Skip to main content

Λαγκάρντ: Ανεπιθύμητος και επώδυνος ο πληθωρισμός, αλλά υπομονή  

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να επιδείξει «υπομονετική» στάση και να αποφύγει την πρόωρη σύσφιξη της πολιτικής της, δήλωσε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι θα εξασθενίσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που είναι «ανεπιθύμητος και επώδυνος» ιδιαίτερα για τους φτωχότερους ανθρώπους. «Σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται από τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων, μια αδικαιολόγητη αυστηροποίηση θα αντιπροσώπευε έναν αδικαιολόγητο αντίθετο άνεμο για την ανάκαμψη», είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της σε τραπεζικό συνέδριο της Φρανκφούρτης.

«Δεν πρέπει να βιαστούμε σε μια πρόωρη σύσφιξη όταν αντιμετωπίζουμε παροδικά ή λόγω της προσφοράς κραδασμούς του πληθωρισμού», πρόσθεσε, με τα σχόλιά της να «μαρτυρούν» ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα, παρόλο που άλλες κεντρικές τράπεζες αποσύρουν τη στήριξη.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό 13ετίας, στο 4,1%, τον Οκτώβριο, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Ωστόσο, η Λαγκάρντ είπε ότι πολλοί από τους παράγοντες που ανεβάζουν τον πληθωρισμό, όπως η άνοδος των τιμών της ενέργειας και τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, «είναι πιθανό να εξασθενίσουν μεσοπρόθεσμα».

«Αυτός ο πληθωρισμός είναι ανεπιθύμητος και επώδυνος – και φυσικά υπάρχουν ανησυχίες για το πόσο θα διαρκέσει», είπε. «Λαμβάνουμε αυτές τις ανησυχίες πολύ σοβαρά και παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζουμε ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός συμπιέζει τα πραγματικά εισοδήματα των ανθρώπων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατανομής του εισοδήματος», πρόσθεσε.

Η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετώπιζε ένα «μίγμα κραδασμών, το οποίο σχετίζεται εν μέρει με την κάλυψη της ζήτησης, αλλά έχει επίσης ένα ισχυρό στοιχείο που βασίζεται στην προσφορά», είπε επίσης η Λαγκάρντ. «Η πρόωρη σύσφιξη της πολιτικής το μόνο που θα κάνει είναι χειρότερη αυτή τη συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών», τόνισε.

naftemporiki.gr