Skip to main content

Οι ελλείψεις «μπλοκάρουν» την ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης

Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας παρέμεινε σε τροχιά ανάκαμψης τον Νοέμβριο χάρη στην σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών και της παραγωγής. Ωστόσο οι ελλείψεις υλικών και η επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης των προμηθειών ανακόπτουν τη δυναμική της ανάπτυξης. 

Τον συγκεκριμένο μήνα εντάθηκαν οι πιέσεις που ασκούνταν στο παραγωγικό δυναμικό και οι αδιεκπεραίωτες εργασίες αυξήθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας (από τον Νοέμβριο του 2002), παρά την αύξηση της απασχόλησης με τον εντονότερο ρυθμό σε διάστημα πέντε μηνών.

Αναλυτικότερα, ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI® ) έκλεισε στις 58.8 μονάδες τον Νοέμβριο, τιμή οριακά χαμηλότερη από τις 58.9 μονάδες του Οκτωβρίου. Ο συνολικός ρυθμός αύξησης κυμάνθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση του κλάδου.

Σημαντικές αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού επιβράδυναν την ανάπτυξη

«Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να υποδεικνύουν σημαντική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών τον Νοέμβριο, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε και πάλι αισθητά από την πλευρά των πελατών. Η αύξηση της παραγωγής ήταν έντονη, αλλά οι συνεχιζόμενες σημαντικές αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού επιβράδυναν την ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, οι πιέσεις που ασκούνταν στο παραγωγικό δυναμικό εντάθηκαν, καθώς ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα μεγαλύτερο των 19 ετών», σλολίασε η Sian Jones, οικονομολόγος της IHS Markit.

«Οι ελλείψεις υλικών οδήγησαν σε μία από τις μεγαλύτερες επιμηκύνσεις του χρόνου παράδοσης προμηθειών από το ξέσπασμα της πανδημίας. Παράλληλα με τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και καυσίμων, η άνοδος του κόστους κατέγραψε υψηλό ρυθμό-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας. Παρότι ο κύριος ρυθμός αύξησης ανεβαίνει, ορισμένες εταιρείες άρχισαν να εφιστούν την προσοχή στη μετακύλιση της εντονότατης επιβάρυνσης κόστους στους πελάτες, καθώς υπάρχουν αναφορές για πελάτες που αντιτίθενται στην τακτική αυτή», πρόσθεσε. 

Αναλυτικά η έρευνα 

Όπως αναφέρει η IHS Markit, η παραγωγή σε όλο τον ελληνικό τομέα μεταποίησης αυξήθηκε έντονα τον Νοέμβριο, με τον ρυθμό αύξησης να αντιστοιχεί σε αυτόν που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο. Στις περιπτώσεις που αναφέρθηκε αύξηση της παραγωγής, οι εταιρείες τη συνέδεσαν με τη μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών. Παρόλα αυτά, οι ελλείψεις πρώτων υλών επιβράδυναν τη δυναμική ανάπτυξης, καθώς εντάθηκαν οι πιέσεις που ασκούνταν στο παραγωγικό δυναμικό. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος βραδύτερος σε διάστημα επτά μηνών.

Παράλληλα, οι νέες συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν αισθητά τον Νοέμβριο. Παρά τις ισχυρές συνθήκες ζήτησης, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε και ήταν ο χαμηλότερος σε διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς οι παραγωγοί αγαθών ανέφεραν ότι οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες είχαν ως αποτέλεσμα ακυρώσεις από την πλευρά των πελατών. Αντίστοιχα, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξαγωγών μειώθηκε.

Εν τω μεταξύ, οι αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού επιδεινώθηκαν εξαιτίας των ελλείψεων πρώτων υλών και των καθυστερήσεων στις μεταφορές, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν αισθητά τον Νοέμβριο. Οι ελλείψεις ώθησαν τις τιμές εισροών σε υψηλότερο επίπεδο, καθώς ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας. Σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση αυτή ήταν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας, καυσίμων, μετάλλων, πλαστικών και υλικών συσκευασίας.

Οι εταιρείες επιδίωξαν να μετακυλίσουν τις υψηλότερες τιμές εισροών στους πελάτες, καθώς οι χρεώσεις εκροών αυξήθηκαν με σημαντικό ρυθμό. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην ιστορία της έρευνας, παρόλο που υπήρξαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την ακύρωση παραγγελιών λόγω των υψηλότερων τιμών πώλησης.

Οι δυσκολίες προμήθειας πρώτων υλών και η έντονη αύξηση των νέων παραγγελιών οδήγησαν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών σε άνοδο-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας, στα μέσα του τέταρτου τριμήνου. Η χαμηλή διαθεσιμότητα εισροών επηρέασε αρνητικά τις δυνατότητες παραγωγής, παρότι η αύξηση των επιπέδων απασχόλησης ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών.

Παρόλο που η επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε και πάλι, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα αύξησαν τις αγορές εισροών τους με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2000. Τα αποθέματα σημείωσαν, ωστόσο, περαιτέρω συρρίκνωση. Οι εταιρείες ανέφεραν δυσκολίες κατά την αναπλήρωση των αποθεμάτων προμηθειών και ετοίμων προϊόντων, εξαιτίας της αναταραχής στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Τέλος, τον Οκτώβριο ενισχύθηκαν οι προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος. Τα ισχυρά επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αποδόθηκαν στις ελπίδες για περαιτέρω άνοδο της ζήτησης των πελατών και μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοση των προμηθευτών.