Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
Μπορεί τα τέλη κυκλοφορίας να έχουν ήδη αναρτηθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myCAR» και να είναι τα ίδια με πέρυσι, όμως η άνοδος των τιμών των καυσίμων για ορισμένους από τους κατόχους τους ίσως να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα συνέχισης της κυκλοφορίας τους.
Στην περίπτωση αυτή, μία από τις επιλογές που έχουν είναι να θέσουν το όχημα τους σε ψηφιακή ακινησία πριν το τέλος του έτους. Αν «αλλάξουν γνώμη» θα χρειαστεί να περιμένουν εντός του 2022 προκειμένου να το θέσουν και πάλι σε κυκλοφορία πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.
Όπως και πέρυσι, οι κάτοχοι των οχημάτων που θέλουν να θέσουν σε ακινησία το όχημα τους μπορούν να το κάνουν ψηφιακά. Δηλαδή δεν θα χρειαστεί να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος τους στην εφορία. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν, είναι να τις αφαιρέσουν και να τις κρατήσουν στο σπίτι τους. Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν σε περίπτωση ελέγχου διαπιστωθεί ότι κάποιος κάτοχος έχει καταθέσει τις πινακίδες ηλεκτρονικά και το όχημα κινείται παράνομα, τότε το πρόστιμο που θα του επιβληθεί ανέρχεται σε 10.000 ευρώ με πρόσθετη καταβολή ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Σε περίπτωση υποτροπής τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 30.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή του κατόχου του οχήματος για 3 χρόνια.
Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα
Όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό των τελών κυκλοφορίας για το 2022, έχουν την «επιλογή», αφού θα έχουν θέσει σε ψηφιακή ακινησία το όχημα τους πριν το τέλος του 2021, να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας μέσα στο 2022 πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον προχωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο, το υπουργείο Οικονομικών μελετά να τεθεί σε εφαρμογή από το Μάρτιο. Στην περίπτωση αυτή, όσοι έχουν θέσει το όχημα τους σε ακινησία, μπορούν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας από τον Απρίλιο, καταβάλλοντας τα 9/12 των τελών.
Στα σενάρια που μελετά το υπουργείο Οικονομικών είναι η μονιμοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου ή τουλάχιστον, η ενεργοποίηση του όσο το δυνατόν νωρίτερα κάθε χρόνο προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος σε όσους επιθυμούν να άρουν την ακινησία του οχήματος τους.
Τα τελευταία χρονιά μάλιστα έχουν καταργηθεί και τα πρόστιμα, δηλαδή η προσθετή επιβάρυνση στα τέλη κυκλοφορίας. Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ..
Και σε αυτή την περίπτωση η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCar». Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπαίνουν στην πλατφόρμα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας