Skip to main content

Ομόλογα: Στη δίνη των σεναρίων για τις κινήσεις της ΕΚΤ ελληνικά και ιταλικά

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται σήμερα, Τρίτη, τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις τιμές τους να υποχωρούν και τις αποδόσεις τους (που αντανακλούν το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων) να ακολουθούν την ανιούσα. Και τούτο γιατί δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ το τελευταίο 24ωρο επαναφέρουν στην αγορά τα στοιχήματα υπέρ μίας αύξησης των επιτοκίων του ευρώ στα τέλη του 2022. 

Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, σε συνέντευξή της στο Bloomberg, προειδοποίησε σήμερα πως ο πληθωρισμός θα είναι μάλλον υψηλότερος από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν το 2022, ενώ θα παραμείνει πάνω από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας μεσοπρόθεσμα. Από την πλευρά του και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, εκτίμησε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα είναι την επόμενη χρονιά κοντά στο 2%, γεγονός που όπως είπε θα δικαιολογεί λιγότερο χαλαρή νομισματική πολιτική. 

Είχαν προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας τα σχόλια του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ότι μία αύξηση του συμβατικού προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (γνωστού ως APP) μετά τη λήξη του PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο είναι πιθανή, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι αναγκαία. 

Όπως εξηγεί στο Reuters ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής στην ING, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ αυξάνονεται γιατί το «οι δηλώσεις αυτές στέλνουν σήμα πως η ΕΚΤ εστιάζει ολοένα και περισσότερο στην άνοδο του πληθωρισμού και επομένως δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τον σχεδιασμό για τερματισμό του PEPP τον Μάρτιο, ούτε βιάζεται να  αυξάσει τις συμβατικές αγορές ομολόγων στη συνέχεια». 

Οι κινήσεις στις χρηματαγορές αποκαλύπτουν ότι οι επενδυτές προεξοφλούν πια μία αύξηση των επιτοκίων του ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, όταν την περασμένη Παρασκευή προσδιόριζαν τις πιθανότητες για κάτι τέτοιο στο 50%. 

Η εικόνα στην αγορά κρατικού χρέους

Στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό δεκαετές βλέπει την απόδοσή του να σκαρφαλώνει ενδοσυνεδριακά πάνω από το 1,20%. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Ίζαμπελ Σνάμπελ ξεκαθάρισε στη συνέντευξή της ότι η ΕΚΤ δεν θα εγκατελείψει τα ελληνικά ομόλογα. «Η Ελλάδα ωφελείται πολύ από τις αγορές με το PEPP. Μελλοντικά, θα εξακολουθήσει να υπάρχει σημαντική παρουσία στην αγορά με το PEPP λόγω των επανεπενδύσεων. Θα πρέπει να συζητηθεί αν αυτό είναι αρκετό». 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετους, με άνοδο 8 μονάδων βάσης, διαμορφώνεται στο 1,02% και υπερβαίνει το φράγμα του 1% για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα το σκηνικό ήταν τελείως διαφορετικό στην αγορά. Οι επενδυτές στρέφονταν στην ασφάλεια των ομολόγων της Ευρωζώνης και οδηγούσαν πτωτικά τις αποδόσεις τους, αφού είχε επιστρέψει στο προσκήνιο ο εφιάλτης των lockdown, ο οποίος και τρόμαζε περισσότερο από τον πληθωρισμό. 

Η ΕΚΤ καλείται ουσιαστικά να τηρήσει εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες. Από τη μία η επιστροφή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που θα μπορούσαν να ανακόψουν την ανάκαμψη, απαιτεί χαλαρή νομισματική πολιτική. Από την άλλη το άλμα στον πληθωρισμό πιέζει για περιοριστική πολιτική. Οι πληροφορίες για το πώς θα κινηθεί τελικά αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα και μαζί τους και το κλίμα στις αγορές.