Το 2022 θα αποδείξει ότι οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται την τρέχουσα περίοδο είναι προσωρινές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος, εκφράζοντας εκ νέου την διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός δεν θα έχει διάρκεια.
«Το reality check για την εξέλιξη του πληθωρισμού θα γίνει το επόμενο έτος», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.
«Εάν ο πληθωρισμός αρχίσει να μειώνεται, θα καθησυχαστούν οι κεντρικές τράπεζες και θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους. Αν κοιτάξετε τους παράγοντες, η μεταβατική φύση αυτών των παραγόντων πληθωρισμού είναι αρκετά ξεκάθαρη και πρόκειται να γίνει απτή και εμφανής το επόμενο έτος», πρόσθεσε.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008, τροφοδοτούμενος από το υψηλό ενεργειακό κόστος, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία.
Ενώ πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν ξανά κάτω από τον στόχο του 2% το 2023, οι ανοδικές τιμές προκαλούν ανησυχία σε ορισμένες γωνιές της Ευρωζώνης, με κάποιους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος η αύξηση των τιμών να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.
Ο ντε Γκίντος αναγνώρισε ότι «η πτώση και η ένταση της επιβράδυνσης του πληθωρισμού δεν θα είναι τόσο έντονη και τόσο γρήγορη όσο προβλέπαμε μόλις πριν από λίγους μήνες».
Η ΕΚΤ πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, ώστε οι μεγάλες αυξήσεις μισθών να μην κάνουν τον πληθωρισμό πιο μόνιμο, πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της νομισματικής της πολιτικής στη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα. Καθώς τα στοιχεία του πληθωρισμού υπερβαίνουν τις προβλέψεις, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να τοποθετούνται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων το 2022 – προσδοκίες που η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να μετριάσει.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πρόκειται να δούμε αύξηση των επιτοκίων το 2022», είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. «Εξαρτόμαστε από τα δεδομένα. Θα δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες με την εξέλιξη της οικονομίας, την εξέλιξη του πληθωρισμού, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι αρκετά απίθανο», τόνισε.
Νωρίτερα η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι για τους παράγοντες που αποτελούν απειλές για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την υπερβολή στις αγορές ενεργητικού και κατοικιών και για τα υψηλότερα επίπεδα χρέους για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που κληροδότησε η πανδημία», αναφέρει η ΕΚΤ στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
naftemporiki.gr