία για ένα ψήφισμα που προβλέπει την αφαίρεση των επιζήμιων δασμών».