Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Ο πληθωρισμός «πέταξε» σε υψηλά 10ετίας τον Νοέμβριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρωζώνη. Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια φαίνεται να είναι ο βασικός παράγοντας ανόδου. Ωστόσο όσοι περιμένουν οι τιμές των αγαθών να υποχωρήσουν αισθητά, όταν η ενεργειακή κρίση υποχωρήσει μάλλον θα διαψευστούν, προειδοποιεί η Capital Economics. Η παράταση της πανδημίας, μετά και την απειλητική εμφάνιση της Μετάλλαξης Όμικρον, ενδέχεται να κρατήσει στα ύψη τις τιμές βασικών αγαθών για μεγάλο διάστημα εκτιμούν οι αναλυτές της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat τον Νοέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, έφτασε στο 4,3% το Νοέμβριο από 2,8% τον Οκτώβριο και 1,9% το Σεπτέμβριο. Στην ευρωζώνη σκαρφάλωσε τον ίδιο μήνα στο 4,9% από 4,1% τον Οκτώβριο και 3,4% το Σεπτέμβριο, έναντι πρόβλεψης για μικρότερη άυξηση στο 4,5%. Οι τιμές ενέργειας έκαναν άλμα 27,4%- στην υψηλότερη άνοδο που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Τα στοιχεία του Νοεμβρίου είναι ακόμη μία έκπληξη προς τα επάνω» σχολιάζει η Capital Economics, επισημαίνοντας ότι ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο δείκτης εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τομέων ενέργειας και τροφίμων) εκτινάχθηκε πάνω από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ, στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2,6%.
Aν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ενέργειας (όπου σημειωτέον η Ελλάδα κάνει “πρωταθλητισμό” στις τιμές χονδρικής) τότε ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί από τον Ιανουάριο, εκτιμά η CE. Αλλά σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η επιβράδυνσή του δεν θα είναι σημαντική. Αν και οι τιμές πετρελαίου οδηγούνται σε πτώση, ο καθαρός αντίκτυπος ίσως να είναι μικρός – ειδικά αν η μετάλλαξη Όμικρον επαναφέρει περιοριστικά μέτρα, θέτοντας νέες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
«Η μεγάλη εικόνα είναι πως οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, όπως αποκαλύπτουν και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων. Οι περισσότερες προβλέπουν ότι οι τιμές πρώτων υλών θα είναι στα ύψη για μεγάλο διάστημα» εξηγούν οι αναλυτές της.
Οι προειδοποιήσεις αυτές της CE αποκαλύπτουν πόσο σύνθετο έργο έχει μπροστά της η ΕΚΤ. Αν και χθες οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έσπευσαν να καθησυχάσουν σχετικά με το πόσο επίμονος θα είναι ο πληθωρισμός, είναι βέβαιο πως θα πρέπει να τηρηθούν λεπτές ισορροπίες. Σήμερα και ο διοικητής της FED, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να επισημάνει ενώπιον της Γερουσίας ότι η μετάλλαξη Όμικρον ενισχύει τις προκλήσεις για την οικονομία και περιπλέκει την κατάσταση για την εξέλιξη και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.