Skip to main content

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 6,7% το 2021 και 4,8% το 2022

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected] 

Με ρυθμό 6,7% αναμένεται να «τρέξει»  η ελληνική οικονομία το 2021 και κατά 4,8% το 2022 εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Όπως σημειώνει για την Ελλάδα, καθοριστικό ρόλο για την ανάκαμψη αναμένεται να παίξουν η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης μέσα από την ενίσχυση των εισοδημάτων και των επενδύσεων.

Ο Οργανισμός προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 14% φέτος, 17,3% το 2022 και 10,2% το 2023. Οι εξαγωγές θα ενισχυθούν κατά 14,2% το 2021, 13% το 2022 και 5,1% το 2023. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα καταγράψει περαιτέρω μείωση στο 14,6% το 2021 από 16,3% πέρυσι, για να υποχωρήσει στο 12,9% το 2022 και στο 12,7% το 2023.

Ένας βασικός κίνδυνος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να περιορίσει την ανάκαμψη του τουρισμού.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται και από τα μέσα του 2021 κινούνται πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών στη μεταποίηση, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο, αλλά σημειώνει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανόν να περιορισθούν λόγω της χαμηλής παραγωγικής δυναμικότητας της οικονομίας. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι το 2022  θα διαμορφωθεί στο 3,1% σε μέσα επίπεδα από 0,4% φέτος και ο δομικός πληθωρισμός – που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού – να διαμορφωθεί στο 1,9% από -1,2%, αντίστοιχα.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 9,6%/ΑΕΠ φέτος στο 4% το 2022. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, προβλέπεται φέτος να υποχωρήσει κάτω από το 200% του ΑΕΠ, στο 192% / ΑΕΠ για να μειωθεί εκ νέου το 2022 στο 180,6%/ΑΕΠ και στο 174,6%/ΑΕΠ το 2023.

Η κυβέρνηση θα αρχίσει να αποσύρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης ενώ η κρατική στήριξη θα συνεχίσει – σε περιορισμένη έκταση – και το 2022 να στηρίζει τα εισοδήματα και την κατανάλωση, με περαιτέρω ώθηση να δίνεται από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την αρχή του νέου έτους. Οι εξαγωγές θα ενισχυθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και του παγκόσμιου τουρισμού.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η εξελισσόμενη δημοσιονομική στήριξη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ανάκαμψης ενόψει και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας. Συνιστά ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης. «Η καλύτερη στόχευση μέτρων στήριξης, όπως οι μειώσεις ορισμένων συντελεστών ΦΠΑ για τομείς όπως η ψυχαγωγία, θα αύξανε τον αντίκτυπό τους. Η εστίαση της στήριξης σε ενεργά προγράμματα και κατάρτιση στην αγορά εργασίας, με βάση τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην επαγγελματική εκπαίδευση και την εφαρμογή σχεδίων για την αύξηση της ικανότητας της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και την προώθηση της κατάρτισης, θα βοηθούσε τους εργοδότες να προσλαμβάνουν εργαζομένους με τις απαραίτητες δεξιότητες». Η εφαρμογή μέτρων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα που ορίζονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης , όπως η περαιτέρω πρόοδος στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, είναι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την επίτευξη της φιλόδοξης επέκτασης των δημοσίων επενδύσεων. Η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για επενδύσεις με την ολοκλήρωση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της «υγείας» των τραπεζών θα ενισχύσει περαιτέρω τον αντίκτυπο του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, ο Οργανισμός κρίνει ότι η  εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, που ήδη πλήττει την Ελλάδα, θα είναι επιτακτική για τη διατήρηση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.